Cele mai intalnite mituri despre depresie0 Comments

Publicat in:
Etichete: adeverate, depresie, false, mituri, prejudecati

Destul de des intalnita in ultima vreme, depresia afecteaza deja milioane de oameni. De la perioade sezoniere de deprimare si pana la stari anxioase prelungite, aceasta afectiune se manifesta complex si determina simptome ce perturba atat dispozitia, cat si capacitatea functionala a individului.

Nu toate lucrurile pe care le-ai auzit insa despre depresie sunt corecte. Numita uneori si „gripa” psihiatriei, aceasta beneficiaza de unele dintre cele mai ridicole descrieri.

Iata numai cateva dintre ele…

Mituri despre depresie

Mituri despre depresie

„Persoanele deprimate se simt rau si sunt foarte singure”

Expertii spun ca depresia nu trebuie sa fie confundata cu o stare constanta de disperare. Acesta este si motivul pentru care multe persoane au dificultati in a observa prezenta tulburarii chiar in cazul unui membru de familie apropiat.

Potrivit specialistilor, persoanele afectate de depresie se afla intr-o lupta continua lupta interioara. Pot exista momente in care sunt castigatori si se manifesta ca atare, zambesc si sunt foarte activi, dar si batalii pierdute, in urma carora se izoleaza temporar.

„Depresia inseamna numai tristete”

Prima stare asociata depresiei este tristetea. Exista si situatii in care furia sau alte simptome contradictorii fac dificila depistarea afectiunii. Se intampla frecvent ca insomnia sau chiar prea mult somn sa faca parte din tabloul depresiei.

In plus, si pierderea in greutate sau ingrasarea sunt deseori asociate acestei afectiuni. Scaderea libidoului se alatura celorlalte simptome amintite, completand aspectele negative ale depresiei.

„Antidepresivele nu functioneaza in acest caz”

Se spune ca, in America, antidepresivele sunt consumate mai frecvent decat apa. In primul rand, incidenta acestei boli este in crestere in contextul diagnosticarii tot mai corecte. Acesta este si motivul pentru care antidepresivele se prescriu des, iar efectul lor poate fi benefic sau nu.

Pana la urma, creierul uman, acest computer biologic, este foarte complex si absolut imprevizibil.

Expertii ne spun ca antidepresivele, la fel ca orice alt tratament, nu pot avea acelasi efect asupra tuturor pacientilor. Cu toate acestea, ele produc efectul scontat in cele mai multe cazuri, in special acolo unde tratamentul este respectat intocmai.

„Depresia se intalneste doar la femei si la batrani”

Este clar ca femeile sunt mult mai frecvent diagnosticate cu depresie, insa asta se intampla nu din cauza fragilitatii lor emotionale, ci doar pentru ca merg mai des la medic.

Daca tinem cont de faptul ca pentru unii barbati exprimarea sentimentelor inseamna vulnerabilitate, este foarte posibil ca starile lor depresive sa fie mascate de violenta, abuz de alcool si chiar suicid.

In plus, tinerii reprezinta si ei o categorie de varsta care este frecvent afectata de depresie, insa la fel de greu de diagnosticat, din pricina retinerii de a cere ajutor specialiazat.

Depresia este o tulburare psihica ce poate fi tratata in totalitate, iar vindecarea acesteia presupune renuntarea la prejudecati si vizitarea psihologului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cele mai intalnite mituri despre depresie

Lasă un răspuns