Gatul – Un suport solid pentru capUn comentariu

Publicat in:


>  Gatul este subapreciat. Nu ne gandim la el decat atunci cand isi face simtita prezenta prin intermediul unui torticolis sau a unei alte dureri lancinante. Si totusi, acest ansamblu de oase, de muschi si de ligamente este esential pentru statura corpului si sustine partea cea mai insemnata a organismului : Capul.
  Descriere: 
  La copii, muschii sunt inca prea slabi pentru a putea sustine capul care reprezinta 1/four din dimensiunea corpului (comparativ cu 1/eight la grownup). Este partea cea mai grea a organismului sau: gatul are deci o increngatura de muschi pentru a il putea sustine.
  Muschii Profunzi 
 – Muschii hiodieni. Esentiali pentru deglutitie, ei asigura coborarea osului hioid si a planseului bucal.
 – Muschiul splenius al capului care prelungeste si roteste coloana vertebrala.
 – Muschiul sternohioidian permite rotirea capului dinspre partea opusa contractiei, inclinandu-l in partea acesteia.
 – Muschiul angular. Muschiul care ridica omoplatul si permite rotirea si inclinarea capului de aceeasi parte.
 – Muschiul romboid este un muschi elevator si aductor al omoplatului pe care il lipeste de cavitatea toracica.
 – Muschiul serratus actioneaza asupra tractiunii inainte a omoplatului.

 Muschii Superficiali
 – Muschiul trapez care acopera muschii splenius ai capului si muschiul roomboid, servesc in different la intinderea capului si la ridicarea umerilor spre spate.
 – Muschiul sternocleidomastoidian, foarte puternic, conecteaza umarul si craniul si determina rotirea capului, indoirea lui in fata, fiind astfel opusul muschiului trapez.

   Utilitatea Gatului :
       Gatul serveste, inainte de toate, la mentinerea capului intr-o pozitie buna. El mai are, de asemenea, doua roluri fundamentale:
 – Mobilitatea capului 
     El permite miscarea capului de jos in sus (flexie/extensie), de la dreapta la stanga, intr-o parte, precum si rotirea acestuia.Astfel , un gat foarte mobil poate executa flexii si extensi de mai mult sau mai putin 90 grade (barbia pozitionata la baza gatului sau, din contra, craniul sprijinindu-se  pe partea superioara a spatelui). Intr-o parte, flexia poate atinge a hundred and twenty grade (urechea sprijinita de umar). In cazul rotirii, unchiul maim este, de asemenea , de 120 grade. este, deci, imposibila rotirea completa a capului astfel in cat sa iti poti privi spatele.

 – O cale larga de trecere
      Prin gat trec esofagul si traheea (conductori care transporta aerul din gat pana in plamani). Tot prin gat trec numeroase vene si artere care iriga creierul (carotidele, jugularele…), precum si numerosi nervi esentiali: nervii pneumo-gastrici, nervii spinalii, nervii frenici, nervii recurenti. Fara a uita maduva spinarii, care este protejata de vertebrele cervicale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Gatul – Un suport solid pentru cap

Un comentariu

Lasă un răspuns