Rinichii – sistemul renal0 Comments

Publicat in:
Etichete: glande suprarenale, rinichii, secretie, stomac, urina

Rinichii

Rinichii

Rinichii

Sunt organe pereche, au forma unor boabe de fasole, o lungime de 12 cm si o latime de 6 cm. Fiecare cantareste circa 150g. Sunt situati la nivelul primelor vertebre lombare, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Ambii rinichi sunt inveliti intr-o capsula  si impreuna cu glandele suprarenale sunt invelite intr-un tesut gras (tesut adipos).

Aceasta capsula adipoasa care captuseste rinichii este mai groasa in regiunea spatelui, rinichii fiind sustinuti de o fascie in forma de sac deschis spre abdomen, rinichii si suprarenalele fiind in contact cu organele din abdomen. Astfel rinichiul stang vine in contact cu stomacul, splina, pancreasul si colonul descendent; pe cand rinichiul drept este in contact mai ales cu ficatul, colonul ascendent si duodenul. Din cauza spatiului redus pe partea dreapta, rinichiul drept este mai coborat ca cel stang. Fiecare rinichi este irigat separat cu sange de arterele renale ce provin din aorta descendenta (abdominala), iar venele renale transporta sangele de la rinichi la vena cava inferioara.

Rinichii indeplinesc un rol extrem de important, cel de filtrare a sangelui, caci prin urina pe care o elaboreaza elimina deseurile si apa in exces.

Rinichii
au si alte functii vitale:
– mentin constant volumul de apa in corp;
– echilibreaza concentratia sanguina in substante chimice precum potasiul si sodiul;
– regleaza tensiunea arteriala prin secretia de renina;
– cu ajutorul eritropoietinei controleaza formarea globulelor rosii;
– intervin in procesul de absorbtie al calciului;
– secreta anumiti hormoni care sunt implicati in activitati importante in organism.

Fiecare rinichi este alcatuit dintr-un milion de unitati de filtrare, numite nefroni, care produc urina.

Formarea urinei

Mecanismul de formare a urinei cuprinde trei procese fundamentale:
– ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular
– reabsortia
– secretia anumitor constituenti in tubi.

Ultrafiltrarea glomerulara este un proces dirijat de forte fizice, in urma caruia aproximativ 1/5 din cantitatea de plasma care iriga rinichii trece prin membrana filtranta glomerulara, extrem de subtire, in cavitatea capsulara.

Reabsortia tubulara
este procesul prin care sunt recuperate anumite substante utile organismului din ultrafiltratul glomerular, mentinandu-se astfel homeostazia plasmatica.

Secretia tubulara
este procesul invers celui de reabsortie, transportand anumite substante din capilarele peritubulare in lumenul tubului.

Structura macroscopica a rinichiului

Parenchimul renal se subimparte in zona corticala (la margini) cu un tesut in interiorul maduvei rinichiului  prevazut cu hilul renal, locul unde patrund in rinichi ureterele si vasele de sange.

Maduva renala este structurata in 10 – 12 piramide, cu baza spre cortex si varful spre hilul renal, numite piramidele lui Malpighi. Varfurile acestor piramide se numesc papile care se deschid in calicele renale care apoi, unindu-se, formeaza bazinetul care se continua cu ureterul.

Structura microscopica a rinichiului

Strucura fina renala consta dintr-un sistem tubular foarte bine diferentiat si o alimentare specifica cu sange a organului. Sistemul tubular ne arata ca deja in stadiul embrionar, apare o diferentiere a doua elemente: nefronul si asa numitul tub colector principal. Cele doua elemente alcatuiesc unitatea de baza functionala a rinichiului, de aceea frecvent prin termenul de nefron se subintelege si sistemul tubular.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rinichii – sistemul renal

Lasă un răspuns