Morfina – Prospect0 Comments

Publicat in:


>Morfină
DENUMIRI COMERCIALE
MST Continus, Morcap SR, MXL, Oramorph, Sevredol, Zomorph, Min-I-jet, Rapiject. Prezentă de asemenea în compoziţia preparatului Cyclimorph
CLASA FARMACOLOGICĂ
Analgezic opioid
FORMĂ DE PREZENTARE
Tablete, Soluţie injectabilă, Soluţie, Supozitoare
ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ
MOD DE ACŢIUNE
Analgezicele opiacee (narcotice) acţionează în primul rând asupra sistemului nervos central. Prin legarea lor de receptorii opioizi specifici din sistemul nervos central, se modifică răspunsul la durere.
Efectul analgezic al morfinei este de scurtă durată, astfel încât au fost elaborate mai multe preparate cu eliberare lentă.
 UTILIZĂRI CURENTE
 Dureri intense – morfina este utilizată pentru managementul formelor severe de durere, la pacienţii care necesită un analgezic narcotic puternic (de exemplu în caz de cancer sau îngrijire postoperatorie). Dozele mari pot fi administrate sub formă de injecţii, prin dizolvarea lor în mici cantităţi de lichid.
 îngrijirea paliativă – este utilizată de obicei sub formă lichidă, ca supliment, la pacienţii aflaţi sub tratament continuu cu opioide pentru a suporta durerea. Preparatele de morfină cu eliberare lentă permit pacienţilor să îşi desfăşoare activităţile zilnice.

Morfina a fost obţinută iniţial din seminţele de mac opiaceu (Papaver somniferumj. Este un alcaloid cu mare capacitate de supresie a durerii.

EFECTE SECUNDARE
Sevraj
Simptomele de sevraj la opioide sunt extrem de neplăcute. Ele încep de regulă la patru până la 12 ore după ultima doză. în general, simptomele ating intensitatea maximă după 36 până la 72 de ore.
Riscurile dependenţei de opiacee
 Supradozarea – se produce în special în cazul administrării intrave-noase; survine adesea în condiţiile utilizării unei calităţi superioare de morfină, faţă de cea obişnuită (mai puţin alterată cu alte substanţe). Printre simptome se numără:
 Deprimarea respiraţiei;
 Cianozarea (albăstrirea) buzelor;
 Pupile punctiforme;
 Respiraţie zgomotoasă cauzată de edemul pulmonar.
Reacţii adverse
 Majore
 Deprimarea respiraţiei şi stop respirator;
 Deprimarea circulaţiei;
 Stare de şoc şi stop cardiac.
Frecvente
 Sedare;
 Greaţă şi vărsături;
 Constipaţie – practic toţi pacienţii se constipă când iau narcotice în mod constant;
 Transpiraţii.
Sistemul nervos central
 Somnolenţă
 Sedare
 Euforie
 Cefalee (dureri de cap)
 Agitaţie
 Dezorientare.
Cardiovasculare
 Palpitaţii
 Leşin.
Gastrointestinale
 Uscăciunea gurii
 Greaţă, vărsături
 Constipaţie.
Genitourinare
 Retenţie urinară sau urinare ezitantă
 Scăderea libidoului şi/sau a potentei.
Alergice
 Prurit (mâncărimi) şi erupţii
 Edeme.
Interacţiuni
 Administrarea altor medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos central, ca de exemplu sedative, hipnotice, fenotiazine, anestezice şi alcool, pot accentua efectele sedative şi de deprimare respiratorie ale narcoticelor.
PRECAUŢII
Riscurile injectării morfinei
 Supradozarea – doza administrată ajunge la creier aproape imediat, crescând riscul unei supradoze;
 Septicemie – impurităţile sunt introduse direct în circulaţie. Acest lucru poate produce septicemie (infecţie generalizată), infecţii ale valvelor cardiace (endocardită) si alte infecţii;
 Infecţii virale – utilizarea în comun a seringilor poate produce hepatită şi SIDA – prin infectare cu virus HIV;
 Leziuni cutanate şi vasculare locale – injecţiile repetate deteriorează venele, producând tromboze şi abcese.
Caracterul adictiv al opiaceelor
Morfina, ca orice alt opiaceu, prezintă un potenţial semnificativ de abuz şi dependenţă. Cu toate acestea, când este utilizată pentru combaterea durerii în contextuj unor stări terminale, nu prezintă un risc la fel de mare. în schimb, dia-morfina (heroina) reprezintă un drog ilegal cu un număr mai mare de cazuri de abuz.
Morfina şi alte opiacee prezintă efecte asemănătoare unor anumite substanţe chimice prezente în creier (denumite endorfine şi encefaline). Aceste substanţe blochează durerea şi totodată induc o senzaţie de plăcere; se eliberează în cantităţi mari în cursul episoadelor de „stimulare naturală” (sex, exerciţii fizice, râs, activităţi plăcute).
Morfina şi alte droguri opiacee generează acelaşi tip de senzaţii plăcute. Cu toate acestea, toleranţa la morfină şi droguri similare se produce în aşa fel încât este nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru obţinerea unei senzaţii la fel de plăcute. Când persoana respectivă nu mai ia aceste droguri, survin simptome de sevraj, deosebit de neplăcute.
DESCRIERE
încă din secolul al XlX-lea, morfina a fost utilizată pe scară largă pentru atenuarea durerilor intense şi persistente. Iniţial, medicamentul a fost extras împreună cu alte opiacee, din seminţele de mac opiaceu {Papaver somniferum).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Morfina – Prospect

Lasă un răspuns