Lastarii curpenului de padure intaresc imunitatea corpului0 Comments

Publicat in:
Etichete: ceai, curpen de padure, curpenul de padure, infuzie, lastari, medicinal, substante active

Curpenul de padure reprezinta o liana care creste in zonele mai umede din tara noastra. De la aceasta planta se recolteaza in perioada verii lastarii tineri nelignificati, cu frunze si flori, care se utilizeaza in scopuri terapeutice. Acestia se numesc HERBA CLEMATIDIS.

Potrivit specialistilor, dupa ce se elimina impuritatile, materia prima se va usca in spatii curate, intunecoase, in 2 sau 3 straturi.

Curpenul de padure

Curpenul de padure

Pentru tratamente medicinale, se folosesc in stare proaspata atat lastarii, cat si frunzele. Din lastari se realizeaza tinctura de curpen, iar din frunze se obtine un suc revulsiv, care se aplica doar extern.

Care sunt proprietatile curpenului de padure?

Potrivit expertilor, sucul obtinut din stoarcerea frunzelor, este folosit de mult timp, de catre medicina traditionala, in scopul calmarii durerilor reumatice, dar si al altor algii articulare sau cutanate.

Specialistii spun ca aceasta utilizare se justifica, daca tinem cont de afluxul local mare de sange, provocat de catre efectul revulsiv. De asemenea, infuzia concentrata de curpen, care se prepara sub forma uscata, circa 2 linguri praf de lastari la 300 ml apa, se foloseste extern, sub forma de cataplasme, pentru stimularea cresterii parului.

In mod intern, curpenul se administreaza sub forma de infuzie, care se prepara dintr-o lingurita de materie prima uscata fin macinata, la 500 ml apa.

Ceaiul obtinut se va consuma in 3 reprize, pe parcursul unei zile, avand o actiune imunitara, antitumorala, antibacteriana si fitoestrogenica. Acest ceai este recomandat pentru unele afectiuni ca: paralizii, infectii bacteriene, tumori, induratii si inflamatii ganglionare, cancer al ganglionilor limfatici, hiperfoliculinemie, prostatite sau celulita.

Daca este proaspata, planta este toxica

Substantele active continute in curpenul de padure sunt anemonina, protoanemononina si anemonolul. Acestea se mai pot extrage in solutii uleioase si in alcool etilic.

Potrivit expertilor in domeniul fitoterapiei, administrarea interna a preparatelor pe baza de curpen de padure nu trebuie sa depaseasca 2 saptamani, dupa care este necesar sa se tina o luna de pauza.

Trebuie spus ca aceasta planta este deosebit de toxica in stadiul proaspat, prin seva sa, care contine substante puternic corozive. In plus, toxicitatea materiei prime uscate este sensibil mai redusa, iar pentru a evita intoxicatiile, este necesara respectarea dozajelor. Specialistii sunt de parere ca lastarii curpenulului de padure nu se administreaza copiilor.

Administrarea indelungata a preparatelor pe baza de curpen de padure poate fi daunatoare, deoarece acumularea protoanemoninei in corp are efecte toxice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Lastarii curpenului de padure intaresc imunitatea corpului

Lasă un răspuns