>Bărbaţii şi femeile trec prin multe modificări fiziologice în timpul orgasmului – momentul de climax al actului sexual. Orgasmul la bărbaţi presupune ejacularea, iar la femei creşte probabilitatea ca fertilizarea să reuşească.
Actul sexual este modalitatea prin care celulele sexuale masculine (spermatozoizii) sunt transferate în aparatul de reproducere al femeii.
In timpul actului sexual, bărbatul îşi introduce penisul în erecţie în vaginul femeii. Stimularea sexuală face ca sperma să fie pompată din testicule în exterior, prin penis, ducând la ejaculare.
STADIILE EXCITAŢIEI SEXUALE
Excitaţia sexuală are locîntr-o serie de faze bine definite. In timpul fiecărei faze corpul trece prin diferite modificări fizice pe măsură ce atinge diferite grade de excitaţie sexuală. După o perioadă iniţială de dorinţă, atât bărbatul, cât şi femeia trec prin patru faze:
■ Faza de excitaţie
■ Faza de platou
■ Faza de orgasm
■ Faza de rezoluţie
Bărbaţii si femeile se manifestă prin răspunsuri sexuale diferite, iar acestea diferă semnificativ de la persoană la persoană. Insă oricum ar fi acestea, orgasmul este momentul de climax al actului sexual.
MOTIVE FIZIOLOGICEEjacularea spermei, ce însoţeşte orgasmul masculin, este o condiţie obligatorie pentru ca fertilizarea să se producă şi se consideră că orgasmul feminin creşte şansele ca ovulul să fie fecundat.
Orgasmul este cel care naşte, în primul rând, şi dorinţa de a avea act sexual; pentru multe persoane căutarea fericirii dată de această senzaţie plăcută este cea care declanşează dorinţa de copulaţie.
Pentru ca orgasmul să se producă, bărbatul şi femeia trebuie să fie excitaţi atât fizic, cât şi psihic. Durata orgasmului variază de la persoană la persoană.
FAZA DE EXCITAŢIE
Atunci când un bărbat devine excitat, la nivelul organelor lui genitale se produce brusc o creştere a fluxului de sânge ce face ca penisul să intre în erecţie. în plus, frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială şi ritmul respirator cresc şi ele.
FAZA DE PLATOU
Pe măsură ce penisul continuă să se întărească, culoarea lui devine mai intensă şi vârful se poate umezi datorită secreţiilor provenite din glandele bulbouretrale (situate la baza penisului]. Testiculele se umflă şi se apropie de corpul bărbatului.
Spermatozoizii sunt împinşi, printr-o serie de contracţii musculare din epididim către capătulvase-lor deferente. Aici ei se amestecă cu prostata şi cu lichidele din veziculele seminale, pentru a produce sperma. Acesta este momentul în care bărbatul are senzaţia de „ejaculare inevitabilă”, astfel încât chiar dacă stimularea penisului se opreşte, ejacularea se va produce.
ORGASMUL
Orgasmul reprezintă climaxul stării de excitaţie sexuală. Senzaţia intensă de eliberare a tensiunii sexuale, adunată în timpul stimulării sexuale şi stării de excitaţie este contrată, în general, pe organele genitale, dar ea poate afecta şi restul corpului.
Orgasmul la bărbaţi se însoţeşte, în general, de ejaculare simultană. Aceasta apare atunci când contracţia intensă a muşchilor din uretră şi din jurul bazei penisului împing sperma şi o forţează să iasă din corp. De obicei se produc trei până la cinci contracţii principale la intervale de 0,8 secunde. Senzaţia de orgasm poate fi copleşitoare şi mulţi bărbaţi îşi împing bazinul involuntar înainte, forţând astfel penisul să pătrundă mai adânc în vaginul femeii.
Orgasmul bărbatului tinde să fie mai scurt decât cel al majorităţii femeilor, durând în general în jur de şapte opt secunde. în timpul orgasmului, ritmul respirator, frecvenţa cardiacă şi tensiunea arterială ating un maxim.
FAZA DE REZOLUŢIE
După orgasm, penisul şi testiculele îşi revin la dimensiunile normale. Ritmul respirator şi frecvenţa cardiacă se reduc, iar tensiunea arterială scade.
Contracţiile care se produc în timpul orgasmului masculin sunt destul de puternice pentru a împinge sperma în tractul de reproducere al femeii. Un bărbat are, în general, între trei şi cinci contracţii principale în timpul orgasmului.
Author: Corpul Uman
Un comentariu
Pings and Trackbacks