Expertii sunt de parere ca noptile nedormite au efecte nefaste asupra creierului, grabind procesul de degenerescenta, potrivit unui studiu recent.
Oamenii de stiinta suedezi au gasit cel mai potrivit moment pentru a-si face cunoscute rezultatele unui studiu.
De exemplu, noptile nedormite, de care multi au parte de Revelion, influenteza intr-un mod negativ sanatatea cerebrala, informeaza Maxisciences.
In cadrul cercetarii, savantii experti in neurologie de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au luat probe de sange mai multor tineri sanatosi.
Astfel, sangele a fost recoltat dimineata, dupa ce o parte dintre voluntari dormisera opt ore, in timp ce restul au avut o noapte alba.
In momentul in care au comparat rezultatele, oamenii de stiinta au observat diferente importante intre cele doua grupuri de persoane care au luat parte la studiu.
De exemplu, la persoanele care nu au dormit, s-a constatat o crestere cu 20% a concentratiei unor molecule: enolaza specifica neuronala (NES) si proteina S-100B.
„De obicei, numarul acestor molecule cerebrale creste in cazul leziunilor cerebrale”, explica intr-un comunicat Christian Benedict, coordonatorul cercetarii. Expertul adauga ca lipsa somnului poate favoriza procesele de neurodegenerescenta.
Astfel, somnul are o importanta deosebita pentru mentinerea sanatatii creierului.
In plus, alte cercetari recente au aratat ca noptile albe pot slabi sistemul imunitar si afecteaza capacitatea de memorare.