Ovarul – vascularizatia ovarului0 Comments

Publicat in:
Etichete: Artera ovariana, ovar, ovarul, Plexul venos uterin, Ramul ovarian al arterei uterine, vascularizatia ovarului, Vena ovariana

Vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului

Vascularizatia ovarului
Artera ovariana
Ramul ovarian al arterei uterine
Vena ovariana
Plexul venos uterin

Vascularizatia – Este data de o arcada arteriala, situata de-a lungul hilului ovarian. Aceste artere se desprind din vasele lombo-ovariene si vasele uterine ascendente, care se indreapta spre ovar in lungul ligamentului utero-ovarian. Arterele provin din artera ovariana (ramura din aorta abdominala) si ramura ovariana a arterei uterine. Ovarul e irigat dominant, pana la varsta de 20 ani, de artera ovariana, iar intre 25-45 ani de catre ambele surse. Din reteaua venoasa a medularei se desprind venele care parasesc ovarul prin hil si, in mezoovar, dau nastere plexului panpiriform, din care se formeaza vena ovariana si, o mica parte, dreneaza in plexul venos uterin.

Ovarul – Artera ovariana

Patrunde prin ligamentul suspensor al ovarului si apoi in mezoovar, unde se anastomozeaza cu ramul ovarian din artera uterina. Prin aceasta anastomoza se formeaza o arcada arteriala in mezoovar, in dreptul marginii anterioare a ovarului.

Ovarul – Ramul ovarian al arterei uterine

Se desprinde in baza ligamentului larg al uterului.
Din arcada arteriala din mezoovar se desprind arterele spiralate (helicine). Spiralarea arterelor este hormono-dependenta (estrogeno-dependenta). Arterele helicine patrund prin hilul ovarului si, in medulara, se anastomozeaza intr-o retea arteriala. Din aceasta retea se vor desprinde arteriole spiralate si patrund in corticala si aici o arteriola iriga un folicul. Aceste arteriole se desfac intr-o retea arteriala perifoliculara, care sufera remanieri in functie de fazele ciclului ovarian. Cand se elibereaza ovocitul, aceste vase mici se pot rupe si poate sa apara o mica sangerare. Arterele spiralate helicine sunt de ordin:

  • unu – sunt cele care se desprind din mezoovar din arcada arteriala mare;
  • doi – se desprind din medulara;
  • trei – se desfac in corticala sub forma cosuletului perifolicular.

Ovarul – Vena ovariana

Din mezoovar trece in ligamentul suspensor al ovarului si se varsa:

  • pe dreapta – in vena cava inferioara;
  • pe stanga – in vena renala stanga.

Ovarul – Plexul venos uterin

Dreneaza in vena iliaca interna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovarul – vascularizatia ovarului

Lasă un răspuns