Cancerul la san0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancerul la san, cancerul la san cauze, cancerul la san depistare, cancerul la san doare, cancerul la san imagini, cancerul la san simptome, cancerul la san varsta cancerul la san se trateaza cancerul la san poze cancerul la san la barbati cancerul la san referat

Cancerul la san

cancerul la san

Cancerul la san reprezintă cea mai frecventă formă de cancer înregistrată în rândul femeilor, în Europa, iar frecvenţa a crescut în mod constant, ajungând în prezent la 1 din 8 femei. In prezent, există însă o mare varietate de tratamente, cu ajutorul cărora se vindecă peste două treimi dintre paciente.

Cancerul la san constituie de departe cea mai frecventă formă de cancer la femei, iar România ocupă primul loc dintre ţările UE ca incidenţă a acestui tip de can­cer, cu peste 6000 de cazuri noi înregistrate anual.

El reprezintă totodată prima cauză de mortalitate prin cancerul la san.
Cancerul de sân constituie de departe cea mai frecventă formă de cancer la femei, iar România ocupă primul loc dintre ţările UE ca incidenţă a acestui tip de can­cer, cu peste 6000 de cazuri noi înregistrate anual.

El reprezintă totodată prima cauză de mortalitate prin cancer la femei.
Cu toate acestea, spre deose­bire de multe alte tipuri de cancer, ca de exemplu cancerul pulmonar sau pancreatic, care este mortalîn majoritatea cazurilor, cancerul de sân se vindecă în aproximativ două treimi din cazuri.

FEMEILE CU RISC CRESCUT

In ciuda îngrijorării a numeroase femei tinere asupra riscului de dezvoltare a cancerului mamar, acesta predomină la femeile de vârstă mai înaintată, care au tre­cut de menopauză.

Riscul de apariţie de cancer la san înainte de vârsta de 35 de ani era de numai aproximativ 1 la 2500, însă cu tendinţă semnifi­cativă de creştere a incidenţei la femeile tinere, în ultimii ani. Pro­babilitatea creşte la 1 la 50 până la vârsta de 50 de ani şi ajunge la 1 la 10 la femeile care ating vârsta de 80 de ani.

Autoexaminarea regulată poate contribui la depistarea precoce a cancerului mamar. Cu cât o afecţiune malignă este depistată mai precoce, cu atât mai eficient va fi tratamentul.

Factorii de risc pentru cancerul la san

Deşi la majoritatea pacienţilor, apariţia cancerului la sân repre­zintă un eveniment întâmplător, se pot descrie o serie de factori de risc clar implicaţi în dezvoltarea lui. Printre aceştia se numără:

■ Inaintarea în vârstă
■ Antecedentele familiale sau personale de cancer mamar
■ Noduli mamari necanceroşi anteriori
apariţia cancerului la sân repre­zintă un eveniment întâmplător, se pot descrie o serie de factori de risc clar implicaţi în dezvoltarea lui. Printre aceştia se numără:
■ înaintarea în vârstă
■ Antecedentele familiale sau personale de cancer mamar
■ Noduli mamari necanceroşi anteriori
■ Expunerea excesivă la hormoni sexuali feminini de tip estrogenic – aceasta priveşte femeile la care menstruaţia a apărut devreme, la care menopauza s-a instalat târ­ziu, sau care au făcut tratament de substituţie hormonală (TSH) după menopauză, prezintă o creştere uşoară a riscului de dezvoltare a cancerului de sân
■ Alimentaţia si consumul de alcool – şi acestea au fost impli­cate.

Cancerul la san – genele cancerigene

Femeile provenite din familii cu mai multe persoane diagnosticate cu cancer mamar, mai ales rude de gradul unu (mame, surori sau fiice), prezintă un risc crescut de a dezvolta boala. Acesta se core­lează cu prezenţa unei gene moş­tenite de cancer mamar.

Au fost identificate două gene ale cancerului mamar, iaracestea sunt cunoscute sub denumirea codifi­cată de BRCA1 şi BRCA 2. Riscul de dezvoltare a cancerului mamar la o persoană care deţine fie gena BRCA1,fie BRCA2 este de 87%.

Din aceste motive este impor­tant să se identifice familiile afec­tate cărora să li se recomande consiliere genetică şi dacă este indicat, efectuarea de teste specifice.

Gena BRCA 1 a fost corelată cu dezvoltarea cancerului mamar. Aceasta este reprezentată de banda roşie (încercuită) din această imagine de microscopie cu fluorescentă a cromozomului 17.

Dacă se depistează la o pacientă gena specifică cancerului mamar, fetele sale prezintă un risc de 50 la sută de moştenire a genei. Mem­brele familiei care moştenesc gena respectivă prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului.

ALTI FACTORI

Deşi genele specifice cancerului mamar reprezintă o cauză foarte importantă de cancer la sân, tre­buie reţinut de asemenea că mai puţin de 10% din totalitatea cazu­rilor de cancer mamar apar la per­soanele care aparţin familiilor în care nu poate fi identificată vre­una din genele specifice canceru­lui de sân.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul la san

Lasă un răspuns