Stările critice la copii0 Comments

Publicat in:


Stari critice la copii

Stari critice la copii

Copiii care au nevoie de tratament într-o unitate de terapie intensivă pediatrică sunt în stare critică, din diverse motive. Pentru diagnosticarea afecţiunilor de care suferă şi tratamentul acestora, este necesar un echipament special şi pregătire de specialitate.

Există numeroase motive pentru care copiii pot ajunge în secţia de terapie intensivă:

Infecţii sistemice severe

Anumite microorganisme au capacitatea de a produce un colaps sistemic şi insuficienţă de organe. Cel mai cunoscut este meningococul (Neisseria meningitidis).

  • Insuficienţă respiratorie ce impune ventilaţie asistată
  • Insuficienţa respiratorie poate să apară ca problemă singulară, cum ar fi în cazul bronişiolitelor, sau poate fi un aspect al unei suferinţe ce afectează mai multe organe, de exemplu, după un trau­matism sever sau arsuri grave.

Traumatismul

Accidentele rutiere ce implică şi copii, ca pietoni, biciclişti sau pasageri în automobil, sunt cele mai frecvente cauze ale traumatismelor la copii, dar există şi alte cauze precum căderile sau leziunile neaccidentale.

Arsurile

Arsurile produse în incendii ce au loc în locuinţe sunt asociate cu inhalarea de fum care este, de obicei, prima cauză de risc vital. Este necesară internarea în unitatea de terapie intensivă şi prezenţa specialiştilor în chirurgie plastică.

Secundar unor intervenţii chi­rurgicale majore

Intervenţiile pe inimă, cele neurochirurgicale, precum şi alte operaţii majore necesită supra­vegherea şi stabilizarea pacien­tului postoperatoriu într-o unitate de terapie intensivă pediatrică. In afară de terapia intensivă normală, sunt necesare abilităţi spe­ciale de îngrijire a pacientului.

Crizele convulsive severe şi coma

Crizele convulsive sau coma pot să apară din diverse motive. Otrăvirea, dezechilibrul metabo­lic – cum ar fi hipoglicemia (scăde­rea nivelului glucozei în sânge) – şi traumatismele neidentificate pot fi luate în considerare în cadrul dia­gnosticului diferenţial al comelor sau convulsiilor.

Copiii cu meningită bacteriană suferă de febră, dureri in gât, dureri de cap, rigiditatea cefei şi vărsături. Această infecţie este tratată în unitatea de terapie intensivă pediatrică.

Sprijinul acordat familiei

Primirea unui copil într-o unitate de terapie intensivă pediatrică poate fi un şoc pentru părinţi mai ales dacă internarea implică transferul copi­lului către o unitate medicală situ­ată departe de casă. Trebuie făcute toate eforturile pentru a le explica părinţilor situaţia şi trebuie să li se dea şansa de a pune întrebări.

Trebuie asigurat accesul fami­liei la copilul internat, cu care aceştia să poată petrece un timp, uneori chiar peste noapte şi mai mult decât atât.

CÂND ARE LOC DECESUL UNUI COPIL

Uneori, un copil internat într-o unitate de terapie intensivă pedi­atrică poate deceda. In aseme­nea cazuri, familiei trebuie să i se permită să petreacă cât mai mult timp cu copilul. Un copil poate fi diagnosticat cu moarte cerebrală, ceea ce ridică posibilitatea donă­rii de organe. Acest aspect delicat trebuie abordat cu multă grijă, dar părinţii ar putea considera o ali­nare faptul că pierderea lor a dus şi la ceva pozitiv.

Intr-o unitate de terapie intensivă pediatrică decesul pacientului este posibil. Intotdeauna ar trebuie să există un ajutor specializat pentru familii, care să-i ajute să facă faţă pierderii.

Transportul

Echipele de transport asigură asistenţa de specialitate la spitalul în care copilul a fost admis iniţial şi au, ca obiectiv, asigurarea terapiei intensive pe perioada deplasării către unitatea de terapie intensivă pediatrică.

Este necesară pre­zenţa unui medic şi au unui asis­tent medical sau a unei echipe lăr­gite, care să aibă pregătire speci­fică, atât în transportul pacienţilor cât şi în terapia intensivă.

Echipele de transport sunt esenţiale pentru transferarea rapidă a copiilor către unităţile de terapie intensivă. Dacă este necesar, se administrează pe drum tratamentul de urgenţă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stările critice la copii

Lasă un răspuns