Muşchii regiunii fesiere0 Comments

Publicat in:
Etichete: fese, fesierul mare, gluteus maximus, muschi, muşchii regiunii fesiere

Fesierul mare (gluteus maximus) este muşchiul cel mai mare şi mai greu din grupul muşchilor fesieri şi este poziţionat în regiunea feselor. Acest muşchi este puternic şi voluminos şi joacă un rol important în asigurarea ortostatismului.

Regiunea fesieră, sau gluteală, se găseşte în partea posterioară a pelvisului. Forma acestei regiuni anatomice este dată de un număr de muşchi mari ce ajută la stabilizarea poziţiei corpului şi la mişcarea articulaţiei şoldului. Aceşti muşchi sunt acoperiţi de un strat de ţesut adipos.

FESIERUL MARE

Este unul dintre muşchii cei mai voluminoşi din organism. Acoperă ceilalţi muşchi fesieri, cu excepţia unei treimi din muşchiul gluteus medius (fesier mijlociu). Fesierul mare îşi are originea pe osul iliac (os al bazinului), pe partea posterioară a osului sacru şi pe coccis. Fibrele lui trec în jos şi în afară, către femur. Majoritatea fibrelor se inserează apoi pe tractul iliotibial (formaţiune fibroasă).

ACŢIUNE

Principala funcţie a muşchiului fesier mare este aceea de a face extensia (de a întinde) membrului inferior, intervenind în extensia anti-gravitaţională (ridicarea corpului din poziţia şezând sau ghemuit). Când membrul inferior este în extensie, aşa cum se întâmplă în ortostatism, muşchiul fesier mare acoperă tube-rozitatea osoasă ischiatică.

Aceasta este cea care suportă greutatea corpului în poziţia şezând. Totuşi, noi nu ne aşezăm niciodată pe muşchiul fesier mare, deoarece acesta se deplasează în sus şi în lateral faţă de tuberozitatea ischiatică, atunci când membrul inferior este în flexie (în poziţia îndoit în faţă).

Anatomia regiunii fesiere la suprafaţă

Regiunea fesieră acoperă zona osoasă posterioară a bazinului între nivelul crestelor iliace şi marginea inferioară a muşchiului fesier mare. Forma regiunii este dată, în principal, de volumul acestui muşchi şi de depozitarea unei cantităţi de ţesut adipos la acest nivel.

ELEMENTELE SPECIFICE  REGIUNII
Există o serie de elemente specifice regiunii fesiere: Linia interfesieră, ce separă fesele; Plică fesieră, formată de marginea inferioară a muşchiului fesier mare, care este de obicei acoperit de un strat de ţesut adipos; li Şanţul este adâncitura situată sub plică fesieră. Ea este linia ce separă fesa de coapsă.

REPERE OSOASE
Cu excepţia persoanelor supraponderale, o parte din protuberanţele osoase ale regiunii fesiere pot fi simţite sub piele:
Si Crestele iliace sunt de obicei palpabile pe toată lungimea lor; S Tuberozităţile ischiatice pot fi simţite în partea inferioară a feselor, acoperite de muşchiul gluteus maximus, în poziţie ortostatică;  Vârful coccisului poate fi simţit în partea superioară a liniei inter-fesiere.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Muşchii regiunii fesiere

Lasă un răspuns