SURDOMUTITATEA0 Comments

Publicat in:
Etichete: abcesul, alcoolismul, dopuri ceroase, erizipelul, fribromul, otita, otoscleroze, rinofaringita, sifilisul, surdomutitate, tarumatisme, tuberculoza, tumoarea

SURDOMUTITATEA

Surdomutitatea

Surdomutitatea

Surditatea este privita ca factor determinant al surdomutitatii, mai precis a mutitatii.

Surdomutitatea este o deficienta a omului care se manifesta prin imposibilitatea de a vorbi, asociata cu surdiatatea totala sau aproape totala. Cititi mai multe despre functionarea urechii si problemele auzului!

Surditatea si mutitatea sunt actiuni deosebite una fata de cealalta.

Surditatea se datoreaza unor leziuni intr-unul dintre compartimentele aparatului auditiv.

Mutitatea nu este provocata printr-o leziune a organului vorbirii, aceasta fiind o consecinta.

Afectiuni care duc la surditate

Acestea pot proveni dupa formarea dopurilor de ceara abundente care pot provoca leziuni in momentul eliminarii, daca nu se face de catre un specialist ORL-ist. Alti factori care pot produce surditatea pot fi:

– introducerea corpurilor straine in ureche sau
– accidental, intrarea in ureche a insectelor.

Traumatismele din care fac parte contuziile, taieturile, arsurile, degeraturile, fracturi ale conductului auditiv extern, rupturi ale timpanului sunt si ei factori al producerii surditatii.

Afectiuni inflamatorii

-abcesul pavilionului generat de infectii precum furunculii, arsuri infectioase, traumatisme.

-erizipelul urechii (dermatita steptococica a pavilionului)

-infectia lobului (consecinta infectioasa provocata de cercei)

-otitele: otita congestiva, otita exudata, otita supurata)

Tumori ale urechii

La nivelul urechii externe, tumorile sunt reprezentate de chisturi cheloide, sebacee, fibroame, condroame, nevi vasculari si exostoza conductului auditiv extern.

Tuberculoza poate cuprinde, uneori, urechea externa, alteori urechea medie. Sifilisul (dobandit sau congenital) poate afecta auzul.

Surditatea

Surditatea este scaderea capacitatii aparatului auditiv de a percepe sunete si de a diferentia excitantii sonori. Din surditate fac parte si hipoacuziile. Surditatea afecteaza limbajul verbal.

Clasificarea surditatii

surditatea de transmisie are ca si consecinta dopurile cerumene, corpii straini introdusi si otitele. Otitete apar, in general, ca urmare a unor infectii si obstructiei nazofaringelui (rinofaringite). Aceste infectii pornesc de la nas si trec in urechea mijlocie.

surditatea de perceptie este provocata de leziunile labirintului cohlear, din urechea interna. Cauzele sunt de natura infectioasa, toxica, vasculara, congenitala, tumorala si profesionala.

surditatea de tip mixt are ca baza otoscleroza

Surdomultitatea

Poate fi dobandita congenital.

Cauzele care produc perturbarea fatului in perioada de formare a organului auditiv sunt: starea sanatatii parintilor (care pot fi bolnavi de tuberculoza, gusa edemica, alcoolismul sau alte boli infectioase aparute in primele luni de sarcina la mama).

Alcoolismul, tuberculoza sau traumatismele la nastere (extragerea fatului cu forcepsul) provoaca surditatea iremediabila. Sifilisul congenital poate provoca surdiatea in orice etapa a vietii copilului sau adultului.

Mutitatea nu are ca baza, in general, a aparatului fonorespirator. Mutitatea poate fi urmare a unei insuficiente dezvoltari psihice a copilului. In general, apare ca o consecinta fireasca a surditatii.

Tratamentul

In foarte rare cazuri, surditatea prin tratament direct poate reda auzul. Unele malformatii congenitale pot fi indreptate chirurgical. In cazurile de surdomutitate dobandite din cauza meningitelor si encefalitelor tratamentul ramane fara rezultat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

SURDOMUTITATEA

Lasă un răspuns