Cum iti poti ajuta organismul sa regenereze neuronii0 Comments

Publicat in:
Etichete: adulti, celule, creier, neuroni, regenerare, somn

Oamenii de stiinta au fost convinsi initial ca odata ce creierul unei persoane a ajuns la maturitate nu mai poate produce noi neuroni.

Cu toate acestea, Health24.com scrie ca acum se stie cu certitudine ca regenerarea neuronilor este posibila in anumite zone ale creierului. Expertii au observat ca urmare a unor studii ca neuronii se nasc in permanenta predominand in doua regiuni ale creierului, in zona subventriculara, acolo unde celulele noi migreaza catre bulbul olfactiv si in zona subgranulara, care se inscrie in hipocamp.

Regenerarea neuronilor

Regenerarea neuronilor

Multe dintre celulele noi nu supravietuiesc si mor, dar exista altele care devin functionale in tesutul care le inconjoara. Exista mai multe cai prin intermediul carora putem ajuta neurogeneza si putem imbunatati astfel functia cognitiva

Exercitiile fizice

De pilda, se stie ca exercitiile fizice fac bine si creierului, deoarece pot sa majoreze in mod semnificativ nivelul factorului neurotrofic derivat din creier – BDNF, un neurotransmitator care contribuie la regenerarea neuronilor.

In plus, sportul poate diminua nivelurile de stres, ceea ce inseamna o scadere a cortizolului un adevarat hormon al stresului, care duce la moartea prematura a celulelor creierului.

Meditatia

Si meditatia aduce cu sine multiple beneficii corpului uman. Exista multe dovezi care indica faptul ca exercitiile de meditatie pot diminua nivelul de stres si ajuta la cresterea densitatii materiei cenusie in diferite parti ale creierului, inclusiv hipocampus.

Alimenteaza-te cu grasimi sanatoase

Creierul este format din circa 60% grasime, asa ca este foarte important sa-l hranesti cu grasimi sanatoase: uleiul de nuca de cocos si ulei de masline, precum si acizi grasi omega-3, care se gasesc mai ales in peste si fructe de mare.

Aaceste substante nutritive sunt absolut esentiale in neurogeneza.

Atentie!

In urma unor cercetari realizate in China, la Universitatea din Shanghai, s-a observat ca privarea de somn poate diminua neurogeneza in hipocampus, iar asta inseamna ca creierul tau va scapa mai greu de deseuri.

Perturbarea somnului inhiba capacitatea creierului de a produce noi celule. Pe de alta parte, un alt factor care isi aduce contributia la neurogeneza este dat de expunerea la soare. Vitamina D care se sintetizeaza ca urmare a expunerii la soare creste nivelul neurotransmitatorilor. De aceea este recomandat sa stai efectiv la soare zilnic, timp de cate un sfert de ora in timpul verii.

Expertii mai pun ca si activitatea sexuala regulata poate ajuta la reducerea nivelului de stres, in timp ce cresterea nivelului de endorfine, hormoni promoveaza neurogeneza la adulti.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum iti poti ajuta organismul sa regenereze neuronii

Lasă un răspuns