Cat de eficiente sunt medicamentele de astazi?Un comentariu

Publicat in:
Etichete: medicamente, medici, pacienti, placebo, savanti, SUA, teste

Multi dintre noi avem obiceiul de a ne trata cu un paracetamol sau o aspirina in momentul cand avem ceva probleme de sanatate. Totusi, trebuie spus ca eficienta medicamentelor din prezent este mult mai redusa decat a celor existente pe piata acum 40 de ani.

Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta din SUA, care au realizat un studiu privind efectele medicamentelor fata de cele ale unui placebo, consemnate in cercetari clinice de-a lungul a 44 de ani.

Cat de bune sunt medicamentele

Cat de bune sunt medicamentele

Savantii americani au examinat o serie de teste efectuate intre 1966 si 2010 pentru mai multe tipuri de medicamente. Specialistii au tras concluzia ca eficienta medicamentelor actuale fata de placebo a scazut simtitor odata cu trecerea timpului.

Potrivit BBC, in timp ce acum cateva zeci de ani cercetarile indicau faptul ca multe dintre medicamente aveau o eficienta mult mai mare decat un placebo, medicamentele noi se dovedesc a fi numai cu putin mai bune decat tratamentul simulat.

Savantii mai afirma ca in primii ani ai perioadei analizate, medicamentele de atunci erau de 4,5 ori mai bune decat un placebo.

Expertii au observat, in urma testelor, ca in perioada anilor ’80 eficienta unor medicamente o depasea numai de 3 ori pe cea a placebo, iar in anii ’90, in jur de doua ori.

Conform specialistilor din SUA, in jurul anilor 2000 eficienta medicamentelor utilizate era cu doar 36% mai buna decat un tratament de tip placebo, adica simulat.

Rezultatele testelor pot fi influentate de schimbarea tipologiei pacientilor

Rezultatele obtinute de cercetatorii de la Columbia University si University of Pennsylvania, care au examinat testele clinice confirma trendul instalat deja in lumea medicala.

In ultima perioada, tot mai multi experti americani vorbesc despre costurile tot mai mari si ineficienta industriei de profil. Cu toate acestea, exista medici care afirma ca lucrurile nu stau atat de rau.

Conform popsci.com, este posibil ca rezultatele acestui studiu realizat de americani sa fi fost influentate si de faptul ca tipologia pacientului s-a modificat de-a lungul timpului.

De exemplu, in cadrul multor cercetari care se efectueaza astazi sunt tratate persoane care nu au dat niciun raspuns la alte tratamente. In plus, spun specialistii, anumite teste clinice din prezent sunt mult mai riguroase decat erau in 1966.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cat de eficiente sunt medicamentele de astazi?

Un comentariu

  1. VIOLETA FUNDESCU

    felicitari; daca ar citi toata lumea , probabil ar fi mai bine informati si mai sanatosi
    In masura in care articolele sunt foarte documentate, lumea ar fi ,poate, mai sanatoasa.
    Multumesc

Lasă un răspuns