Anxietate (neurotism)2 comentarii

Publicat in:
Etichete: anxietatea, atac de panica, fobia, frica, tulburari

Anxietatea

Anxietatea

Anxietate

Anxietatea este o stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz. Tulburarile de anxietate sunt foarte frecvente si afecteaza 14% din populatie. Acuzele pacientilor sunt de natura fizica, ei nefiind constienti ca la baza problemelor aparute sta anxietatea.

Tulburarile de anxietate cuprind o serie de probleme. In aceasta categorie se includ urmatoarele forme:

– anxietate generalizata
– fobia sociala
– fobii specifice (ex. fobia de insecte, frica de spatii deschise sau inchise)
– atacul de panica
– tulburarea obsesiv-compulsiva
stresul post-traumatic

Diferenta dintre anxietate si frica

Fiecare dintre noi a trecut prin experiente de frica intensa, care este o emotie umana normala, si care ne ajuta in confruntarea cu pericolul. Dar unii oameni traiesc o frica foarte intensa si irationala, care nu este justificata prin prezenta unei situatii periculoase. O persoana anxioasa continua sa simta o neliniste permanenta, care interfereaza si cu viata sa cotidiana. Acesta poate sa indice prezenta unei tulburari de anxietate.

Simptomele tulburarilor de anxietate

Caracteristica principala a acestora este sentimentul de frica sau/si ganduri cronice (constante), repetitive, de ingrijorare, care reprezinta un element de stres pentru persoana respectiva si care interfereaza cu activitatile din viata sa (de exemplu daca unei persoane ii este frica sa mearga la interviuri pentru ca acolo ar trebui sa interactioneze cu straini, va evita situatia respectiva, temandu-se ca oricat de inteligenta ar fi, nu ar primi postul, chiar si daca ceea ce face actualmente nu ii ofera satisfactia dorita).

Alte simptome comune tuturor tipurilor de anxietati:

– reactii fizice – transpiratie, tremuraturi, batai de inima rapide, dificultati in respiratie, greata, lesin

– ganduri disfunctionale – „daca o sa vorbesc in fata publicului, si o sa gresesc, toata lumea o sa ma creada prost”

– comportament de evitare – o persoana anxioasa poate sa ajunga sa evite foarte multe situatii.

Faptul ca are ganduri negative si evalueaza irational situatiile care ii provoaca anxietate, emotii negative foarte intense, reactii fizice puternice si eventual experiente negative, plaseaza persoana intr-un cerc vicios, din care nu poate sa iasa.

Situatii care pot declansa un raspuns anxios intens

– starea de sanatate
– situatia materiala
– situatia profesionala
– interactiunea cu persoane necunoscute sau care reprezinta autoritate
– socializarea
– sustinerea unui discurs sau prezentarea unui proiect in fata unui public
– cautarea unei slujbe
– evenimente traumatizante
– diverse fobii
– consumul de droguri, de alcool

Tipuri de tulburari de anxietate

Anxietate generalizata

Este frica exagerata si grija legata de lucruri comune. Centrul anxietatii poate fi reprezentat de prieteni, familie, sanatate, munca, bani sau ratarea unei intalniri importante. Vorbim despre anxietate generalizata daca grija exagerata este prezenta in aproape fiecare zi, timp de 6 luni, si daca persoana are dificultati in controlarea anxietatii. In plus persoana mai simte una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

– irascibilitate si iritabilitate usoara,
– oboseala,
– insomnie,
– probleme de concentrare.

Fobia sociala

Consta in frica de evaluare si judecata negativa a altor oameni. De aceea oamenilor cu tulburari caracterizate prin fobie sociala le este frica sa faca ceva ce i-ar putea umili in fata publicului. Cei care sufera de fobie sociala poate sa simta frica in cazul unei singure sau mai multor situatii. Aceasta frica poate sa conduca la evitarea situatiilor respective, care, ulterior poate sa ajunga la izolare.

Fobii specifice

O persoana cu fobie specifica simte o frica persistenta si irationala de un obiect specific sau de o situatie. Frica poate sa apara fata de anumite animale, locuri sau persoane, si poate sa fie atat de intensa incat persoana respectiva va manifesta simptome fizice intense sau atac de panica. Aceste fobii se pot referi la caini, sange, furtuna, paianjeni, ace, sau la alte obiecte si situatii, dar, in orice caz anxietatea resimtita este exagerata si tulburatoare. Adultii care sufera de fobii de obicei sunt constienti de faptul ca frica lor este exagerata si irationala. Nevoia lor de a evita obiectul, situatia sau persoana care stau la baza fricii poate sa le restranga viata.

Tulburare de panica

Atacurile de panica sunt comune in populatia umana comparativ cu tulburarile de panica, care sunt mai rar intalnite. Atacurile de panica pot sa nu fie legate de o situatie anume, ci pot aparea spontan. Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu tulburare de panica, trebuie sa aiba circa 4 atacuri de panica lunar intr-o perioada mai indelungata.

Tulburarea de panica poate sa fie diagnosticata daca atacurile de panica sunt frecvente si exista si o frica intensa si persistenta de aparitia unui alt atac de panica.

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Oamenii care au aceasta tulburare au ganduri sau impulsuri (obsesii) intruzive, involuntare si nedorite. In acelasi timp se simt si fortate sa efectueze ritualuri mentale si comportamentale. De obicei sunt constienti de irationalitatea si natura excesiva a comportamentelor sau a gandurilor lor.

Tulburare de stres post-traumatic

Apare dupa un eveniment extrem de traumatic. Evenimentul poate sa fie recent sau poate sa se fi intamplat in trecut. Reactii de suferinta, soc si furie sunt reactii normale dupa evenimente traumatice. Oamenii cu tulburare de stres post-traumatic manifesta reactii severe, prelungite si intruzive, care afecteaza in mod dramatic viata lor de zi cu zi. Acestea pot sa includa ganduri sau imagini intruzive despre situatia traumatizanta, care sunt la fel sau chiar mai stresante decat evenimentul original. De obicei oamenii incep sa evite situatiile sau evenimentele care le reamintesc de trauma, inclusiv locuri si situatii similare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anxietate (neurotism)

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns