Ochelarii de soare pentru copii. Mini-ghid pentru parinti0 Comments

Publicat in:
Etichete: copii, ochelari de soare, protectie, radiatii solare, raze uv

Fiecare parinte stie cat de important este sa ii protejezi pe cei mici de razele nocive ale soarelui. Insa, mai putin cunoscut este modul in care aceste raze daunatoare pot afecta ochii copiilor. Corneea, cristalinul si umoarea apoasa sunt mai transparente la copii decat la adulti. Astfel, mai multa lumina ajunge la nivelul retinei, si, mai tarziu in viata, acest lucru poate duce la aparitia cataractei. Mai multi experti cred ca, in special, copiii sub 10 ani ar trebui sa poarte intotdeauna ochelari de soare atunci cand se joaca sau se plimba in aer liber.

Ochelari de soare pentru copii

Ochelari de soare pentru copii

Care sunt pericolele radiatiilor solare?

Razele invizibile ale soarelui, denumite si raze ultraviolete sau UV, sunt inamicul numarul 1 al sanatatii ochilor si al pielii. Expunerea neprotejata la soare a copiilor poate avea efecte pe termen scurt si mediu, dar si pe termen lung, deoarece este cumulativa. Razele ultraviolete pot provoca arsuri si leziuni la nivelul retinei, chiar si in zilele innorate.

Lumina solara reflectata in apa, geamuri, asfalt sau nisip este cea mai periculoasa, producand daune imediate asupra corneei.

Cele mai intalnite afectiuni provocate de expunerea neprotejata a ochilor la soare

  1. Fotokeratita este o inflamatie a corneei asemanatoare cu o arsura solara, aparuta la nivelul ochilor si care se manifesta prin durere, senzatie de corp strain, prurit, fotosensibilitate si lacrimare excesiva.
  2. Cataracta este o afectiune destul de grava, care survine in timp, datorita expunerii ochiului la razele nocive UV. Se manifesta prin opacifierea cristalinului. Lumina nu mai poate focaliza si forma imaginea pe retina, calitatea vederii deteriorandu-se treptat.
  3. Degenerarea maculara – cea mai intalnita cauza a orbirii este degenerarea maculei, centrul functional al retinei folosit in timpul lecturii sau a altor activitati recreative.
  4. Fotoimbatranirea este o afectiune care apare in cazul expunerilor repetate, de lunga durata. Aceasta se manifesta prin afectarea directa a colagenului tegumentar.

De multe ori, copiii au probleme de vedere pe care nu le realizeaza. De aceea este necesar un control de specialitate pentru detectarea din timp a problemelor de sanatate oculara.

Cum putem proteja ochii copiilor

Atunci cand cumparati o pereche de ochelari de soare pentru copii, luati in calcul urmatoarele aspecte:

  • Rama ochelarilor sa fie realizata dintr-un material rezistent. Fiind foarte activi, cei mici sunt predispusi cazaturilor si accidentelor, mai ales intre 3 si 10 ani. Astfel, se recomanda o pereche de ochelari de soare cu rame rezistente la socuri.
  • Asigura-te ca ramele sunt potrivite pentru chipul copilului tau. Ochelarii ale caror rame sunt fie prea mici, fie prea mari, mai degraba vor dauna decat vor face bine.
  • Lentilele trebuie sa asigure o absorbtie de minim 99% a radiatiilor UV. Lentilele trebuie sa acopere si sa inconjoare ochiul copilului, blocand astfel cat mai bine posibil razele soarelui.
  • Alege ochelari de soare care respecta personalitatea si activitatile copiilor. In functie de varsta, copii au nevoi diferite cand vine vorba de ochelari de soare. Cei cu varste cuprinse intre 10 si 15 ani au activitati mult mai specializate si pretentile lor cresc.
  • In cazul in care copilul are nevoie de ochelari de corectie, intereseaza-te de ochelarii de soare care ofera si facilitati de corectare a vederii.
  • Solicita opinia unui specialist pentru stabilirea dimensiunii si formei potrivite, in functie de fizionomia copilului.

Protejati ochii copiilor tot timpul!

Protejati-le ochii tot timpul, indiferent de anotimp! Chiar si pe timpul iernii, copiii trebuie sa poarte ochelari de soare, deoarece zapada reflecta foarte bine lumina.

Majoritatea ochelarilor de soare pentru copii sunt „de jucarie” si nu asigura o protectie adecvata impotriva radiatiilor solare. Asigurati-va ca achizitionati ochelari de soare pentru copii cu protectie 100% UVA / UVB, din magazine specializate. Numai asa aveti siguranta calitatii si protectiei maxime.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ochelarii de soare pentru copii. Mini-ghid pentru parinti

Lasă un răspuns