Parul – Un fir foarte rezistentUn comentariu

Publicat in:


Firul de par, un element aparte din familia fanerelor, are functia esentiala de a proteja capul. Foarte solid, format dintr-o proteina fibroasa, keratina, un fir de par poate sustine o greutate de 100g.

Structura Parului

Keratina, care intra in componenta parului, contine doi aminoacizi bogati in sulf, metionina si cistina. Aceasta din urma face parul mai solid decat fibrele avand acelasi diametru, din aluminiu sau din nailon. Parul fragil contine foarte putina cistina.

Tija firului de par

Partea vizibila a parului, a carei culoare difera de la persoana la persoana, este compusa din trei straturi tubulare, imbinate unele in altele:

– canalul medular, format din maduva, situat in centru, formeaza un tunel gol pe dinauntru cu celeule foarte slabe.
– corticala, partea cea mai densa, reprezinta veritabilul corp a fibrei capilare. Ea ii asigura rezistenta si elasticitatea. In plus, aceste celule produc melanina care da parului culoarea sa.
– cuticula, sau epidermicula, formeaza un strat protector impermeabil care inveleste corticala cu 6 pana la 10 straturi de celule dispuse in straturi subtiri, ca sindrilele de pe casa. Atunci cand cuticula este distrusa, cazul parului foarte decolorat, de exemplu, corticala absoarbe apa foarte usor, iar firbra capilara devine poroasa.

Radacina Parului

Situata sub piele, radacina reprezinta partea vie a parului. Ea este implantata oblic in pielea capului, intr-un saculet, numit folicus pilos.

Acesta este acoperit, in derm, de tecile epiteliale (interna si externa). Foliculul pilos este format, la extremitatea sa inferioara, dintr-un bulb, care are la baza sa papila cutanata, locul de destinatie a mai multor vase mici, cu rolul de a aduce nutrientii care circula in sange, si fibre nervoase.

Deasupra acestui bulb, situata si ea in hipoderm, se afla glanda sebaceee, care permite lubrifierea parului. In sfarsit, muschiul erector, inserat la baza folicului pilos, care determina fenomenul de zbarlire a parului (ridicare), declansat de frig sau emotii (teama, furie,…).

Densitatea Parului

Fiintele umane se nasc, in medie, cu 100 000 de foliculi pilosi programati pentru a se dezvolta, transformandu-se in par lung si des, care cresc in grupe de 1 pana la 4 fire de par si care sunt raspanditi aleatoriu pe pielea capului. Pe capul nou-nascutului, exista aproximativ 1135 de folicul/cm2, dar, inca din primul an, acest numar scade (795/cm2), pentru a ajunge, in jurul varstei de 25 de ani, la 685/cm2. Pielea capului la adult cntine un milion de foliculi pilosi, cu 120 000 pana la 150 000 de fire de par vizibile. Densitatea capilara se diminueaza apoi, in functie de fiecare individ, de modul de viata si de starea de sanatate a acestuia, putandu-se ajunge pana la calvitie.

Ciclul Pilar

Intr-o viata, fiecare folicul pilos produce aproximativ 15 fire de par si este supus unui numar de douazeci de cicluri. Acestea din urma se deruleaza in trei etape.

Faza anagena

Este faza cresterii: firul de par se naste in folicul si creste, printr-o diviziune intensa a celulelor radacinii, dinspre hipoderm spre derm. Viteza de crestere a unui fir de par este de aproximativ 1 mm la fiecare trei zile, adica intre 12 si 15cm pe an, si acesta poate ajunge la peste un metru. In timpul acestei perioade, care dureaza intre 2 si 5 ani , bulbul pilos se afla in partea inferioara a epidermului si ramane acolo pana l afaza urmatoare. 85% din par se afla in acest stadiu de evolutie.

Faza catagena

Numita si „faza de involutie” aceasta de perioada de 2 pana la 3 saptamani va permite parului sa se pregateasaca pentru perioada de odihna. Aproimativ 3% din parul nostru se afla in acelasi timp in acest stadiu de sfarsit de productie, timp in care foliculul se miscoreaza sensibil.

Faza telogena

Este faza de odihna: parul nu mai creste, ci ramane atasat de foliculul sau, in timp ce bulbul sau se afla in partea inferioara a epidermului, in stagnare. La sfarsitul acestei perioade, care dureaza intre 6 si 7 luni, firul de par vechi cade, determinat de cresterea unuia nou, care va traii, la randul sau, mai multi ani.Aproximativ 12% din par se afla in faza de odihna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Parul – Un fir foarte rezistent

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns