Dementa si cauzele acestei boli mentaleUn comentariu

Publicat in:
Etichete: aptitudini mentale, dementa, gandire, halucinatii, memorie

Dementa

Dementa

Dementa

Este o pierdere a aptitudinilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei, ale gandirii si capacitatii de abstractizare. De regula, dementa se inrautateste cu timpul. Durata accentuarii simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii oameni raman mult timp intr-o perioada stationara. Altii au un ritm rapid de pierdere a abilitatilor.
Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa.
In cazul in care partenerul de viata sau cineva apropiat prezinta pierdere de memorie care se inrautateste, se recomanda consultarea unui doctor.

Cauzele dementei
– Boala/Dementa Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa. Fragmente de tesut cerebral afectate se depoziteaza in creier sub forma de “placi” sau filamente provocand moartea celulelor invecinate. De asemenea boala afecteaza anumite substante chimice din creier implicate in transmiterea impulsurilor nervoase de la o celula la alta in special cea numita acetilcolina. Dementa produce in principal dificultati de memorie si rationament (spre exemplu, invatarea informatiilor noi este mai grea si totodata este mai dificil sa-ti amintesti evenimente sau fapte recente, numere de telefon, detalii despre programari si intalniri). Din aceasta cauza bolnavul poate deveni frustrat si deprimat.
– Dementa de origine cerebro-vasculara
Dementa de origine cerebro-vasculara se datoreaza obstructiei arterelor care conduc sange si oxigen la creier producand mici accidente vasculare, deficit de oxigen la nivel local si distrugerea unor parti de tesut cerebral. Aceasta boala este mai frecventa in cazul fumatorilor, bolnavilor cu hipertensiune arteriala, diabet si cu nivel de colesterol depasind limitele normale. Acest tip de dementa poate progresa intr-un mod relativ imprevizibil (de exemplu, cursul poate fi stabil pentru cateva luni sau chiar ani pana cand se produc noi accidente cerebro-vasculare iar deteriorarea se accentueaza).
Problemele cauzate de dementa depind de localizarea partilor de creier afectate. Se pot produce deteriorari ale memoriei, tulburari de concentratie, dificultati in gasirea cuvintelor, schimbari frecvente de dispozitie si depresie. Unii oameni pot avea halucinatii, probleme fizice (dificultati de mobilizare, incontinenta urinara sau incontinenta dubla).
– Dementa cu corpi Lewis
Persoanele care sufera de dementa cu corpi Lewis se prezinta cu simptome similare atat pentru boala Alzheimer cat si pentru boala Parkinson. Nivelul de dezorientare (in timp si spatiu) fluctueaza in cursul zilei, iar halucinatiile vizuale cu continut de oameni sau animale sunt mai frecvente decat in alte tipuri de dementa. De asemenea, pot aparea tremuraturi ale extremitatilor sau ale corpului, rigiditate musculara, dificultati de mers si numeroase accidente prin cadere.
– Dementa fronto-temporala
Daca dementa afecteaza predominant lobul frontal al creierului, este mai probabil sa produca probleme datorate schimbarilor de personalitate cat si probleme de memorie.
– Alte cauze de dementa
Depresia poate produce asa-numita ‘’pseudo-dementa’’  (in care persoana pare la prima vedere ca are probleme de intelegere, dar de fapt cauza nu este dementa, ci depresia care afecteaza motivatia si capacitatea de concentrare). In acest caz tratamentul adecvat este cu medicamente antidepresive si psihoterapie.

Multe boli de origine fizica pot produce tulburari de memorie:
– afectiuni renale
– afectiuni tiroidiene
– foarte rar deficienta de anumite vitamine
– infectii respiratorii sau urinare (care se trateaza cu antibiotice)
– unele boli rare, ca boala Huntington, pot produce dementa la varsta tanara.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dementa si cauzele acestei boli mentale

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns