Perineul: Diafragma urogenitalaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: diafragma urogenitala, perineu, perineu componente, perineul

Diafragma urogenitala

Diafragma urogenitala se gaseste in triunghiul anterior urogenital al perineului, fiind componenta principala a perineului anterior. Inchide stramtoarea inferioara a bazinului, antero-inferior de hiatusul urogenital al diafragmei pelvine. Formeaza planul mijlociu al perineului si este alcatuita din muschi dispusi in doua planuri, profund si superficial.

Diafragma urogenitala – Planul profund

  • Muschiul transvers profund al perineului isi are originea pe fata mediala a ischionului si a ramurii sale, ramurii inferioare a pubelui, superior de originea muschiului transvers superficial al perineului si muschiului ischiocavernos. La barbat este situat inapoia uretrei membranoase, iar la femeie inapoia vaginului, intre vagin si rect, sustinand vaginul si uterul. Isi are insertia la nivelul centrului tendinos al perineului. Actiunea: sustine vezica urinara si prostata la barbat si are rol in erectie prin comprimarea venelor capilare erectile care-l traverseaza.
  • Muschiul sfincter extern al uretrei inconjura, la barbat, partea membranoasa a uretrei si, la femeie, partea inferioara a uretrei.

La barbat: partea inferioara se numeste muschiul compresor al glandelor bulbouretrale Cowper (are originea pe rafeul medial situat posterior de uretra si insertia pe fata mediala a corpilor cavernosi, in unghiul lor de unire, subpubiana); partea superioara se numeste sfincterul uretral propriu-zis si inconjura uretra membranoasa semicircular (originea pe ligamentul transvers al perineului si insertia la nivelul centrului tendinos al perineului). Din marginile sale laterale se desprind fibrele care merg lateral si care se insera pe fata mediala a ramurii ischiopubiene, anterior de originea muschiului tranvers profund al perineului. Partea profunda se numeste muschiul sfincter al uretrei prostatice si isi are originea pe ligamentul transvers al perineului si insertia pe fata laterala a prostatei. Actiune: este constrictor al uretrei membranoase si prostatice si comprima prostata si glandele bulbouretrale.

La femeie: separa uretra de vagin. Isi are originea la nivelul ligamentului transvers al perineului si insertia inapoia uretrei, pe septul uretrovaginal, si pe peretele lateral al vaginului. Actiune: este dilatator al vaginului.

  • Muschiul sfincter uretral extern inconjura anterior uretra, cu exceptia partii inferioare care merge divergent catre corpii cavernosi, deci inconjura posterior uretra.
  • Muschiul sfincter uretral intern inconjura posterior uretra. Easte mai bine dezvoltat posterior, in jurul gatului vezicii urinare. Este alcatuit din muschiul pubovezical, muschiul rectovezical si muschiul rectouretral. La colul vezicii urinare exista doua sisteme functionale: un sistem sfincerian (fibre circulare ale musculaturii vezicii, are concavitatea anterior si inconjura posetrior uretra) si un sistem dilatator (benzile longitudinale externe anterioare si posterioare).

Diafragma urogenitala – Planul profund

  • Muschiul transvers superficial al perineului are originea pe tuberozitatea ischiatica si insertia pe centrul tendinos al perineului. Actiune: contracta bilateral, fixeaza si pune in tensiune centrul tendinos al perineului, fixeaza insertia posterioara a muschiului bulbospongios.
  • Muschiul bulbospongios este perpendicular pe muschiul transvers al perineului, impreuna formand un jgheab cu concavitate superioara, ce cuprinde bulbul penisului si corpul spongios.

La barbat isi are originea pe centrul tendinos al perineului si pe rafeul median dintre cei doi muschi, anterior de centrul tendinos al perineului. Insertia se face diferit pentru partea superficiala si pentru cea profunda. Fasciculul anterior al partii superficiale se insera pe albugineea corpului spongios si pe membrana de unire a corpilor spongiosi cu corpii cavernosi. Fasciculul lateral al partii superficiale inconjura fata laterala a corpilor cavernosi, se uneste dorsal cu cel de partea opusa, formand muschiul Houston (comprima vena dorsala profunda a penisului). Fasciculul posterior al partii superficiale se insera pe fata inferioara a corpilor spongiosi. Partea profunda se mai numeste si muschiul compresor al bulbului penian (neomologat OMS). Se insera anterior pe membrana fibroasa situata transvers inaintea bulbului penian si lateral pe albugineea dintre bulbul penisului si crpul spongios. Actiune: comprima bulbul penian, glandele bulbouretrale si corpul spongios, participa in erectie si ejaculare.

La femeie isi are originea ca si la barbat, dar mai trece lateral de glandele Bartholin si bulbul vestibular, apoi inconjura lateral ostiul vaginal. Isi are insertia pe bulbul vestibular, pe fata laterala si dorsala a clitorisului, pe partea antero-laterala a orificiului vaginal. Actiune: rol in erectia clitorisului, eliminarea secretiilor glandelor Bartholin, constrictor inferior al vaginului (ingusteaza intrarea in vagin), comprima glandele Bartholin si bulbul vestibular.

  • Muschiul ischiocavernos isi are originea pe fata mediala a tuberozitatii ischiadice si pe ramul ischionului, formeaza un jgheab ce imbraca corpul cavernos, sub simfiza pubiana. Isi are insertia pe albugineea corpului cavernos la nivelul intalnirii acestuia cu cel contralateral. Actiune: rol in erectie.
  • Muschiul constrictor al vulvei are un traiect asemanator fasciculului prfund al muschiului bulbospongios, dar acesta trece lateral de glandele Bartholin si bulbul vestibular, iar muschiul constrictor al vulvei trece medial de acestea.

Fasciile diafragmei urogenitale

Pe fata superioara a muschiului transvers al perineului se gaseste fascia superioara a diafragmei urogenitale, care se continua lateral de prostata cu fascia prostatica, ce reprezinta o parte a fasciei pelvine viscerale, care se continua cu cea parietala la nivelul arcului tendinos al fasciei pelvine.

Pe fata inferioara a muschiului transvers profund al perineului se gaseste fascia inferioara a diafragmei urogenitale, a carei parte anterioara, care se prinde pe ramurile inferioare ale oaselor pubiene, se numeste ligamentul transvers al perineului (situat inferior de ligamentul arcuat al pubelui). Intre ligamentul arcuat al pubelui, situat superior si anterior, si ligamentul transvers al perineului trece vena dorsala profunda a penisului sau clitorisului, iar inferior si posterior de ligamentul transvers al perineului, intre acesta si uretra, trec arterele si nervii dorsali ai penisului sau clitorisului. Fascia inferioara este strabatuta de uretra membranoasa la barbat si uretra si vagin la femeie. Portiunea posterioara a fasciei inferioare, la locul unde adera la fascia superioara ce corespunde marginii posterioare a muschiului transvers al perineului, participa la formarea centrului tendinos al perineului.

Fascia superficiala invesleste muschii din planul superficial al diafragmei urogenitale.

Regiunea anala (perineul posterior)

Este situata posterior de linia biischiadica. Are forma unui triunghi cu varful orientat posterior, corespunzand gropitei coccigiene. Este situata in profunzimea santului interfesier. Poate fi explorata in pozitia genu-pectorala.

Topografia: planul superficial este format din piele si tesut celular subcutanat, iar fosele ischiorectale sunt doua spatii piramidale separate prin rect, prezentand: o baza (formata de planul superficial), peretele lateral (ischion, muschi obturator intern si fascia sa, in care se gaseste canalul rusinos Alcock, prin care trec vasele rusinoase interne si nervii rusinosi), peretele medial (muschiul ridicator anal acoperit de fascia inferioara a diafragmei pelvine, muschiul sfincter anal extern) si varf (aflat la unirea peretelui medial cu cel lateral). Fosa ischiorectala are doua prelungiri: una in perineul anterior, pe deasupra diafragmei urogenitale, avand peretele lateral format din muschiul obturator intern, peretele medial format din muschiul ridicator anal si peretele inferior format din diafragma urogenitala, si una posterioara, sub muschiul fesier mare.

Continutul foselor ischiorectale:

  1. tesut adipos (corpul adipos al fosei ischiorectale, separat in mai multe compartimente prin tracturi conjunctive);
  2. artera rusinoasa interna (situata pe peretele lateral in canalul pudental), care emite artera rectala inferioara pentru rect si artera perineala pentru perineul anterior;
  3. venele rectale inferioare ce se varsa in vena rusinoasa interna;
  4. nervii rectali inferiori, ramuri din nervul rusinos pentru rect, sfincter anal si piele.

Regiunea urogenitala

Aceasta reprezinta perineul anterior, situat anterior de linia bischiadica. Pe linia mediana se gaseste bulbul penisului, care se continua anterior cu penisul. De la anus porneste rafeul perineal, de forma unei linii pigmentate brune, care trece peste bulbul penisului. Lateral se gasesc ramurile ischiopubiene, iar anterior scrotul si penisul (organele genitale externe).

Stratigrafie: median se gaseste prostata strabatuta de uretra. De o parte si de alta se gasesc muschii ridicatori anali, indreptandu-se spre diafragma urogenitala. Transversal, sub prostata, se gaseste diafragma urogenitala. Intre diafragma urogenitala si fascia perineala superficiala se gaseste spatiul perineal superficial ce contine: median bulbul penisului, acoperit de muschiul cavernos, si lateral, de o parte si de alta a bulbului penisului, radacinile corpilor cavernosi acoperiti de muschii cavernosi. Deasupra diafragmei urogenitale, lateral si inferior de muschii ridicatori anali, se gasesc prelungirile anterioare ale foselor ischiorectale.

Dinspre superficial spre profund avem urmatoarele straturi:

  • piele;
  • tesut celular subcutanat;
  • fascie perineala superficiala, care contine, la randul ei, spatiul perineal superficial (clasica loja peniana), diafragma urogenitala (spatiul perineal profund), prelungirile anterioare ale foselor ischiorectale (neomologate OMS), diafragma pelvina.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Perineul: Diafragma urogenitala

Un comentariu

  1. GABI

    Ma intereseaza cauza si remedii pentru incontinenta urinara la femei.

Lasă un răspuns