Consultul stomatologic si stabilirea planului de tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: consult stomatologic, consultul stomatologic, plan de tratament, stomatologie

Consultul stomatologic – Prima vizita la medicul stomatolog se face, de cele mai multe ori, in urgenta. Pacientul vine cu dureri in aria dentara dar si colaterala, stres si teama exacerbate.

Consultul stomatologic

Consultul stomatologic

Momentul potrivit pentru a explica pacientului problemele dentare majore este dupa inlaturarea durerii prin anestezie locala si disparitia anxietatii. Dupa ce se indeparteaza factorul iritativ, mai exact durerea, medicul este cel care trebuie sa explice clar situatia pentru care a venit pacientul dar sa identifice si alte probleme pe care le observa, pentru a feri pacientul de viitoare neplaceri.

Un consult stomatologic complet si complex se poate face in ziua imediat urmatoare, atunci cand pacientul este calm, linistit si deschis spre comunicare. Consultul stomatologic complet trebuie sa cuprinda:

  • examen clinic general,
  • local si
  • radiologic.

Consultul stomatologic si planul de tratament

Medicul trebuie sa asculte si dolentele pacientului, situatia generala si economica, dupa care sa stabileasca intocmirea unui plan de tratament potrivit.

Sunt situatii cand planul de tratament poate avea mai multe variante urmarind necesitatile pacientului legate de estetica, functionalitate, economie sau durabilitate. Pacientul are dreptul sa aleaga dupa ce i-au fost prezentate variantele de tratament,  insa este recomandat sa tina cont si de parerea specialistului. Trebuie mentionat pacientului si factorul timp, astfel ca planul de tratament prezentat se poate schimba in cazul in care pacientul asteapta o perioada indelungata pana va lua decizia de reabilitare orala complexa.

Pacientul trebuie sa tina cont si de durata unui plan de tratament. Astfel, trebuie spus ca exista manopere care se pot desfasura pe o perioada de timp indelungata, depinzand de mai multi factori, precum:

  1. raspunsul pozitiv sau negativ al unor dinti la tratament,
  2. prognostic in asteptare asupra dintilor sau tesuturilor ,
  3. costuri,
  4. diponibilitatea pacientului si a medicului,
  5. complicatiile aparute etc.

Pacientului ii este prezentat planul de tratament, riscurile in caz de neaplicare dar si indicatiile de care pacientul trebuie sa tina cont in timp, dupa efectuarea manoperelor:

  • consult periodic si monitorizare a lucrarilor efectuate,
  • igienizari profesionale la interval prestabilit,
  • tehnici de igienizare si
  • poduse in functie de necesitati.

Garantia lucrarilor stomatologice

Referitor la garantia lucrarilor efectuate in cabinetul stomatologic, codul medical nu permite oferirea de garantii in scris pentru manopere,  insa pacientul poate emite bon fiscal cu care se poate prezenta la unitatea medicala ce a efectuat tratamentul si, astfel, se poate stabili in baza unui document care este cauza erorii. In acest caz, pacientul poate cere explicatii, precum si refacerea unui tratament. Totodata, medicul trebuie sa puna la dispozitia tuturor pacientilor ce intra intr-o unitate medicala consimtamantul informat asupra planului de tratament care i-a fost prezentat.

Ca si concluzie, consultatia stomatologica precum si intocmirea unui plan de tratament complet trebuie sa se desfasoare intr-un mediu adecvat, calm, intr-un interval de timp in care atat medicul cat si pacientul pot dialoga despre toate detaliile pe care un tratament stomatologic le implica, astfel incat decizia luata sa fie cea corecta.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Consultul stomatologic si stabilirea planului de tratament

Lasă un răspuns