Hipotalamus si nucleii hipotalamici2 comentarii

Publicat in:
Etichete: hipotalamus, hipotalamus functii, hipotalamus hormoni, nucleii hipotalamici

Hipotalamus

Hipotalamus

Hipotalamus

Hipotalamus – ul reprezinta organul central de coordonare a activitatii endocrine.

Centrii superiori (neocortexul frontal, parietal, paleocortexul, hipocampul, sistemul amigdalian, stria terminalis, formatiunea reticulara, tecum etc.) trimit informatii hipotalamusului, care este in stransa legatura cu acesti centri corticali si subcorticali prin cai aferente si eferente.

La nastere, hipotalamusul nu este diferentiat din punct de vedere al centrilor sexuali, aceasta diferentiere sexuala aparand intre prima zi si a zecea zi de viata.

Hipotalamusul se dezvolta deci dupa tipul feminin si regleaza secretia de gonadostimuline in mod ciclic, cu deviatia instinctului sexual in sens feminin.

Centrii responsabili de reglarea secretiei gondotrofinelor sunt repartizati in 3 zone anatomice ale hipotalamusului (regiunea mediana si doua regiuni laterale).

Nucleii hipotalamici se impart in 3 grupe: grupul anterior, mijlociu si posterior.

Nucleii hipotalamici

Zona hipofizotropa din hipotalamus secreta releasing hormones sau gonadotrofin releasing factors, avand fiecare o actiune proprie asupra fiecarei gonadotrofine hipofizare.

Se poate distinge un factor de eliberare al FSH-ului (FSH-RF) si altul de eliberare a LH-ului (LH-RF).

Acesti releasing factors, produsi in zona hipofizotropa mediana de catre neuronii nucleilor arcuati si paraventriculari, sunt condusi prin fibre nervoase neurotransmitatoare in zona eminentei mediane, prin care releasing factors intra in circulatia portala hipofizala.

Factorii hipofizari, eliberati sub stimuli hipotalamici, determina modificari la nivelul ovarului, ce duc la transforamarea foliculilor primordiali in foliculi maturi si dehiscenti, eliberand ovulul prin puntea ovulara. Ei intervin concomitent si in biosinteza steroizilor ovarieni care sunt cedati circulatiei generale.

In raport cu valoarea steroizilor circulanti, atat calitativa dar mai ales cantitativa, este influentata secretia de stimulare hipofizara (respectiv FSH si LH), iar concentratia acestora va actiona de asemenea si asupra centrilor hipotalamici, avand drept consecinta modificarea concentratiei plasmatice pe releasing factors si gonadotrofinelor, printr-o actiune de feedback negativ, adica o retroactiune negativa, reprezentand un sistem de releasing regulating, care dozeaza si regleaza titrul de eliberare in circulatie a acestor hormoni.

Alaturi de aceste fenomene de retroactiune negativa, la femeie intervin si fenomene de feedback pozitiv, ca de exemplu cel al varfului de LH. Gonadotrofinele hipofizare sunt secretate discontinuu, aceasta fiind o proprietate fundamantala a fiziologiei sexuale.

Elaborarea si eliberarea de releasing factors de catre hipotalamus se afla sub controlul unor centrii care au sediul tot la acest nivel:

centrul de control tonic, aflat in zona arcuata si ventro-mediana a hipotalamusului, care regleaza secretia si elaborarea de FSH-RF dupa o valoare numita bazala sau tonica, care intretine secretia de steroizi ovarieni la un nivel bazal, fara inducerea descarcarii ovulante a LH-ului;

centrul de control ciclic situat in zona preoptica a hipotalamusului anterior, responsabil de descarcarea ovulatorie a LH-ului.

Pe aceasta zona, isi exercita actiunea diversi factori: stimulii luminosi, emotionali, ovarieni circulanti, precum si raportul lor calitativ (estrogeni/progesteron).

Scaderea steroizilor sangvini care apare in momentul unui ciclu menstrual devine informatie pentru hipotalamus, care pentru pastrarea homeostaziei elaboreaza si pune in circulatie FSH-RF, care este transmisa hipofizei. Aceasta elibereaza in circulatie FSH.
Aparitia corpului galben dupa ovulatie, care secreta cantitati mari de progesteron, face ca nivelul acestuia din sange sa aiba un efect de feedback negativ asupra secretiei de LH-RF, care reduce concomitent biosinteza steroizilor ovarieni si induce aparitia menstruatiei, cu involutia corpului galben.

Sistemul de comanda hipotalamic poseda relatii foarte stranse cu sistemul de eliberare al prolactinei, cu sistemele de control ale epiteliului, etc.

Pentru ca ciclul menstrual uman sa aiba un caracter armonios trebuie ca centrii hipotalamici sa fie intr-o stare normala de functionare, sa existe o rezerva suficienta de gonadotrofina hipofizara si ovarul sa fie receptiv la actiunea gonadotrofinelor circulante.

Citeste si despre Hipofiza, ca al doilea element circulant al sistemului hipotalamo-hipofizar!

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hipotalamus si nucleii hipotalamici

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns