Diencefalul
Este regiune centrala a creierului, situata intre emisfere si trunchiul cerebral, acoperita si mascata de cele doua emisfere cerebrale, care se unesc de fiecare parte.
Diencefalul este situat in prelungirea trunchiului cerebral, sub emisferele cerebrale si este format din urmatoarele mase de substanta nervoasa: talamus, metatalamus, epitalamus si hipotalamus.
Diencefalul – Configuratia externa
Prezinta doua fete:
– bazala, ce contine printre alte formatiuni, chiasma optica, tracturile optice si hipofiza;
– posterioara, acoperita de emisferele cerebrale, contine printre alte formatiuni epifiza si talamusul
Diencefalul – Configuratia interna
Cele cinci mase de substanta nervoasa contin formatiuni alcatuite din substanta cenusie si substanta alba, care formeaza fibre aferente, eferente, si internucleare.
Componenta cea mai importanta este talamusul alcatuit din doua mase nucleare mari, al carui rol este acela de corelatie a impulsurilor senzoriale, functionand ca o statie pentru calea sensoriala spre cortex. Caudal de talamus se gasesc doua parti laterale care formeaza corpii geniculati laterali si mediali (metatalamusul). La extremitatea posterioara, in portiunile invecinate partilor laterale, se gaseste epitalamusul alcatuit din mai multe formatiuni nerovase si de glanda epifiza. In regiunea subtalamica se afla hipotalamusul alcatuit din structuri nervoase care detin legaturi cu tracturile optice si cu sistemul limbic, reprezentand centrul de integrare al activitatii vegetative.
Talamusul reprezinta structura esentiala pentru perceperea unor senzatii si prezinta mai multe fete:
– convexa – mediala;
– laterala;
– superioara, la nivelul careia se gasesc plexurile coroide cu rol în secretia lichidului cefalorahidian;
– inferioara;
– anterioara;
– posterioara.
Functii talamus:
– reprezinta statie de releu (al treilea neuron) pentru toate caile ascendente ale sensibilitatilor specifice: entero, proprio, si interoceptive. Fac exceptie caile: acustica, vizuala si olfactiva
– realizeaza conexiuni subcorticale
– realizeaza conexiuni cu ariile corticale de asociatie
Metatalamusul este o structura importanta prin corpii geniculati, ce contin al treilea neuron pentru caile auditive si vizuale. Corpul geniculat medial contine al treilea neuron al caii auditive si este locul de la care pleaca fibre spre cortexul temporal, iar corpul geniculat lateral primeste fibre din tractul optic, are legaturi cu coliculii cvadrigemeni superiori si trimite fibre la cortexul occipital.
Epitalamusul este alcatuit din nuclei, comisura alba si glanda pineala.
Functii epitalamus:
– coordoneaza reflexele motorii si secretorii digestive
– coordoneaza reflexe olfactivo-somatice
– actioneaza asupra complexului hipotalamo-hipofizar
Hipotalamusul reprezinta sediul mecanismelor integrative cu rol in reglarea functiilor vitale ale organismului. Este alcatuit din patru grupuri de nuclei:
• grupul anterior
• grupul medial – ventromedial si dorsomedial
• grupul lateral
• grupul posterior
Grupul anterior si posterior contin centrii termoreglarii; cel anterior centrul termolizei, iar cel posterior centrul termogenezei.
Functii hipotalamus:
– controleaza si integreaza functiile vegetative
– mentine homeostazia
– regleaza temperatura corpului si aportul alimentar si hidric
– regleaza bioritmul somn-veghe (ritmul nictemeral)
– regleaza comportamentul afectiv-emotional si sexual