Rerpoducerea asistata medical – II0 Comments

Publicat in:
Etichete: fecundarea, fecundarea asistata, reproducerea, sterilitate

FECUNDAREA ASISTATĂ

Se referă la metodele de facilitare a fecundării prin manipulări micro­scopice ale spermatozoizilor şi ovulelor. Principala tehnică de fecundare asistată este denumită microinjectare intracitoplasmatică a spermato­zoidului (ICSI, Intra-Cytoplasmic Sperm Injection).

Ea este comparabilă cu o fecundare in vitro clasică, dar un singur spermatozoid este injectat direct în interiorul ovulului, în citoplasmă (interiorul celulei, în jurul nucle­ului). Se recurge la fecundarea asistată în principal pentru cazurile de sterilitate masculină a cărei cauză este:

-diminuarea importantă a numărului de spermatozoizi mobili;

– absenta spermatozoizilor din ejaculat, aceştia fiind însă prezenţi în testicul sau epididim (canal situat înapoia testiculului, în interiorul căruia se maturează spermatozoizii). Spermatozoizii se recoltează de la nivelul testiculului sau al epididimului.

Supravegherea
Această sti­mulare hormonală trebuie con­trolată exact pentru a stabili cât mai clar posibil dozele necesare pentru o bună maturare a foliculilor şi pentru a evita o reacţie ovariană insuficientă sau exagerată.

Supravegherea implică în principal două examene: ecografia ovariană, care permite determinarea numărului şi a diametrului foliculilor; dozarea în sânge a estradiolului, indispensabil pentru evaluarea calităţii maturării foliculilor şi dimi­nuarea riscului de răspuns exagerat la tratament.

RECOLTAREA OVOCITULUI

La 32-36 de ore după in­jectarea de gonadotrofină corionică (hCG), ovocitele se recoltează prin puncţie-aspiraţie a foliculilor ovarieni. Intervenţia se practică, în majoritatea cazurilor, transvaginal, sub ghidaj ecografic.

FECUNDAREA

In ziua recoltării, ovocitele sunt izolate din lichidul în care se scaldă (lichid folicular) şi sunt plasate într-un mediu de cultură adecvat. Sperma, recoltată prin masturbare în aceeaşi zi, este pregătită, în funcţie de metodă, prin elimi­narea lichidului seminal şi selecţionarea unei populaţii de spermatozoizi „buni“ (mobili si de formă normală).

In fecundarea in vitro clasică, în mediul care conţine ovoci­tele se introduc 50.000-100.000 de spermatozoizi pe mililitru. Amestecul este pus la incubat la 37°C. La 18-22 ore după inseminarea in vitro se con­trolează ovocitele pentru a se verifica dacă a avut loc fecun­darea. Apoi (la câteva ore) se controlează dacă au început diviziunile celulare (2 celule, apoi 4, 8 etc.).

TRANSFERUL EMBRIONULUI

Se face, în general, la 2 zile – uneori la 5-6 după recoltarea ovocitelor, când embrionii sunt în stadiul de 2-8 celule.

Tehnica
Embrionii sunt introduşi în uter cu ajutorul unui cateter, pe cale vaginală, prin canalul cervical. Se in­troduc, de regulă, maximum trei embrioni, pentru a limita riscul de sarcină multiplă. La câteva ore după aceea, femeia îşi poate relua activitatea.

Rezultate
Sunt variabile, în funcţie de vârsta femeii, cali­tatea spermei, cauzele steri­lităţii, calitatea stimulării ovariene, numărului de em­brioni transferaţi etc.

In mare, numărul de naşteri după fecundarea in vitro este între 10 şi 15%. El este mai mare când sperma este de bună calitate, femeia are sub 35 de ani şi nu prezintă ano­malii uterine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rerpoducerea asistata medical – II

Lasă un răspuns