Infecţiile tractului urinarUn comentariu

Publicat in:
Etichete: boli de rinichi, infecţiile tractului urinar, infecţiile urinare, testare, urina infectata

Infecţiile tractului urinar (ITU) sunt pe locul patru ca frecvenţă în cabinetele medicilor de familie şi urina este proba cel mai frecvent analizată în laboratoarele de microbiologie. Pe probele de urină se fac o serie de teste. 

Infecţiile tractului urinar sunt foarte frecvente la femei – peste jumătate dintre ele vor prezenta la un moment dat, în cursul vieţii, simptomele infecţiei urinare, la fel şi trei până la cinci la sută din fetiţe. ITU sunt rare la bărbaţii tineri (unu pană la doi la sută din băieţi sunt afectaţi),dar numărul lor creşte la bărbaţii peste 50 de ani.

SIMPTOMATOLOGIE

Pacienţii cu infecţie urinară se adresează de obicei medicului de familie pentru disurie (durere la urinat) şi poliurie (nevoia de a urina frecvenţ). Când infecţia este mai complicată şi afectează rinichii, pot fi prezente şi febra, greaţa, oboseala şi durerile în zona inferioară a spatelui. Infecţiile urinare pot avea consecinţe grave şi pot fi greu de tratat la pacienţii foarte tineri, cei vârstnici sau femeile gravide.

RECOLTAREA URINEI
Dacă medicul de familie suspectează că pacientul are o infecţie urinară, va dori o confirmare ca să poată aplica tratamentul corect. Pacienţii adulţi vor fi rugaţi să recolteze urina pentru urocultură.
După ce organele genitale externe au fost spălate cu apă caldă, pacientul începe să elimine urina; jetul este apoi oprit şi flaconul de colectare este umplut cu urină din jetul de mijloc. Colectarea probelor de la copii este mai dificilă, aşa că se acceptă uneori colectarea urinei într-un flacon curat.In cazul pacienţilor cu sondă urinară se poate recolta o probâ cu seringa, care extrage o cantitate de urină direct din sondă.

TESTAREA
Cea mai simplă metodă de a căuta ITU este observarea urinei: dacă este tulbure, infecţia este probabilă, în timp ce o probă limpede este puţin probabil să fie infectată. Unii medici de familie au posibilitatea testării urinei cu ajutorul testelor stick de hârtie, care îşi schimbă culoarea la contactul cu anumite substanţe prezente în urină. Aceste stickuri pot detecta şi prezenţa glucozei în urina pacienţilor diabetici.

Urina infectată conţine leucocite, care sunt produse de sistemul de apărare al organismului, pentru a lupta cu infecţia. In plus, multe bacterii pot transforma nitraţii (substanţe chimice prezente normal în urină) în nitriţi. Dacă testele pentru leucocite şi nitriţi sunt pozitive, urina este probabil infectată. Pentru detalii, medicul de familie va trimite urina la laboratorul de microbiologie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Infecţiile tractului urinar

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns