Cum se produc infectiile0 Comments

Publicat in:
Etichete: cavitatea nazală, infectii, infectii corpul uman, lumenul intestinal, suprafaţa pielii, virusi

Deşi corpul uman este, în mod natural, gazda a numeroase bacterii, infecţiile nu apar, de obicei, decât dacă mecanismele de apărare a organismului sunt afectate. Infecţiile se transmit, de obicei, de la alti oameni.

Corpul uman este expus unei multitudini de microorganisme, în fiecare zi. De fapt, el este gazda a milioane de bacterii, care toate coexistă în corp.

Tuşea este un act reflex, prin care sunt eliminate microorganismele. Acesta este unul din mecanismele de apărare ale corpului, împotriva infecţiilor.
Tuşea este un act reflex, prin care sunt eliminate microorganismele. Acesta este unul din mecanismele de apărare ale corpului, împotriva infecţiilor.

Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, atâta timp cât rămân în locuri protejate, cum ar fi suprafaţa pielii, lumenul intestinal, cavitatea nazală, orală sau vaginul. Totuşi, dacă la nivelul acestor suprafeţe apar leziuni sau boli şi microorganismele pot intra în mediu intern, care în mod normal este steril, se produc infecţiile. De exemplu, intestinul gros este gazda a numeroase bacterii, care de obicei nu fac niciun rău organismului, dar dacă acestea pătrund în cavitatea abdominală, se pot declanşa infecţii grave.

BARIERELE DE PROTECŢIE

Din fericire, corpul are un număr de bariere de protecţie, ce acţionează ca o primă linie de apărare împotriva infecţiilor. Printre acestea se numără:

■    Pielea – asigură o barieră fizică împotriva agenţilor patogeni (organisme care provoacă boala], ajutând la menţinerea unui mediu intern steril;

■    Nasul – acesta conţine un mucus aderent şi fire de păr, care prind eventualele microorganisme, în timp ce prin strănut sunt eliminate orice elemente iritante;

■    Saliva – conţine anticorpi, ce combat agenţii patogeni;

■    Lacrimile – conţin şi ele anticorpi, pentru prevenirea infecţiilor ochilor;

■    Faringele – este protejat prin actul reflex al tusei;

■    Stomacul – acesta produce un acid puternic, ce distruge agenţii patogeni ingeraţi.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum se produc infectiile

Lasă un răspuns