Delirul0 Comments

Publicat in:
Etichete: delirul, ipohondrie, teme delirante

Delirul – Lumea înconjurătoare este percepută şi interpretată în funcţie de temerile şi dorinţele persoanei delirante.

O stare delirantă constă în prezenţa uneia sau a mai multor idei false la o persoană, cu sau fără legătură între ele. Prognosticul depinde de cât de precoce este administrat tratamentul şi de calitatea îngrijirii.

O idee delirantă este o idee falsă, care nu corespunde realităţii. Caracteristica sa esenţială este simplă: ea duce la convingerea completă a persoanei. Diferenţa între această convingere, consi­derată de neînlăturat, şi o idee falsă nedelirantă este deseori greu de stabilit.

Deosebirea constă îndeosebi în gradul de certitu­dine a bolnavului referitor la această convingere. Manifestările de natură delirantă nu au întot­deauna o cauză psihiatrică; trata­mentul lor este medicamentos şi psihoterapeutic.

TEMELE IDEILOR DELIRANTE

Acestea variază de la o persoană la alta şi depind în mare măsură de personalitate, istoric şi cul­tură. Anumite teme sunt mai des întâlnite:

–    ideile de grandomanie şi senti­mentul exagerat al capacităţilor proprii (megalomanie);

–    ideile de persecuţie;

–   teama de a fi bolnav, în ciuda părerii medicului, care afirmă contrariul (ipohondrie);

–  convingerea profundă de a acţiona sub autoritatea unei alte persoane ori sub imperiul unor forţe exterioare (influenţă);

Diferitele teme delirante se întâlnesc, fie în mod izolat, fie împreună, în numeroase boli mintale. Luate singure, nu pot orienta diagnosticul psihiatric, permiţând însă stabilirea carac­terului acut sau cronic al activi­tăţii delirante.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Delirul

Lasă un răspuns