Complicatii histeroscopie si particularitati0 Comments

Publicat in:
Etichete: complicatii, distensie, generale, hidraulica, histeroscopie, locale, particularitati, pneumatica

Complicatii histeroscopie: locale (legate de tehnica) si generale (legate de anestezie sau de mediul de distensie).

Complicatii histeroscopie – locale:

  1. perforatiile uterine – au incidenta scazuta (0,1%). Ele pot fi produse de catre histerometru sau de catre endoscop/teaca endoscopului (in cazul endoscoapelor rigide), mai ales in utere cu pozitie modificata (anteversoflexie, lateroflexie) sau in caz de uter patologic (hipotrofic/hipoplazic, in perimenopauza, adenocarcinom invaziv, coriocarcina, etc). Se suspicioneaza perforatia uterina cand presiunea gazului sau lichidul intrauterin scade. In aceste situatii, explorarea se intrerupe si femeia ramane in observatie timp de 24 de ore. Pot fi intalnite si perforatii datorate lipsei de experienta a practicianului, precum si nerespectarea contraindicatiilor. Pentru indepartarea acestor riscuri, se recomanda selectionarea buna a cazurilor, si, mai nou, in cazuri dificile, se recomanda practicarea explorarilor sub control ecografic sau sub dirijare celioscopica. In perforatiile accidentale mici nu se intervine chirurgical, ci se intrerupe examenul si femeia va fi spitalizata si urmarita atent 24-48 de ore. Se administreaza uterotonice (Ergomet, Oxiton), punga cu gheata, se reechilibreaza bolemic bolnava si se controleaza sistematic constantele hematologice/hemodinamice si echilibrul fluido-coagulant. Nu se practica tamponamentul intrauterin sau hemostaza cu balon al sondei Foley, datorita faptului ca, prin distensie, solutia de continuitate se poate largi. In cazul in care perforatia este mare sau starea bolnavei se modifica, se practica celioscopia sau celiotomia.
  2. sangerarile – in histeroscopia diagnostica sunt rare;
  3. ruptura unui hidrosalpinx – apare pe trompe cu ostiumul abdominal obstruat sau pe trompe cu pavilionul aglutinat. Presiunea lichidului de distensie depaseste capacitatea elastica a peretelui tubar si rupe trompa. Pentru eliminarea acestei complicatii se practica, in prealabil, ecografia sau tandemul histeroscopie diagnostica-celioscopie;
  4. infectiile posthisteroscopice au incidenta redusa cand se respecta contraindicatiile metodei, precum si regulile de asepsie si antisepsie;
  5. influxul intraperitoneal odata cu lichidul de distensie a celulelor endometriale sau tumorale, in cazul endometriozei si cancerului endometrial, este rar in histeroscopia diagnostica, in cazul in care ea se va efectua cu anumite precautii.

Complicatiile histeroscopie – generale

  1. Complicatii histeroscopie – complicatiile anesteziei sunt date mai ales de anestezia generala;
  2. Complicatii histeroscopie – complicatiile induse de distensia artificiala:
    • in cazul distensiei pneumatice cu insuflare necontrolata de CO2 sau datorita aparatelor de insuflatie defecte sunt reprezentate de embolia gazoasa (incidenta redusa) si intravazarea progresiva de CO2, care prezinta un risc crescut la nivelul uterului datorita hipervascularizatiei si fragilitatii mucoasei uterine. Intravazarea CO2 duce la hipercapniesecundara, acidoza, aritmii, stop cardiac. Prin achizitiile tehnice de ultima ora, constand in aparate de insuflatie cu controlul electronic al debitului in functie de presiunea intracavitara, a scazut mult incidenta acestor complicatii;
    • in cazul distensiei hidraulice, solutiile de inalta vascozitate tip HYSKON pot da manifestari grave de soc anafilactic, edeme, hipertensiune arteriala, colaps (Dextran 70, sindrom de detresa respiratorie si coagulopatii). Pentru evitarea acestor complicatii se recomanda utilizarea solutiilor de vascozitate mare doar in cazul histeroscopiei diagnostice si nu in cazul histeroscopiei operatorii. Solutiile de joasa vascozitate (Sorbitol 4%, Glicocol 1,5-1%, Sorbitol/Manitol) nu dau complicatii decat la o absorbtie de 1,5-2 litri, dar utilizarea lor depaseste doar rar 1 litru solutie. Acestea pot da, la absorbtia de 1,5-2 litri, sindrom de hemodilutie, hemoliza, edem pulmonar acut;

Particularitati histeroscopie

Complicatii histeroscopie

Complicatii histeroscopie

Randamentul acestei metode este exceptional, avand sensibilitate si specificitate diagnostica de 90%, prin posibilitatea maririi de 150 de ori a imaginii in cadrul vizionarii panoramice.

Imaginile obtinute depind de varsta si etapa biologica de viata a femeii, de perioadele ciclului menstrual, de caracterul specific leziunii intracavitare, de procedeul histeroscopic utilizat, de calitatile opticului si mediului de distensie, precum si de experinta operatorului.

Cele mai importante aspecte in vizionarea panoramica sunt:

–         posibilitatea examinarii de ansamblu;
–         orientarea spatiala topografica precisa;
–         pastrarea corecta a proportiilor;
–         veridicitatea raportului normal/patologic;
–         extensia reala si amploarea leziunilor descoperite;
–         posibilitatea efectuarii unui examen microscopic in vivo prin microhisteroscopie.

In orice circumstanta, se indica distensia uterina inaintea introducerii histeroscopului, pentru evitarea contactului direct al tecii sau endoscopului cu mucoasa uterina, precum si pentru evitarea perforatiei uterine.

In distensia pneumatica exista o buna vizionare, cu culori roz-pal, iar leziunile apar comprimate de catre gaz, cu tendinta la restrangere. Luminozitatea este excelenta, culorile sunt vii, stralucitoare, apropiate de cele reale. Leziunile se etaleaza, formatiunile polipoide si filamentoase mucoase plutesc si se misca odata cu lichidul, iar formatiunile fibroase sunt fixe. Imaginea este asemanatoare celei “de pe fundul apei”. Exista posibilitatea ca formatiunile filamentoase, sub presiunea lichidului, sa se desprinda de mucoasa si sa pluteasca, oferind astfel imagini eronate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Complicatii histeroscopie si particularitati

Lasă un răspuns