Cum arata rinichiul creat in laborator de savantii din SUA?0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, descoperire, laborator, rinichi, rinichi artificial, savanti, spital, stiinta, SUA, teste

Bolnavii care sufera din cauza afectiunilor rinichilor au parte de o noua speranta. O echipa de cercetatori americani de la Massachusetts General Hospital a reusit sa recreeze un rinichi functional la soareci de laborator, deschizand astfel portile catre o transpunere la om, informeaza revista Nature Medicine.

Un rinichi de soarece creat in laborator de cercetatorii americani a fost transplantat cu succes pe un animal care suferea de deficienta renala si a inceput sa produca urina.

Potrivit specialistilor, tehnici similare pentru a produce anumite organe au fost deja folosite si pe pacienti umani, insa rinichiul creat de savantii americani este organul cu cea mai complicata structura ce a fost realizat pana in prezent.

Rinichi artificial

Rinichi artificial

Autorii studiului publicat in revista Nature Medicine, sustin ca rinichii artificiali sunt mai putin eficienti decat cei naturali. Specialistii in medicina regenerativa considera insa ca noua tehnica este foarte promitatoare.

Expertii sustin ca rinichii filtreaza sangele pentru a inlatura substantele reziduale si excesul de apa. Acestia reprezinta organul corpului uman care are cea mai mare cerere pe piata transplanturilor, care include liste de asteptare foarte lungi.

Savantii americani de la Massachusetts General Hospital au utilizat un rinichi vechi, pe care l-au curatat de toate celulele sale, pana in momentul cand acesta a ramas ca o structura alcatuita dintr-o retea de proteine, cu o retea interna de vase de sange si tuburi de drenaj. Cercetatorii din SUA au folosit apoi in reconstructia rinichiului celule prelevate de la pacient.

Care sunt avantajele noii tehnici?

Noua tehnica prezinta doua avantaje majore fata de tehnica actuala a transplanturilor de organe. Conform savantilor, noul organ este acceptat de organismul pacientului, iar acesta nu va mai fi nevoit sa ia medicamente toata viata pentru a suprima reactia de respingere a transplantului, generata de sistemul imunitar.

Noua tehnica va mari numarul de organe disponibile pentru transplant. Cele mai multe organe care sunt oferite sunt respinse, insa acesti rinichi ar putea fi folositi ca „schela” pentru constructia noilor organe.

Astfel de organe exista de cativa ani deja. In 2006, medicii au realizat o premiera, transplantand cu succes o vezica produsa din propriile celule ale pacientului. Au urmat apoi si alte reusite, medicii transplantand apoi o trahee creata prin aceeasi tehnica.

Expertii spun ca in medicina regenerativa, organele solide sunt cel mai greu de obtinut in laborator intrucat acestea contin multe tipuri de tesuturi. Si totusi, au fost obtinute deja cateva succese in acest domeniu.

Savantii cred in eficienta rinichiului artificial

Savantii au obtinut in laborator inimi de soareci capabile sa sustina un ritm cardiac normal, iar plamanii in marime naturala au reusit sa tina cativa soareci in viata, insa numai pentru scurt timp.

Rinichiul obtinut in laborator de savantii americani a fost tinut timp de 12 zile intr-un cuptor special care mimeaza conditiile din organismul unui soarece. Atunci cand a fost testat in laborator, productia sa de urina a fost de 23% din totalul produs de un rinichi natural.

Dupa ce a fost transplantat, eficienta acestui rinichi a scazut la 5%, scrie sursa citata.

Coordonatorul studiului, medicul american Harald Ott, spune ca, desi acest procent pare foarte mic, el ar putea deveni in viitor suficient de mare, de 10-15%, pentru a asigura supravietuirea animalului, ajutandu-l sa nu mai aiba nevoie de dializa.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum arata rinichiul creat in laborator de savantii din SUA?

Lasă un răspuns