FLAMEXIN, pulbere pentru solutie orala0 Comments

Publicat in:
Etichete: flamexin, flamexin indicatii, flamexin prospect, flamexin pulbere, flamexin pulbere prospect, prospect flamexin

Flamexin

Flamexin

Flamexin:

Forma
Compozitie
Indicatii
Contraindicatii
Mod de administrare
Reactii adverse
Precautii
Sarcina si alaptarea

FLAMEXIN – Forma de prezentare:

Flamexin se prezinta sub forma de pulbere de culoare galbena, cu gust specific de lamaie. Medicamentul este ambalat in cutii cu 10, 20, 30, 40, 60 sau 100 plicuri dublu compartimentate a 3 g de pulbere pentru solutie orala.

FLAMEXIN – Compozitie:

Substanta activa este piroxicam 20 mg sub forma de piroxicam beta ciclodextrina 191,2 mg. Celelalte componente sunt: sorbitol, aroma de lamaie, aspartam, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

FLAMEXIN – Indicatii:

Inainte de a va prescrie piroxicam, medicul va evalua beneficiul pe care il puteti obtine din utilizarea acestui medicament comparativ cu riscul de a avea reactii adverse. Deoarece luati piroxicam, poate fi nevoie ca medicul sa va faca controale periodice si va va spune de cate ori este necesar acest lucru.

Flamexin este utilizat pentru a ameliora unele simptome determinate de osteoartrita (care pot sa apara in artroza, boala degenerativa a articulatiilor), poliartrita reumatoida si spondiiita anchilozanta (reumatismul coloanei vertebrale), cum sunt inflamatia, intepenirea articulatiilor si durerea articulara. Acest medicament nu vindeca artrita si va va ajuta doar in perioada in care il luati. Medicul va va prescrie piroxicam doar daca ameliorarea simptomelor cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost nesatisfacatoare.

FLAMEXIN – Contraindicatii:

Nu utilizati Flamexin:

– daca ati avut ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului
– daca aveti ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau intestinului
– daca ati avut tulburari gastro-intestinale (inflamatia stomacului sau intestinului) care predispun la tulburari hemoragice, cum sunt: colita ulceroasa, boala Chron, cancerul gastro-intestinal sau diverticulita (pungi inflamate sau infectate in colon)
– daca utilizati alte AINS, inclusiv AINS COX-2 selective si acid acetilsalicilic, o substanta prezenta in multe medicamente utilizate pentru a ameliora durerea si febra
– daca luati medicamente anticoagulante, cum este warfarina, pentru a preveni coagularea sangelui
– daca ati avut o reactie alergica anterioara la piroxicam, alte AINS sau alte medicamente, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului, in special reactii cutanate grave (indiferent de severitate), cum sunt dermatita exfoliativa (inrosirea intensa a pielii, cu exfolierea in placi sau straturi, reactii veziculo-buloase (sindrom Stevens-Johnson, o afectiune caracterizata prin cruste pe piele sau cu sangerari, eroziuni si vezicule ale pielii) si necroliza epidermica toxica, (o boala cu vezicule si descuamarea stratului extern al pielii)
– daca ati avut astm bronsic, rinite (inflamatia mucoasei nazale), edem angioneurotic (umflarea fetei, buzelor, gatului) sau urticarie determinata de acidul acetilsalicilic sau alt antiinflamator nesteroidian
– daca aveti insuficienta hepatica sau renala severa
– daca aveti insuficienta cardiaca severa (o boala grava de inima)
– daca sunteti gravida in ultimul trimestru de sarcina (incepand din luna 6)
– daca alaptati

Nu se administreaza la copii si la adolescenti. Daca oricare dintre acestea este valabila in cazul dumneavoastra, nu trebuie sa vi se administreze piroxicam.

FLAMEXIN – Mod de administrare:

Utilizati intotdeauna piroxicam exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul va va examina in mod regulat pentru a se asigura ca luati doza optima de piroxicam. Medicul va va ajusta tratamentul pentru a lua cea mai mica doza care va controleaza cel mai bine simptomele. In niciun caz nu trebuie sa modificati doza inainte sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Adulti si varstnici:
Doza zilnica maxima este de 20 mg piroxicam (un plic de pulbere pentru solutie orala), administrate ca doza zilnica unica.

Daca sunteti mai in varsta de 70 de ani medicul va poate prescrie o doza mai mica si va poate reduce durata tratamentului.
Medicul va poate prescrie piroxicam in asociere cu alt medicament pentru a va proteja stomacul si intestinul de potentialele reactii adverse. Nu cresteti doza administrata.

Daca vi se pare ca medicamentul nu este foarte eficace, informati intotdeauna medicul.
Luati Flamexin pulbere, dupa masa, dizolvat intr-un pahar mare cu apa. La deschiderea plicului pe linia marcata „1/2 doza” se obtine doza de 10 mg, iar pe linia „doza intreaga” doza de 20 mg.

FLAMEXIN – Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Flamexin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Investigatii diagnostice: cazuri rare de pozitivare a anticorpilor antinucleari la pacientii carora li s-a administrat piroxicam.
Tulburari cardiace: acumulare de lichid in tesuturi si insuficienta cardiaca. Rar, palpitatii.
Medicamente precum Flamexin se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Tulburari hematologice si limfatice: scaderea hemoglobinei si hematocritului fara a fi asociata cu sangerari gastro-intestinale evidente, scaderea globulelor rosii, trombocitelor si purpura nontrombocitopenica (Henoch Schoenlein), scaderea globulelor albe si eozinofilie. Rar: anemie aplastica si anemie hemolitica. Rar, sangerare nazala.

Tulburari ale sistemului nervos:
rar, ameteli, dureri de cap, somnolenta, amorteli.

Tulburari oculare:
rar, umflarea pleoapelor, vedere incetosata si iritatie la nivelul ochilor. Oftalmoscopia de rutina si examinarea cu lampa cu fanta nu au evidentiat modificari oculare. 

Tulburari acustice si vestibulare: perceptia unor zgomote sau a unor tiuituri in urechi fara stimuli externi. Rar, vertji, tulburari deauz.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale:
rar dificultate in respiratie

Tulburari gastro-intestinale:
simptomele gastro-intestinale sunt reactiile adverse cel mai frecvent intalnite, dar in marea lor majoritate nu influenteaza evolutia tratamentului. Acestea includ: inflamatia mucoasei gurii, pierderea poftei de mancare, durere in etajul abdominal superior, inflamatia mucoasei stomacului, greata, varsaturi, constipatie, disconfort abdominal, balonare, diaree, durere abdominala si indigestie; cazuri rare de pancreatita.
Alte reactii adverse: leziuni la nivelul stomacului si duodenului, hemoragii si perforatii gastro-intestinale (incluzand varsaturi cu sange si scaune de culoare neagra, lucioase), rar, cu evolutie letala.

Tulburari renale si de cai urinare:
rar, nefrita interstitiala, sindrom nefrotic, insuficienta renala si necroza papilara renala.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:
eruptii pe piele si mancarimi. Rar, dezlipirea unghiilor si caderea parului. Mai putin frecvent, sensibilitatea pielii la lumina. Similar altor AINS, pot sa apara, in cazuri rare, necroliza epidermica toxica (boala Lyell) si sindromul Stevens-Jonson. Rar, eruptii veziculo-buloase.

Tulburari metabolice si de nutritie:
scaderea sau cresterea glicemiei, cresterea sau scaderea greutatii.

Tulburari vasculare:
hipertensiune arteriala.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:
stare generala de rau.

Tulburari ale sistemului imunitar: rar, reactii de hipersensibilitate cum sunt anafilaxia, bronhospasmul, urticaria/edem angioneurotic (umflarea buzelor, limbii, gatului), vasculita (inflamatia peretelui vaselor sanguine) si boala serului.

Tulburari hepatobiliare:
modificari ale diferitilor parametri ai functiei hepatice, reactiile adverse hepatice severe, inclusiv icter (ingalbenirea pielii, mucoaselor) si cazuri de hepatita cu evolutie letala.

Tulburari psihice: rar, insomnie, depresie, nervozitate, halucinatii, modificari comportamentale, cosmaruri, confuzie mentala. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

FLAMEXIN – Precautii:

Aveti grija deosebita cand utilizati Flamexin si informati intotdeauna medicul inainte de a utiliza Flamexin. Simitar tuturor medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, Flamexin poate determina reactii grave la nivelul stomacului si intestinului, cum sunt durere, sangerare, ulceratie si perforatie.

Daca aveti dureri de stomac sau orice alt semn de sangerare la nivelul stomacului sau intestinului, cum sunt scaune de culoare neagra sau cu sange sau varsaturi cu sange, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa va informati medicul. Daca aveti orice reactie alergica, cum ar fi inrosirea pielii, umflarea fetei, respiratie suieratoare sau dificultate in respiratie, trebuie sa opriti imediat administrarea piroxicam si sa informati medicul.

Daca aveti mai mult de 70 de ani, medicul va poate reduce durata tratamentului si este posibil sa va examineze mai des in timp ce luati piroxicam. Daca aveti mai mult de 70 de ani sau daca luati alte medicamente, cum sunt corticosteroizi sau anumite medicamente pentru depresie denumite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau acid acetilsalicilic pentru a preveni coagularea sangelui, medicul dumneavoastra poate alege sa va prescrie impreuna cu Flamexin, un medicament pentru protejarea stomacului si intestinului.

Nu trebuie sa luati acest medicament daca aveti mai mult de 80 de ani.
Medicamente precum Flamexin se pot asocia cu un risc usor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.

Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau considerati ca ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca ati avut sau aveti orice probleme medicale sau alergii sau nu sunteti sigur daca puteti utiliza piroxicam, informati medicul inainte de a utiliza acest medicament.

FLAMEXIN – Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene in timpul ultimului trimestru de sarcina poate determina efecte toxice fetale cardio-circulatorii, pulmonare si renale (tensiune arteriala pulmonara crescuta, inchidere prematura a canalului arterial, insuficienta renala). Utilizarea la sfarsitul sarcinii poate prelungi timpul de sangerare la mama si la fat.

Daca este absolut necesar, piroxicamul se va utiliza numai in primele 5 luni ale sarcinii, cu prudenta si numai la indicatia medicului. Piroxicamul se excreta in cantitati mici in laptele matern. Nu utilizati piroxicam in timpul alaptarii.

Substanta activa: Piroxicamum

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

FLAMEXIN, pulbere pentru solutie orala

Lasă un răspuns