Metilfenidat – Prospect0 Comments

Publicat in:


>

DENUMIRE COMUNA

Ritalin

CLASA FARMACOLOGICĂ

Stimulant al sistemului nervos central

FORMĂ DE PREZENTARE

Tablete

ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ

Descriere

Metilfenidatul este un stimulent al sistemu­lui nervos central, similar amfetaminelor ca tip şi durată a efectelor. Se presupune că acţi­onează prin activarea sistemului activator (ascendent) al trunchiului cerebral şi al scoar­ţei cerebrale.

mod de acţiune

Metilfenidatul eliberează noradrenalina de la nivelul terminaţiilor nervoase, stimulând astfel mecanis­mele de transmitere nervoasă. In doze mari, efec­tele sale sunt asemănătoare cu cele ale cocainei.
Când este administrat în doze terapeutice, are proprietăţi de stimulare de intensitate blândă până la moderată. La copiii hiperactivi are un efect paradoxal, de calmare. Cu toate acestea, când este prizat sau injectat, are un efect stimu­lant puternic, care reprezintă motivul de bază al utilizării lui abuzive.

utilizări

■ Tulburările tip deficit de atenţie/hiperac-tivitate (ADHD) – se caracterizează adeseori printr-un grup de simptome inadecvate sta­diului de dezvoltare al copilului, ca de exem­plu slăbirea atenţiei, lipsa de concentrare şi hiperactivitate.
■ Metilfenidatul trebuie utilizat în asociere cu celelalte tehnici terapeutice Narcolepsie – metilfenidatul este folosit pen­tru proprietăţile sale de tip amfetaminic.

 PRECAUTII

■ Dozele excesive de metilfenidat administrate pe perioade lungi de timp, pot duce la dependenţă.
■ Anxietate şi agitaţie – medicamentul poate agrava aceste simptome.
■ Glaucom – se evită administrarea sa.
■ Sindrom Tourette – orice pacient care suferă de acest sindrom (tresăriri involuntare, ticuri severe) tre­buie să evite acest medicament.
■ Hipertensiune arterială – trebuie monitorizată la toate persoanele care iau metilfenidat.
Sarcina şi alăptare – nu există suficiente informaţii asupra utilizării acestui medicament în timpul sarci­nii sau alăptării; este mai bine să fie evitat
■ Copii – nu se administrează la copiii sub şase ani.

efecte secundare

Frecvente
■ Imposibilitatea de inducţie (adormire) sau de menţinere a somnului
■ Nervozitate
■ Pierderea poftei de mâncare la copii
■ Scăderea în greutate în cazul tratamentu­lui de lungă durată
■ Accelerarea anormală a ritmului cardiac. Mai rare
■ Dureri abdominale
■ Mişcări musculare anormale
■ Ameţeli
■ Urticarie Interacţiuni
■ Metilfenidatul provoacă o creştere a nivelului antiepilepticelor, a medicamente­lor antidepresive triciclice, a anticoagulan-telor
■ Cafeina poate accentua efectele metilfe-nidatului.

Copiii cu ADHD pot deveni agresivi în anumite situaţii. Metilfenidatul exercită un efect calmant asupra copiilor cu astfel de probleme şi contribuie astfel la modificarea comportamentului hiperactiv.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Metilfenidat – Prospect

Lasă un răspuns