Boala psihica ce afecteaza tot mai multe persoane0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, comportament, obsesie, pesoane, psihica, psihologi, rutina

In intreaga lume, multi oameni sunt cuprinsi cateodata de comportamente aparent bizare, absurde, care se traduc prin asa-numita boala psihica tulburare obsesiv-compulsiva (TOC) ce afecteaza, intr-o forma mai mult sau mai putin grava, circa 2% din populatia planetei.

Tulburarea-obsesiv-compulsiva

Tulburarea-obsesiv-compulsiva

„Nu reuseam sa fac nimic fara sa recurg la ritualuri legate de numere. Numerele erau foarte importante pentru mine. Cand reglam seara alarma ceasului desteptator trebuia sa o reglez la un numar ale carui cifre insumate sa nu dea ca rezultat un numar «malefic». Cand ma spalam pe cap imi sapuneam parul de trei ori, nu o singura data, pentru ca 3 e un numar norocos, iar 1 nu este. Imi lua foarte mult timp sa citesc ceva pentru ca numaram cuvintele de pe un rand si randurile dintr-un paragraf.

A ma imbraca dimineata era dificil, pentru ca urmam un ritual si daca deviam de la ritualul respectiv trebuia sa o iau de la capat. Constientizam ca toate lucrurile acestea erau fara sens, dar nu le-am putut inlatura decat cu ajutorul terapiei.”

Tulburare obsesiv-compulsiva – Simptome

Acestea sunt cuvintele unui pacient afectat de tulburari obsesiv-compulsive. Expertii sunt de parere ca aceasta afectiune se manifesta prin aparitia a tot felul de ganduri irationale, dar foarte persistente, care nu pot fi indepartate decat prin indeplinirea anumitor ritualuri sau prin efectuarea unor actiuni care pot sa para lipsite de sens.

In plus, omul respectiv nu simte nicio placere cand indeplineste aceste ritualuri care il domina, ci doar obtine o ameliorare a disconfortului provocat de obsesie.

De observat ca aceste tulburari nu sunt totuna cu grijile excesive pe care fiecare dintre noi si le mai face din cand in cand, legate de anumite probleme concrete care apar, cum ar fi problemele financiare, de serviciu sau scolare. Specialistii sustin ca tulburarile sunt chestiuni fara nicio baza reala.

De pilda, s-a observat ca exista persoane care nu ies din casa pana nu aprind si sting de 5 ori lumina de pe hol sau persoane care ori de cate ori vad un anumit obiect, caruia ii asociaza fara niciun temei o semnificatie negativa, numara repede in gand pana la 100.

Ce justificare pot sa aiba astfel de actiuni?

Medicii spun ca perosanele afectate de tulburari obsesiv-compulsive realizeaza ca actiunile lor nu au niciun sens, doar ca nu se pot opri.

Specialistii pun diagnosticul de TOC atunci cand aceste actiuni consuma mai mult de 1 ora/zi, devin deranjante si ajung sa impiedice subiectul sa faca fata sarcinilor la serviciu sau sa se ocupe de treburile gospodaresti acasa.

Potrivit expertilor, mai grave sunt situatiile cand tulburarile se manifesta sub forma unor ganduri absolut ciudate, cum ar fi acelea cand subiectul este coplesit de teama ca ar putea sa-i faca rau propriului sau copil sau cand isi proiecteaza mental, in mod involuntar, imagini legate de practici sexuale pe care le respinge ori imagini contrare credintelor sale religioase.

Tratament – Cum se poate vindeca aceasta boala?

In prezent exista insa in jur de 20 teorii diferite despre cauzele ce ar putea produce aceasta afectiune, iar ipoteza traditionala, ce apartine scolii freudiene, afirma ca obsesia reflecta dorinte inconstiente dintr-un stadiu precoce de dezvoltare.

Cu toate ca unii experti in psihologie sustin inca ipoteza freudiana, cea mai acceptata teorie in ziua de azi sugereaza ca exista o predispozitie genetica si ca tulburarile obsesiv-compulsive sunt declansate de nivelul scazut al unuia dintre neurotransmitatorii creierului – serotonina.

Tratamentul conventional include psihoterapia sau terapia comportamentala, antidepresivele si tehnicile de reducere a stresului. Potrivit specialistilor, cele mai bune rezultate par a fi obtinute prin combinarea medicatiei cu terapia comportamentala.

In prezent, medicamentul cel mai eficient este clomipramina, un antidepresiv care stimuleaza secretia de serotonina si produce regresia simptomelor in procent de 30-60 %. Terapia comportamentala da si ea rezultate, reusind sa schimbe un comportament anormal, cum ar fi preocuparea maladiva pentru curatenie si ordine prin stoparea factorilor care il declanseaza sau punand accent pe reducerea gandurilor obsesive prin crearea de noi asociatii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Boala psihica ce afecteaza tot mai multe persoane

Lasă un răspuns