Tuberculoza0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiune, bacilul koch, bolnavi, romania, simptome, tbc, Tratament, tuberculoza

Tuberculoza ucide 1,3 milioane de oameni anual, dar numarul imbolnavirilor este mult mai mare – se estimeaza ca la nivel mondial apar in fiecare an cca. 9,4 milioane de cazuri noi.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boala contagioasa cu evolutie cronica, provocata de bacilul Koch, care a fost descoperit in anul 1882 de Robert Koch. Acesta poate afecta toate organele corpului, dar mai ales plamanii. Aceasta afectiune este favorizata de alimentatia proasta si de igiena precara, motiv pentru care este intalnita in special in mediul celor saraci.

Tuberculoza

Tuberculoza

Expertii spun ca bacilul Koch se transmite pe cale aeriana, ca urmare este suficient ca cineva sa respire acelasi aer cu cersetorul care urca in autobuz sau cu vecinul de scaun din avion, de aceea printre cei afectati se numara si avocati, jurnalisti, oameni de stiinta.

Circa 30% din populatia lumii este in acest moment infectata cu bacilul Koch, doar ca in majoritatea cazurilor boala are o forma latenta – bacilul e prezent in organism, dar nu provoaca infectie, nu apar simptome si purtatorul nu e contagios.

Simptome tuberculoza

Medicii sustin ca in cazurile active, tuberculoza cauzeaza infectarea plamanilor, iar cel afectat devine, prin respiratie, o sursa de infectie pentru altii. De pilda, un bolnav poate infecta la randul lui intre 10 si 15 persoane in fiecare an, in primul rand pe cei din familia sa.

Simptomele tuberculozei sunt:

  • tuse insotita de expectoratie,
  • oboseala,
  • febra,
  • respiratie dificila,
  • dureri toracice,
  • scadere in greutate,
  • transpiratie in timpul somnului.

Romania, loc fruntas in Europa in privinta ratei de bolnavi care au TBC

Cu o rata a incidentei de aproape 100 de cazuri la 100 000 de locuitori, tara noastra ocupa un loc fruntas in topul statelor din Europa in ceea ce priveste tuberculoza. De exemplu, datele arata ca in fiecare zi se imbolnavesc de TBC in jur de 40 de romani. Cu toate ca datele demonstreaza o tendinta evidenta de scadere, de la 142 cazuri la 100.000 de locuitori in 2002 la 90 de cazuri in 2010, tuberculoza continua sa fie larg raspandita in Romania, cu o incidenta de peste 10 ori mai mare decat in tarile Schengen.

Medicii sustin ca motivul pentru care tara noastra are cele mai multe cazuri de TBC este pentru ca multi bolnavi renunta la tratament dupa o perioada foarte scurta, iar boala recidiveaza.

Pacientii se simt o perioada mai bine, dar boala nu dispare si, ca urmare a intreruperii tratamentului, ea evolueaza spre o forma mai severa, care nu mai raspunde la medicatia obisnuita si care necesita un efort financiar mai mare din partea statului.

Costurile terapiei se dubleaza si un tratament complet ajunge la 5.000 de euro.

In ultimele decenii, nu au fost descoperite noi tratamente

Potrivit statisticilor, numai anul trecut 4.500 de pacienti au renuntat la tratament, fugind pur si simplu din spitale. La baza gestului lor a stat si faptul ca aceasta boala creeaza in general un anumit sentiment de respingere din partea celor din jur. De aceea multi pacientii romani diagnosticati cu TBC tind sa-si ascunda diagnosticul, inclusiv fata de familie.

„Oamenilor le este ingrozitor de rusine de aceasta boala. Este mai rau decat a avea HIV sau o boala sexuala”, a declarat Jonathan Stillo, un antropolog american care a stat 10 ani in Romania, pentru a studia tuberculoza.

In ultimii 35 de ani nu au fost descoperite noi instrumente de diagnosticare sau tratare. Boala se confirma prin examen de sputa si radiografie. Exista si teste rapide de diagnostic, care costa 200 de euro bucata, respectiv acestea sunt de patru ori mai scumpe decat cele clasice, dar depisteaza boala rapid si indica in ce stadiu se afla aceasta.

Peste 100 milioane de dolari au fost investiti in tratamentul pacientilor cu tuberculoza din Romania, in ultimii zece ani, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cu toate acestea, tara noastra ramane prima de pe continentul european la numarul de pacienti diagnosticati cu tuberculoza, circa 30.000 in total.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tuberculoza

Lasă un răspuns