Fluorizarea dentara – Ce inseamna si cui ii este recomandataUn comentariu

Publicat in:
Etichete: fluor, fluorizare dentara, Fluorizarea dentara, tratament cu fluor, tratamentul cu fluor

Fluorizarea dentara face parte din categoria manoperelor profilactice in ceea ce priveste dantura copiilor dar si a adultilor, deopotriva. Aplicarea fluorului ajuta la pastrarea sanatatii orale prin stoparea evolutiei cariilor, formarea altora noi si intarirea smaltului dintilor.

Fluorizarea dentara

Fluorizarea dentara

Procedura de fluorizare dentara se poate realiza:

 

  • in cabinet, prin aplicari locale de 2-3 ori pe an dar si
  • acasa, de catre pacient, insa doar la recomandarea medicului.

Mai exista produse ce se gasesc sub forma de picaturi, insa acestea trebuie administrate doar de medicul pediatru curant si cu indicatii clare despre produs. Ramane la latitudinea parintelui sa aleaga varianta corecta, insa abia dupa ce primeste toate indicatiile necesare din partea medicului.

Cui ii este recomandata fluorizarea dentara

Fluorizarile se recomanda, in mod special,

  1. copiilor si adolescentilor cu varste cuprinse intre 6-16 ani dar si
  2. adultilor cu risc crescut la carie, purtatori de aparate ortodontice.

Tipuri de fluorizari

Exista mai multe tipuri de fluorizari:

  • suplimente cu fluor: cand sunt administrate si monitorizate de specialist nu creeaza efecte negative, inclusiv intoxicatii;
  • fluorizarile in cabinetul dentar: se pot efectua de la 2-4 ori pe an, de catre medicul dentist. Daca pacientul reuseste sa mentina o igiena orala adecvata si vizite regulate la controlul stomatologic, rezultatul va fi cel scontat;
  • fluorizarile acasa: pacientilor le sunt indicate produse cu un continut mai scazut de fluor decat cele din cabinet, insa pentru folosire zilnica un anumit interval determinat. Pentru un rezultat optim, medicul poate recomanda folosirea unor gutiere personalizate in care produsul se aplica in cantitati mici pentru distribuire uniforma.

Tratamentul cu fluor poate fi indicat si viitoarelor mamici, dupa consult cu specialistii pentru a evita formare cariilor la copii.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Fluorizarea dentara – Ce inseamna si cui ii este recomandata

Un comentariu

  1. Fluorizarile sunt recomandate si pacientilor care consuma multe alimente acide, cum ar fi legumele, fructele sau bauturile acidulate (sucuri, apa minerala, vin etc.). Acestea ataca smaltul dintilor si sensibilizeaza dintii, si mai grav, putini stiu faptul ca nu e bine sa te speli pe dinti imediat dupa ce consumi astfel de alimente, deoarece smaltul are nevoie sa se intareasca dupa atacurile acide.

Lasă un răspuns