Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Sisteme si Organe




Efectele excesului de estrogen asupra organismului

Adaugat pe 11 sept. 2015 at 1:01am

In fiecare zi, oamenii iau contact cu multe elemente chimice, printre care se afla si surse de estrogeni chimici, care ii influenteaza. In cazul in care aveti un exces de estrogen este indicat sa mergeti in vizita la un medic care va va recomanda cateva teste specifice.

Daca rezultatele testelor sugereaza un exces de estrogen, este bine sa va ganditi serios la modificarea stilului de viata si a dietei voastre.

Un nivel mare de estrogen va poate cauza o pofta de dulce, dureri de cap, retentie de apa, stari de indispozitie, oboseala, migrene, depresie, insomnie, diminuarea…

Cum iti poti ajuta organismul sa regenereze neuronii

Adaugat pe 10 sept. 2015 at 1:01am

Oamenii de stiinta au fost convinsi initial ca odata ce creierul unei persoane a ajuns la maturitate nu mai poate produce noi neuroni.

Cu toate acestea, Health24.com scrie ca acum se stie cu certitudine ca regenerarea neuronilor este posibila in anumite zone ale creierului. Expertii au observat ca urmare a unor studii ca neuronii se nasc in permanenta predominand in doua regiuni ale creierului, in zona subventriculara, acolo unde celulele noi migreaza catre bulbul olfactiv si in zona subgranulara, care se inscrie in hipocamp.

Multe dintre celulele noi nu supravietuiesc si mor, dar exista altele care devin functionale…

Ce este bila (fierea) si cum sa evitati o viitoare operatie

Adaugat pe 15 mart. 2013 at 7:00am

Bila, cunoscuta si sub numele de fiere, este o substanta secretata de ficat care este depozitata in vezica biliara. Fiziologic vorbind, este secretata de catre celulele hepatocite si de catre cele ductale, iar cantitatea zilnica secretata variaza intre 250 si 1100 de mililitri pe zi.

Este necesara digestia lipidelor si pentru excretia colesterolului si a bilirubinei, insa nu este secretata continuu, ci doar in perioadele dintre mese, asa numitele perioade interdigestive, insa doar dupa ce chimul a declansat secretia de colecistokinina.

Din ce este compusa bila?

Bila este compusa din acizi biliari, din care rezulta sarurile biliare, din bilirubina si biliverdina, din lecitina, colesterol si electroliti.

Bila are o culoare galben-verzuie, are un…

Tulburarile neurologice ale somnului

Adaugat pe 04 feb. 2013 at 9:30am

Multe afecţiuni neurologice se caracterizează prin dere¬glări ale somnului, mai ales prin somnolenţă în timpul zilei sau o durată anormal de lungă a somnului. Majoritatea tulburărilor de somn au origine psihologică. In numeroase cazuri, faptul că dormim prea puţin sau prost (insomnie) constituie semn de depresie. Somnolenţa în timpul zilei. Diferitele tulburări neurologice se manifestă prin nevoia irezistibilă de a dormi în timpul zilei. Alte tulburari sunt legate de o disfuncţie a sistemului nervos central: acestea se manifestă fie prin hipersomnie (somn excesiv sau somn în timpul zilei), parasomnie (comportament anormal în timpul somnului,forma cea mai curentă fiind somnambulismul), sau, mai rar,…

Perineul

Adaugat pe 26 ian. 2013 at 7:04am
Ce este perineul?

Perineul reprezinta totalitatea partilor moi care inchid stramtoarea inferioara a pelvisului. Are aceeasi structura generala ca si la sexul masculin, dar, datorita relatiei sale cu organele genitale, prezinta unele particularitati.

La sexul feminin se lucreaza cu doi termeni: perineul anatomic si perineul obstetrical.

Prin perineu anatomic intelegem toate partile moi care inchid orificiul inferior al bazinului. Ca limite avem:

anterior – ligamentul pubian arcuat; posterior – varful coccisului.

Deci, in structura sa includem si organele genitale externe si canalul anal al rectului.

Pentru clinicieni, perineul este doar portiunea din perineul anatomic cuprinsa intre comisura labiala posterioara si anus, si care, in profunzime, contine centrul tendinos.

Forma perineului

Forma – Perineul are  forma romboidala, cu diagonala…

Perineul: Diafragma urogenitala

Adaugat pe 25 ian. 2013 at 8:00am
Diafragma urogenitala

Diafragma urogenitala se gaseste in triunghiul anterior urogenital al perineului, fiind componenta principala a perineului anterior. Inchide stramtoarea inferioara a bazinului, antero-inferior de hiatusul urogenital al diafragmei pelvine. Formeaza planul mijlociu al perineului si este alcatuita din muschi dispusi in doua planuri, profund si superficial.

Diafragma urogenitala – Planul profund Muschiul transvers profund al perineului isi are originea pe fata mediala a ischionului si a ramurii sale, ramurii inferioare a pubelui, superior de originea muschiului transvers superficial al perineului si muschiului ischiocavernos. La barbat este situat inapoia uretrei membranoase, iar la femeie inapoia vaginului, intre vagin si rect, sustinand vaginul si uterul. Isi are insertia la nivelul centrului tendinos al…