Dintii – structura si ingrijirea lor0 Comments

Publicat in:
Etichete: caninii, dentitie, dintii, incisivii, molarii, radacina dintelui, smalt

Dintii

Dintii

Dintii

Sunt organe mineralizate, implantate in maxilar, a caror parti vizibile pornesc din os. Dintii permit masticatia alimentelor, ceea ce constituie si o prima faza a digestiei. Deasemnea, dintii joaca un rol in pronuntarea sunetelor, sustinand tesuturile moi (buze, obraji).

Structura dintilor

Dintii contin nervi si sunt irigati de vase sangvine. Nervii si vasele sangvine ajung in centrul dintelui prin intermediul canalului dentar, formand pulpa – plasata in mijlocul dintelui, continand vase de sange, elemente conjunctive si fibre nervoase -, imbracata intr-un tesut calcificat, numit dentina.

Dentina

Dentina este formata dintr-o substanta proteica impregnata cu saruri de calciu.

– Coroana (zona vizibila a dintelui) este acoperita de smalt. Smaltul constituie tesutul cel mai dur al organismului, este mai mineralizat decat dentina si protejează coroana dintelui

– Radacina dintelui
(partea implantata in maxilar) este inconjurata de cement. Cementul asigura articularea cu osul,  prin intermediul filamentelor fine care formeaza ligamentul alveolodentar.

De-a lungul vietii, oamenii au doua randuri de dinti. Prima dentitie cuprinde 20 de dinti, de lapte (temporari). Dintii din aceasta prima perioada cad in jurul varstei de 5-6 ani.

A doua dentitie, cea permanenta, cuprinde maximum 32 de dinti. La unele persoane, cele 4 masele de minte – situate una in spatele celeilalte, cate 2 pe fiecare parte a maxilarului (sus-jos) – este posibil sa nu apara niciodata. Maselele de minte pot aparea incepand cu varsta de 18 ani.

Tipuri de dinti

Se pot deosebi dintii din fata – numiti incisivi si canini – si dintii posteriori – numiti premolari si molari.
– Incisivii, in numar de 8, au o forma de lopata si permit taierea alimentelor

– Caninii
, in numar de 4, ascutiti si robusti, sunt dintii cei mai lungi la specia umana. Caninii sunt situati la limita dintilor posteriori, rupand alimentele in bucati

– Premolarii
, in numar de 8, pot avea una sau doua radacini si prezinta doua cuspide (protuberante situate la suprafata). Premolarii participa la maruntirea alimentelor

– Molarii
, in numar de 12 (patru sunt molarii de minte), au 2 sau 3 radacini si 4 sau 5 cuspide. Molarii  joaca un rol esential in maruntirea alimentelor.

Deteriorarea dintilor

Smaltul dintilor, desi e tesutul cel mai dur al organismului, poate fi traumatizat. Acizii proveniti de la bacteriile din placa depusa pe dinti, duc la scaderea pH-ului dintelui si la demineralizarea smaltului. Astfel, smaltul se poate sparge sau crapa. Spre deosebire de oase, smaltul se poate reface.

Atunci cand smaltul este atacat, partea de sub dentina devine vulnerabila. Astfel dintele este predispus la carii, devenind sensibil la rece, cald sau dulce.

Acizii care se gasesc in sucurile carbogazoase sau alte bauturi ataca dintii, ajugandu-se la eroziunea dintelui.

Ingrijirea dintilor

Principiile fundamentale ale ingrijirii dintilor cuprind periajul, folosirea atei dentare, vizitele regulate la stomatolog si pastrarea unei diete echilibrate. Astfel prevenim cariile, bolile gingivale, eliminam respiratia urat mirositoare, prelungim viata dintilor naturali, ajutam dintii sa-si pastreze culoarea alba si economisim bani cheltuiti pe tratamente dentare.

– Periajul
este foarte important pentru sanatatea orala. Prin periajul dintilor se indeparteaza particulele cu care se hranesc bacteriile si se improspateaza respiratia. Ata dentara are rolul de a indeparta bacteriile din locurile in care periuta nu ajunge si este recomandat a se folosi cel putin in fiecare seara, inainte de culcare

– Dieta echilibrata
este o metoda simpla de a pastra sanatatea dentara. Anumiti acizi din fructe si alimente fortifica dantura si ajuta organismul sa dezvolte dinti albi si rezistenti la carii. Includeti in alimentatia zilnica multe produse bogate in calciu. Calciul mentine oasele si dintii sanatosi, iar vitamina C din citrice pastreaza gingiile sanatoase. Evitati dulciurile si alimentele lipicioase, care sunt deosebit de nocive

– Vizita la medicul stomatolog
ofera o curatare profesionala a dintilor. Medicul stomatolog poate depista primele semne ale unor boli gingivale, mai usor de tratat in faza incipienta.

Atentie!

Daca sunteti predispusi la carii si boli gingivale, trebuie sa vizitati medicul o data la patru luni.

Daca suferiti de alte afectiuni ce pun in pericol sanatatea dentara, cum ar fi diabetul, intrebati medicul cat de des trebuiesc efectuate controalele stomatologice.

Femeile insarcinate si persoanele care urmeaza o medicatie ce afecteaza gingiile trebuie sa urmeze un regim special de igiena dentara.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dintii – structura si ingrijirea lor

Lasă un răspuns