Nevazatori – Viata cotidiana0 Comments

Publicat in:
Etichete: alfabetul Braille, nevazatori

Viaţa de zi cu zi a orbilor este încă grea, însă există acum numeroase mijloace prin care li se poate reduce dependenţa de alţii şi li se dă şansa de a face anumite activităţi care erau imposibile înainte.

Viaţa de zi cu zi a orbilor îi pune adesea în situaţii dificile, din cauza dependenţei faţă de alţii şi a imposibilităţii de a face anumite gesturi obişnuite pentru cei sănătoşi. Mijloacele puse la dispoziţie de tehnologia modernă se perfecţionează mereu, pentru a le permite şi mai multă autonomie.

DISTRACŢII PENTRU NEVĂZĂTORI

Unele muzee pun la dispoziţia persoanelor nevăzătoare opere de artă însoţite de un comentariu în Braille sau de desene în relief. La cinematograf, un nou procedeu, numit audioviziune, permite încorporarea în perioadele de tăcere de pe peliculă a unor comentarii despre acţiune, decoruri şi personaje. Acest procedeu, încă recent, se aplică în puţine săli, dar entuziasmul cu care a fost întâmpinat ne face să sperăm că va fi introdus pe scară largă în viitor.

DEPLASĂRILE

Deplasările, mai ales în oraş, sunt clipele din viaţa de zi cu zi în care nevăzătorii se simt şi mai copleşiţi de handicapul lor. Se pot deplasa singuri, cu un baston alb cu care cercetează spaţiul din faţa lor pentru a repera eventualele obstacole. Dar cu bastonul alb nu se pot detecta obstacolele aflate la înălţime (precum oglinda retrovizoare a unui camion, poziţionată la înălţimea capului), nici nu se poate găsi imediat o uşă. Câinii special dresaţi pentru orbi le dau un ajutor preţios, pentru că sesizează toate obstacolele, chiar şi pe cele aflate la înălţime, şi îşi previn stăpânii; acestor câini li se permite accesul în toate locurile publice; din păcate, sunt încă mult prea scumpi.

CITITUL Şl SCRISUL

Persoanele care au o acuitate vizuală redusă pot să citească literele tipărite cu ajutorul lupei sau al unui ecran video (camera video filmează textul şi îl proiectează mărit pe acest ecran). In plus, din ce în ce mai multe cărţi şi reviste sunt acum tipărite cu litere de mari dimensiuni. La computer există programe care măresc caracterele şi desenele. Pentru nevăzători se găsesc programe de sinteză vocală, care transformă textul afişat pe ecran în voce sintetizată (există şi computere care vorbesc); de asemenea, mai sunt şi cărţi sau reviste înregistrate pe casete. Cu toate acestea, alfabetul Braille, care foloseşte relieful (fiecare semn cu puncte este citit cu degetele) rămâne un instrument indispensabil.
Dezavantajul cărţilor scrise în Braille este că ocupă prea mult loc, căci sunt tipărite pe hârtie cartonată foarte groasă. Există şi maşini de scris în Braille; astăzi este posibil şi să se instaleze pe un computer caractere imprimate în Braille, apoi să fie tipărit textul într-o formă sau alta. Se mai poate şi numeriza textul cu un scanner, apoi să fie transpus în sinteză vocală, fie în caractere mari, fie în Braille.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Nevazatori – Viata cotidiana

Lasă un răspuns