Detartrajul dentar – De ce trebuie indepartat tartrul si cum anume?0 Comments

Publicat in:
Etichete: ce este detartrajul, cum sa indeparteaza tartrul, detartraj, Detartrajul, indepartarea tartrului, tartru

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul dentar

Detartrajul dentar

Dintii reprezinta una dintre cele mai utilizate organe  ale organismului uman si, indiferent cat de multa grija am avea de acestia printr-o igiena orala riguroasa si controale stomatologice , inevitabilul tot se produce – depunerea tartrului.

Ce este tartrul si in ce mod va afecteaza?

Tartrul propriu-zis reprezinta mineralizarea, in timp, a placii bacteriene impreuna cu sarurile din saliva. Daca printr-o tehnica de periaj nu reusim sa indepartam, dupa mese, placa bacteriana, in timp apare tartrul pe care pacientul nu-l poate indeparta singur. De aici apar si problemele pe care pacientul le indica medicului, probleme precum:

  • halena fetida,
  • sangerari gingivale la periaj si nu numai,
  • mobilitati dentare,
  • pungi parodontale,
  • coloristica dintilor modificata,
  • dureri si sensibilitati in anumite zone.

Tartrul dentar se gaseste in cavitatea orala in 2 forme:

  1. supragingival – care are o culoare mai deschisa (alb-galbui), dar care se coloreaza pana la brun cu diversi coloranti alimentari si nicotina (mai ales la fumatori)  si
  2. tartrul subgingival care este mult mai dur, de culoare inchisa datorita vascularizatiei intense de la nivelul subgingival.

Detartrajul sau indepartarea tartrului

Detartraj

Detartraj

Indepartarea tartrului cu ajutorul ultrasunetelor nu prezinta durere de intensitate crescuta pentru pacient insa. in zonele unde cantitativ exista multa piatra depusa, pacientii pot simti o jena, inclusiv dupa terminarea manoperei.

Postoperator, pacientului ii este recomandat sa nu consume alimente foarte fierbinti sau reci pentru a nu ramane su sensibilitate dentara si sa foloseasca o periuta dentara moale pentru a nu leza gingiile deja traumatizate dupa detartraj.

De aceea, vizita la stomatolog este necesara la interval de timp regulat pentru a putea fi observate si indepartate depozitele, fie cu ultrasunete, manual sau ambele tehnici combinate, pentru un rezultat optim. Astfel, medicul poate indica tipul de periuta necesar, zonele si miscarile pe care pacientul trebuie sa le execute pentru a reusi igienizarea corecta.

Efectele benefice ale detartrajului

Efectuarea detartrajului la interval de timp regulat ajuta la mentinerea:

  • gingiei sanatoase,
  • a dintilor,
  • a intregii cavitati orale si, de ce nu,
  • a starii de sanatate generala.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Detartrajul dentar – De ce trebuie indepartat tartrul si cum anume?

Lasă un răspuns