Cum se manifesta varicele esofagiene?0 Comments

Publicat in:
Etichete: medici, pacient, pauze, reprize, simptome, varice esofagiene, viata

Varice esofagiene

Varicele reprezinta niste vase de sange dilatate. Numai in cazul in care acestea se vor rupe si va aparea o sangerare se poate cauza o problema grava pentru pacientul care sufera de aceasta afectiune. Potrivit unor studii medicale realizate in Marea Britanie, una dintre consecintele notabile ale hipertensiunii portale este reprezentata de formarea circulatiei colaterale profunde, adica aparitia varicelor esofagiene si gastrice, care prezinta un risc major de sangerare.

Simptome varice esofagiene

Simptome varice esofagiene

S-a observat ca o mare parte a pacientilor care au fost diagnosticati cu ciroza hepatica dezvolta varice esofagiene. Intre o treime si jumatate dintre acestia vor sangera la un moment dat cu un risc de recurenta a sangerarii de 70%.

Varice esofagiene – simptome

Varicele esofagiene sunt de obicei asimptomatice, respectiv pot sa aiba un singur simptom dar de o importanta deosebita, deoarece pune viata pacientului in pericol. De pilda, hemoragia digestiva superioara, manifestata prin hematemeza.

Aceasta se manifesta de regula in timpul serii, iar noaptea sau dimineata si nu este precedata de semne care pot fi interpretate de un medic. Hemoragia este in cantitate de 500-1000 ml si poate aparea in reprize cu pauze, care sunt necesarii acumularii sangelui in stomac.

Prezenta unor varice nu este de ajuns pentru producerea hemoragiei, ci trebuie sa apara si alti factori precum gradul hipertensiunii portale, prezenta atrofiei mucoase gastrice, hiperaciditate si tulburari severe de coagulare.

Endoscopia in varicele esofagiene

Momentul cand trebuie efectuata endoscopia in caz de hemoragie este acela cand bolnavul este stabil!

Conform medicilor specialisti, alte simptome ale varicelor esofagiene care apar cu o frecventa relativa includ: slabiciune, anorexie, greata si varsaturi, pierdere in greutate, disconfort abdominal si durere epigastrica, icter si urina inchisa la culoare, simptome de encefalopatie, dar si alterari ale ciclului somn-veghe, deteriorarea functiilor intelectuale, pierderi de memorie sau impotenta si disfunctii sexuale.

De asemenea, s-a observat ca hemoragia digestiva superioara prin efractie de varice esofagiene reprezinta o complicatie cu prognostic nefavorabil. In aceasta situatie, circa 30-50% dintre pacienti isi pierd viata la prima hemoragie si mai mult de 7 din 10 la aparitia celei de-a doua.

Expertii sunt de parere ca prin endoscopie se poate realiza o evaluare a varicelor incipiente, iar in cazul sangerarii se poate aplica un tratament endoscopic imediat. Specialistii mai afirma ca riscul de sangerare depinde in primul rand de marimea varicelor pacientului.

In timpul sangerarii endoscopia trebuie sa specifice fara dubiu sursa sangerarii si prezenta altor leziuni potential sangerande. Potrivit medicilor, momentul cand trebuie efectuata endoscopia in caz de hemoragie este acela cand bolnavul este stabil, iar continutul sau gastric este evacuat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum se manifesta varicele esofagiene?

Lasă un răspuns