Tumorile sânuluiUn comentariu

Publicat in:


Tumorile sanului – Simptomatologie

Tumorile (nodulii) la nivelul sânului apar foarte frecvent; majoritatea nu sunt canceroase (sunt benigne), dar este esenţial ca tumorile persistente să fie investigate.

TUMORILE BENIGNE DE LA NIVELUL SÂNULUI

Tumorile benigne de la nivelul sânu­lui includ fibroadenoamele, chisturile şi abcesele.

Fibroadenoamele reprezintă hipertrofii ale ţesutului glandular şi fibros de la nivelul sânului. Ele pot fi nedureroase, dar pot să devină dureroase, în special înainte de menstruaţie, când la nivelul ţesuturilor sânului se adună o cantitate mai mare de lichid. Ele pot fi unice sau multiple. Se simt regulate la palpare, de consistenţă elastică şi se mişcă liber în ţesuturile ce le înconjoară.

Chisturile sânului pot fi unice, dar de obicei sunt multiple; ele pot fi dure la palpare sau moi, pot fi simptomatice sau nedureroase.
Abcesele sânului formează proemi­nenţe de culoare roşie, cu semne de inflamaţie, umplute cu puroi, ce sunt deosebit de dureroase.

CANCERUL DE SÂN

Tumorile date de cancerul de sân tind să aibă o consistenţă mai dură, să fie mai neregulate şi mai puţin mobile decât fibroadenoamele. Uneori ele sunt nedu­reroase. Pielea poate căpăta aspectîncre-ţit (de coajă de portocală) sau se poate ulcera. Ganglionii din axilă se pot simţi la palpare măriţi de volum şi poate apărea o secreţie la nivelul mamelonului.

In cazul în care cancerul a metastazat (s-a răspândit) către alte zone ale cor­pului, pot să apară simptome precum cefaleea, dispneea sau umflarea abdo­menului.

Deseori femeile depistează prezenţa unor nodul! la nivelul sânului prin autoexaminare. Orice tumoră depistată trebuie investigată medical de către specialist.

TUMORILE BENIGNE

Dezvoltarea unor chisturi sau fibroadenoame la nivelul sânului poate fi legată de factori hormo­nali. Chisturile sunt mai frecvente la femeile care nu au născut şi la cele al căror ciclu menstrual este neregulat. Abcesele sunt provo­cate, în majoritatea lor, de bacte­ria numită stafilococ auriu.

CANCERUL DE SÂN

Factorii asociaţi cu risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân includ:

– Susceptibilitatea moştenită gene­tic de a face cancer de sân. Se consideră că genele sunt responsabile de până la 10 la sută din cazurile de can­cer de sân. Au fost identificate până în prezent mai multe gene: BRCA 1, de exemplu, este responsabilă de 30 la sută din cancerele de sân la feme­ile cu vârsta sub 45 de ani;
– Istoric medical de cancer pri­mar ovarian, uterin sau de sân;
– Instalarea menstruaţiei la vâr­stă precoce;
– Prima sarcină dusă la termen după vârsta de 35 de ani;
– Folosirea pilulei contraceptive – poate duce la o mică creştere a riscului, dar acesta scade în anii următori opririi administrării pilu­lei;
– Terapia de substituţie hormo­nală (TSH), ce implică administra­rea de estrogen după menopauză pentru un interval mai mare de 10 ani – poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân cu 50 la sută.
– Obezitatea dublează riscul la femeile aflate în postmenopauză.
– Fumatul de ţigarete timp de mai mult de 30 de ani.
– Radioterapia pentru boala Hodgkin – aceste femei au risc crescut permanent.

Tumorile sanului – Incidenţă

Tumorile benigne
Aproximativ una din două femei are simptome de exis­tenţă a unei tumori benigne la nivelul sânilor, în timpul peri­oadei fertile. Fibroadenoamele sunt frecvente între vârsta de 15 şi 30 de ani. Chisturile sunt mai frecvente la femeile cu vâr­sta cuprinsă între 30 şi 40 de ani. Abcesele apar uneori la femeile care alăptează.

Cancerul de sân
în România cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei, afectând în special grupa de vârstă 50-54 de ani. La feme­ile tinere incidenţa este mai mică, dar ea creşte progresiv după împlinirea vârstei de 45 de ani.

Duetele lactofore blocate, la femeile ce alăptează, pot forma abcese. Alimentaţia la sân nu trebuie întreruptă în timpul tratamentului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tumorile sânului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns