NEXIUM 40mg, comprimate filmate gastrorezistente0 Comments

Publicat in:
Etichete: nexium, nexium 40, nexium administrare, nexium prospect, prospect nexium, reactii adverse nexium

Nexium

Nexium

NEXIUM:

Forma de prezentare
Compozitie
Indicatii
Contraindicatii
Actiune
Mod de administrare
Reactii adverse
Precautii
Sarcina si alaptarea

NEXIUM – Forma de prezentare:

Nexium Comprimate filmate gastrorezistente de culoare roz, ovale, biconvexe, inscriptionate cu ,,40 mg” pe o parte si cu ,,A/EI” pe cealalta parte.
Cutie cu 2 blistere a cate 7 comprimate filmate gastrorezistente.

NEXIUM – Compozitie:

Un comprimat filmat gastrorezistent contine esomeprazol 40 sub forma de esomeprazol magneziu trihidrat 44,5 mg. Celelalte componente sunt: monostearat de gliceril, hidroxipropilceluloza, hipromeloza, oxid de fer rosu-maroniu (E 172), stearat de magneziu, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, celuloza microcristalina, parafina sintetica, macrogoli, polisorbat 80, crospovidona, stearilfumarat sodic, sfere de zahar 0,25-0,335 mm, talc, dioxid de titan (E 171), citrat de trietil.

NEXIUM – Indicatii:

Nexium se utilizeaza pentru tratamentul esofagitei erozive de reflux si pentru prevenirea recidivelor la pacientii cu esofagita vindecata.

Nexium se utilizeaza de asemenea pentru tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
Nexium in asociere cu un regim terapeutic antibacterian adecvat, se utilizeaza pentru vindecarea ulcerului duodenal asociat infectiei cu Helicobacter pylorisi pentru prevenirea recidivelor ulcerului peptic la pacientii cu ulcere asociate infectiei cu Helicobacter pylori.

Nexium se utilizeaza de asemenea pentru vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului pe termen lung cu AINS, precum si pentru preventia ulcerelor gastrice si duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacientii aflati la risc.
Nexium mai este utilizat si in tratamentul sindromului Zollinger Ellison (afectiune determinata de o tumora care creste productia de acid in stomac, ceea ce duce la ulcere in stomac si intestin).

NEXIUM – Contraindicatii:

Nu trebuie sa utilizati Nexium in caz de hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa, esomeprazol, la alti inhibitori ai pompei de protoni similari sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

NEXIUM – Actiune:

Nexium este un inhibitor al secretiei de acid la nivelul stomacului. Substanta care acidifiaza secretia gastrica (acidul clorhidric) este pompata din membrana mucoasa a stomacului prin intermediul asa-numitelor pompe acide. Nexium inhiba aceste pompe, determinand reducerea aciditatii sucului gastric.
Cand sucul gastric acid scapa catre esofag acesta poate produce arsuri stomacale, regurgitari si, dupa o perioada mai lunga de timp, esofagita de reflux. Nexium vindeca esofagul deteriorat si amelioreaza simptomele deja dupa primele zile.

NEXIUM – Mod de administrare:

Utilizati intotdeauna Nexium exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra stabileste doza astfel incat aceasta sa fie adecvata pentru dumneavoastra.
Adulti si adolescenti de la varsta de 12 ani:
– doza uzuala pentru vindecarea esofagitei de reflux este de 40 mg o data pe zi. De regula, vindecarea esofagitei dureaza pana la 4 saptamani
– doza uzuala pentru prevenirea recidivelor de esofagita este de 20 mg o data pe zi
– doza uzuala pentru tratamentul simptomatic al BRGE, de exemplu al arsurilor stomacale si al regurgitarilor, este de 20 mg o data pe zi. Puteti lua un comprimat de Nexium 20 mg la nevoie, pentru prevenirea recidivelor simptomelor.
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a va autotrata pentru simptome recurente, daca urmati tratament cu medicamente analgezice nesteroidiene (de exemplu acid acetilsalicilic, diclofenac, ibuprofen, celecoxib, rofecoxib) si aveti risc crescut de a dezvolta ulcere la nivelul stomacului si duodenului.

Adulti:
– doza uzuala pentru tratamentul pacientilor infectati cu Helicobacter pylori este de 20 mg Nexium luate impreuna cu antibiotice, de doua ori pe zi timp de o saptamana
– doza uzuala pentru vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului cu AINS este de 20 mg o data pe zi timp de 4-8 saptamani
– doza uzuala pentru preventia ulcerelor gastrice si duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacientii aflati la risc este de 20 mg o data pe zi.
– doza initiala recomandata in tratamentul sindromului Zollinger Ellison este de 40 mg de doua ori pe zi. Ulterior, doza va fi ajustata individual.

Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu cel putin o jumatate de pahar cu lichid; ele nu trebuie sa fie sfaramate sau mestecate. Pentru pacientii care prezinta tulburari de inghitire, comprimatele pot fi dispersate intr-o jumatate de pahar cu apa plata. Nu se recomanda folosirea altor lichide, intrucat acestea pot dizolva invelisul entero – solubil. Se amesteca pana la dezintegrarea comprimatelor, iar lichidul impreuna cu granulele se consuma imediat, sau in decurs de maximum 30 de minute. Se cIateste paharul cu inca o jumatate de pahar de apa si se consuma amestecul rezultat. Nu se vor sfarama sau mesteca granulele.
Nexium poate fi luat cu sau fara alimente.

Pentru pacientii care nu pot inghiti, comprimatele pot fi dispersate in apa plata si apoi administrate cu ajutorul unei sonde gastrice.

NEXIUM – Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Nexium poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Frecvente (unele dintre aceste reactii adverse apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai putin de 1 din 10 persoane care iau Nexium): cefalee, diaree, flatulenta, dureri de stomac, greata, varsaturi, constipatie.

Mai putin frecvente (unele dintre aceste reactii adverse apar la mai mult de 1 din 1000, dar la mai putin de 1 din 100 persoane care iau Nexium): inflamatii ale pielii, mancarimi, urticarie, ameteli, vedere incetosata, uscaciunea gurii, insomnie, umflarea picioarelor, cresterea enzimelor hepatice, somnolenta, letargie, senzatii tactile de tipul intepaturilor si furnicaturilor (parestezii).

Rare (unele dintre aceste reactii adverse apar la mai mult de 1 din 10.000, dar la mai putin de 1 din 1000 persoane care iau Nexium): stare de rau general, cresterea sudoratiei, spasme ale muschilor cailor aeriene, modificari ale hemoleucogramei, tulburari ale gustului, reactii de hipersensibilizare precum febra, acumularea de lichide in tesuturi sau alte reactii adverse severe, dureri musculare, dureri articulare, caderea parutui, fotosensibilizare, hepatita cu sau fara icter, inflamarea membranelor mucoase de la nivelul gurii, intectii fungice la nivelultractului gastro-intestinal, scaderea cantitatii de sodiu din organism (hiponatremie), confuzie, agitatie, depresie.

Foarte rare (unele dintre aceste reactii adverse apar la mai putin de 1 din 10000 persoane care iau Nexium): modificari ale hemoleucogramei, inclusiv agranulocitoza (lipsa leucocitelor), diverse modificari la nivelul pielii, inflamatii ale pielii si mucoaselor insotite de febra (sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf, necroliza epidermica toxica), insuficienta hepatica, efecte cerebrale la pacientii cu boala hepatica, slabiciune musculara, inflamatii renale, agresivitate, halucinatii, tulburari ale glandei mamare la barbat.
Intrerupeti utilizarea Nexium si adresati-va medicului dumneavoastra imediat daca observati aparitia unuia dintre urmatoarele simptome: umflarea fetei, a limbii si/sau a gatului, urticarie, respiratie dificila si dificultati la inghitire.

Daca aveti o infectie cu simptome precum febra insotita de o stare generala profund alterata, sau febra insotita de simptomele unei infectii locale precum dureri la nivelul gatului, faringelui sau gurii, sau urinati cu dificultate, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat de curand posibil, pentru a exclude lipsa leucocitelor (agranulocitoza) prin analizele de sange. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra orice informatii despre medicatia pe care o urmati in prezent.

Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

NEXIUM – Precautii:

Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati cel putin una dintre urmatoarele manifestari: pierdere in greutate neintentionata semnificativa, varsaturi repetate, disfagie, hematemeza sau melena.

De asemenea, adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti deteriorari severe ale functiilor hepatice sau renale sau tulburari ereditare rare, precum intoleranta la fructoza, malabsorbtia de glucoza-galactoza sau deficienta de sucraza-izomaltaza.
O serie de alte medicamente (de exemplu diazepam, citalopram, imipramina, clomipramina, fenitoina, cisaprid, warfarina) pot interactiona cu Nexium. Acest aspect trebuie avut in vedere in special in cazul in care Nexium este utilizat la nevoie.
In consecinta, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice tratament concomitent.

Daca v-a fost prescris Nexium ,,la nevoie”, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari daca simptomele persista sau isi modifica caracterul.

Nexium contine zahar, de aceea este important sa acordati atentie igienei orale si sa va spalati pe dinti in mod regulat.

NEXIUM – Sarcina si alaptarea:

Pentru Nexium, datele clinice privind utilizarea sa la femeile gravide sunt insuficiente. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua Nexium in timpul sarcinii. Nu se cunoaste daca esomeprazolul este excretat in laptele matern. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua Nexium in timpul alaptarii.

Substanta activa: Esomeprazolum

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

NEXIUM 40mg, comprimate filmate gastrorezistente

Lasă un răspuns