Tumorile la San – Tratament si Diagnostic0 Comments

Publicat in:


>

Diagnostic

Dacă o femeie are o tumoră la nivelul sânului, aceasta trebuie examinată medical, pentru a-i aprecia carac­teristicile şi pentru evaluarea stării generale. Investigaţiile ulterioare pot include o ecografie, o mamografie şi puncţia cu aspiraţie pentru examen citologic; ultima poate fi efectuată fără internare, fiind vorba de extra­gerea unei porţiuni mici din tumoră, cu ajutorul unui ac special, pentru a fi examinată la microscop.

CHISTURILE SÂNULUI

Lichidul aspirat din chistul din sân poate fi examinat în acelaşi mod. Pentru precizarea diagnosticului, în final, ar putea fi necesară o biopsie (extragerea chirurgicală a unei por­ţiuni de ţesut, pentru analiză).

Mamografia implică folosirea de doze mici de raze X, pentru examinarea ţesutului mamar. Imaginea obţinută este examinată ulterior de către specialistul radiolog.

Screening

Cancerul în stadiile incipiente poate fi depistat frecvent cu ajutorul mamogra-fiei (aplicarea de doze mici de radiaţii la nivelul sânului).
Depistează tumorile începând de la dimensiunea de 1mm diametru, înainte ca acestea să poată fi palpabile (tumorile trebuie să aibă cel puţin 1 cm diametru pentru a fi palpabile).
Mamografia este mai exactă la feme­ile în vârstă, decât la cele tinere, deoa­rece acestea au un ţesut mamar mai puţin dens.
România tinde să se alinieze la poli­ticile europene de depistare precoce a cancerului de sân. Astfel, la 40 de ani se recomandă prima mamografie, împre­ună cu un examen fizic, apoi între 40 şi 49 de ani cate una la doi ani, iar după vârsta de 50 de ani, o mamografie anual. Pacientele cu mamografii anormale vor fi examinate de medicul specialist, care va recomanda teste suplimentare.
în cazul existenţei unor factori de risc cunoscuţi, se tinde să se urmărească femeia începând cu vârsta de 35 de ani.

Tratament

Dacă se descoperă existenţa unui abces la nivelul sânului, ar putea fi necesar drenajul chirurgical al abcesului. De obicei factorul caizant al abceselor este stafilococul auriu.

în funcţie de cauza tumorii de la nive­lul sânului, tratamentul poate implica intervenţia chirurgicală, radioterapia sau chimioterapia.

TUMORI BENIGNE LA SÂN

Există tratamente diferite pentru cele trei tipuri diferite de tumori benigne: Fibroadenoamele
Dacă tumora creşte sau provoacă îngrijorare, ea poate fi îndepărtată chi­rurgical.
Chisturile sânului
Acestea pot fi evacuate, frecvent, cu ajutorul unei puncţii cu un ac de seringă. Dacă reapar, ele pot fi înde­părtate chirurgical.
Abcesele sânului
Tratamentul cu antibiotice, de exem­plu cu flucloxacină, poate avea rezul­tate, dar s-ar putea să fie necesară intervenţia chirurgicală pentru drena­jul abcesului.

CANCERUL DE SAN
Scopul este de a îndepărta tumora şi de a preveni refacerea acesteia şi metas­tazele. Un aspect important al trata­mentului este reprezentat de scăde­rea nivelului de estrogeni, cu medicaţie sau prin intervenţie chirurgicală, deoa­rece cancerul pară să fie dependent de estrogen. Chirurgia
Opţiunile de tratament chirurgi­cal includ îndepărtarea tumorii, a unei părţi a sânului sau a sânului în totali­tate (mastectomie). Pot fi scoşi şi gan­glionii din axilă, pentru a controla pre­zenţa celulelor maligne la nivelul lor. Poate fi recomandată şi rezecţia ovare­lor, pentru a reduce nivelul de hormoni estrogeni.
Radioterapia şi chimioterapia Creşterea ratei de succes a sche­melor terapeutice existente duce la creşterea duratei de supravieţuire; de exemplu chimioterapia cu ciclofo-sfamidă, metotrexat şi 5-fluorouracil reduce rata deceselor la femeile aflate în perioada premenstruală cu 25 de procente.

Prognostic

■ Tumorile benigne. Aproximativ 1 din 5 fibroadenoame dispare fără tratament şi numai unele fibroadenoame cresc. Majoritatea persistă până la menopa­uză, apoi devin mai puţin evidente. Cam unul din 10 chisturi se reface după dre­naj şi în jur de jumătate din femeile care au un chist mai dezvoltă altul.
Cancerul de sân. Schemele moderne de tratament au redus rata mortalităţii prin cancer de sân cu 30%, în ultimul deceniu. Este esenţială apli­carea precoce a tratamentului. Cu cât tumora este mai mică, cu atât pro­gnosticul este mai bun.
Până la 90% din femeile care au avut o tumoră cu diametru sub 2 cm supra­vieţuieşte la 5 ani de la aplicarea trata­mentului, dar cifra scade la 60 la sută pentru femeile care au avut tumori cu diametru între 2 şi 5 cm.

Radioterapia este folosită pentru a distruge celulele canceroase. Radiaţiile ionizante trec prin ţesuturile destinse şi distrug celulele anormale.

Adrese utile
în România poate fi accesată gra­tuit telefonic Linia roz – telefon 08008.300.300, care este activă între orele 07:00 şi 22:00. sau
Un alt info-line gratuit 08008.100.200 (coordonat de Institutul European pentru Sănă­tatea Reproducerii, Tg. Mureş) la care se oferă informaţii privind cancerul de sân.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tumorile la San – Tratament si Diagnostic

Lasă un răspuns