Cum au reusit savantii din Japonia sa dezvolte ficat uman din celule stem?0 Comments

Publicat in:
Etichete: celule stem, descoperire, ficat, japonia, savanti, uman

Savantii din cadrul Universitatii de Medicina din Yokohama, Japonia, au anuntat ca, pentru prima data in istorie, au reusit sa dezvolte un tesut hepatic uman, din celule stem. Specialistii au afirmat ca succesul rezultat reprezinta un pas imens pentru viitorul transplanturilor de ficat si spera ca acest lucru sa contribuie la atenuarea deficitului global de donatori de organe.

In societatea de astazi, stresul, lipsa de somn, regimul alimentar neregulat, suplimentele alimentare, alcoolul, afecteaza ficatul, „laboratorul organismului”, fara de care un om nu poate trai.

Ficat uman din celule stem

Ficat uman din celule stem

Expertii sunt de parere ca luand aceasta informatie in considerare, celulele stem ar putea facilita un numar mai mare de proceduri care sa imbunatateasca sanatatea unui pacient. Potrivit specialistilor, aceasta informatie arata cat de importante sunt celulele stem pentru viitorul medicinei, in general, si al medicinei regenerative, in particular.

Echipa de cercetatori niponi a folosit celule stem pluripotente pentru a crea trei tipuri diferite de celule si au observat ca au inceput sa formeze structuri tridimensionale, numite „lobi hepatici”, adica o colectie de celule care au potentialul sa se dezvolte intr-un ficat intreg.

In momentul cand au transplantat lobii la soareci, oamenii de stiinta au observat ca, in termen de doua zile, au inceput sa indeplineasca functiile unui ficat normal.

Peste 100.000 de oameni de pe Terra au nevoie de transplant de organe

Savantii au apreciat ca, in termen de 10 ani, pacientii care sufera de insuficienta hepatica ar putea fi injectati cu astfel de lobi, cultivati din propriile lor celule stem, care sa le inlocuiasca ficatul. Astfel, prelevarea de celule stem ar putea face cu adevarat diferenta.

In prezent, nu exista multe posibilitati pentru testarea potentialelor noi medicamente, iar numeroase tari la nivel mondial duc lipsa de donatori de organe pentru tratarea pacientilor cu insuficiente hepatice, renale sau cardiace.

Potrivit specialistilor, cu ajutorul acestui gen de studii, se vor putea gasi alternative viabile care sa inlocuiasca transplanturile de organe. In plus, ar putea ajuta si la testarea medicamentelor noi din piata. Reactiile unui organ uman la medicamente sunt mult mai demne de incredere in ceea ce priveste asemenea teste, decat organul unui animal de laborator, spun expertii.

In prezent, exista peste 100.000 de oameni in intreaga lume care au nevoie de transplanturi de organe, iar aproximativ 10% dintre americani necesita un ficat nou.

Descoperirea celulelor stem embrionare in 1981 a oferit posibilitatea ca organele sa poata fi cultivate in laborator. Mai tarziu, descoperirea celulelor stem pluripotente induse a oferit posibilitatea de a construi organe din celulele nediferentiate ale unui pacient, astfel incercand sa elimine problemele legate de compatibilitate.

Medicina Regenerativa este considerata avangarda medicinei secolului XXI, potrivit U.S. Department of Health and Human Services. Ea studiaza procesul prin care se creeaza tesuturi functionale, prin care se repara sau se inlocuieste tesutul a carui functie s-a pierdut din cauza varstei, a bolilor sau a afectiunilor congenitale.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Cum au reusit savantii din Japonia sa dezvolte ficat uman din celule stem?

Lasă un răspuns