MICILE NEPLĂCERI ALE PUBERTĂŢII
Adolescenţa este uneori marcată de neplăceri cărora părinţii nu le percep impactul.
Acneea. Se tratează cu uşurinţă. Cea mai mare parte a tratamentelor se aplică pe piele şi sunt adesea de lungă durată. Succesul lor depinde de regularitatea îngrijirilor (aplicării tratamentelor).
Ginecomastia sau inflamarea mameloanelor la băieţi. Este anodină, dar adeseori greu suportată de adolescent. Vorbiţi cu el şi consultaţi şi un medic, pentru a-l ajuta să înţeleagă şi să nu dramatizeze acest mic inconvenient.
Cicluri neregulate şi menstruaţii dureroase pentru fată. Ciclurile se stabilizează în al 2-lea sau în al 3-lea an. Pentru a trata asemenea tulburări, fata poate consulta un ginecolog, care îi va prescrie analgezice uşoare pentru calmarea durerilor.
CORPUL ÎN PLINĂ CREŞTERE
Fata este mai precoce decât băiatul. Creşterea ei se acclerează între 11 şi 14 ani. In cinci ani, ea creşte aproximativ cu 23,5 cm şi se îngraşă cu 21 kg. Perii pubieni îi apar pe la 11 ani, sânii încep să se formeze. Doi ani mai târziu, are primamenstruaţie, silueta îi devine mai feminină. Uterul său poate să se mărească de la 2 la 50 g.
La băiat, perii încep să-i crească pe faţă şi pe pubis începând de la 12 ani. Intre 13 şi 16 ani, creşterea lui se accelerează. In cinci ani, creşte în medie cu 26 centimetri în înălţime şi cu 26 kg în greutate.
Incepând de la 2-4 ani până la 10-12 ani, copilul creşte anual, în medie, cu 5-6 cm. Pubertatea accentuează această dezvoltare. La început, cresc repede gambele şi labele picioarelor, urmate de coloana vertebrală, care se lungeşte cu 8 cm pe an, la fată, şi cu 10 cm, la băiat. In timpul pubertăţii, forţa musculară a băiatului este cu mult superioară celei a fetei. In schimb, la fete se depune mai multă grăsime la nivelul braţelor, al sânilor, al şoldurilor şi al feselor. In sfârşit, umerii băiatului şi şoldurile fetei se lărgesc. El se „masculinizează”, pe când ea se „feminizează”.
ALIMENTAŢIA
In general, băieţii mănâncă suficient. Alimentaţia le furnizează 2.500-3.000 de calorii pe zi, echivalentul celor necesare unui om care depune munci grele.
In schimb, fetele dau mai multă atenţiei siluetei lor: nevoile alimentare nu sunt satisfăcute decât la 7 fete din 10. De îndată ce apar primele rotunjimi ale pubertăţii, adolescentele exclud dintre alimente feculentele (alimente bogate în zaharuri ce se absorb încet, care nu îngraşă) pentru a ronţăi dulciuri. In afară de acest lucru, tendinţa tinerelor pentru a-şi potoli rapid foamea nu garantează o hrană sănătoasă şi echilibrată.