Ovar – fiziologia ovaruluiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: fiziologia ovarului, fiziologie ovar, ovar

Fiziologia ovarului

Fiziologia ovarului

Fiziologia ovarului

Viata genitala a femeii se afla sub dependenta multiplilor factori hormonali si parahormonali, activitatea normala a aparatului genital feminin presupunand integritatea anatomica si functionala a sistemului nervos central si a sistemului endocrin.

Pentru o buna functionalitate a acestuia este necesara si o integritate anatomica si functionala a sa, modificarile anatomo-patologice sau fiziopatologice dand patologia specifica a aparatului genital feminin.

In desfasurarea normala a functiilor fundamentale ale aparatului genital (functia menstruala, sexuala si de reproducere), participa componente ale sistemului nervos central.

Reglarea neuroendocrina presupune actiunea unui complex de factori care se desfasoara in interrelatie, conditionare reciproca, coordonare si armonie asupra unor structuri specializate filo si ontogenetic cum sunt: cortexul, hipotalamusul hipofizar, ovarul, glandele mamare etc.

Conexat cu acestea, sistemul cortico-diencefalic, formatiunea reticulata mezencefalica si complexul hipotalamo-hipofizar realizeza integrarea functiei aparatului genital in functionarea unitara a organismului si la viata de relatie, cu mediul inconjurator.
Hipotalamusul reprezinta organul central de coordonare a activitatii endocrine.

Centrii superiori (neocortexul frontal, parietal, paleocortexul, hipocampul, sistemul amigdalian, stria terminalis, formatiunea reticulara, tecum etc.) trimit informatii hipotalamusului, care este in stransa legatura cu acesti centri corticali si subcorticali prin cai aferente si eferente.

La nastere, hipotalamusul nu este diferentiat din punct de vedere al centrilor sexuali, aceasta diferentiere sexuala aparand intre prima zi si a zecea zi de viata.

Hipotalamusul se dezvolta deci dupa tipul feminin si regleaza secretia de gonadostimuline in mod ciclic, cu deviatia instinctului sexual in sens feminin.

Centrii responsabili de reglarea secretiei gondotrofinelor sunt repartizati in 3 zone anatomice ale hipotalamusului (regiunea mediana si doua regiuni laterale).

Nucleii hipotalamici se impart in 3 grupe: grupul anterior, mijlociu si posterior.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovar – fiziologia ovarului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns