Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie, 2011

Atacul cerebral

Publicat pe 30 oct. 2011 at 1:51pm

Atacul cerebral – Termenul de atac cerebral este folosit pentru a descrie un eveniment în timpul căruia aportul de sânge către o parte a creierului este întrerupt brusc. Simptomatologia durează întotdeauna mai multe de 24 de ore şi depinde de vasul de sânge care a fost afectat şi de partea creierului pe care acesta o irigă.

ATACUL CEREBRAL – SIMPTOMATOLOGIE TIPICĂ

Simptomele tipice includ: – Slăbiciune musculară sau paralizie pe o parte a corpului (hemipareză sau hemiplegie); – Dificultăţi de vorbire; – Ameţeală bruscă şi severă; – Greaţă şi vărsături; – Pierderea sensibilităţii, de exemplu amorţeală la nivelul feţei; – Dificultăţi la deglutiţie (disfagie); – Vedere dublă (diplopie); -…

Ochiul uman

Publicat pe 28 oct. 2011 at 9:58am

Ochiul uman – Vederea este principalul simţ al omului, iar noi ne bazăm pe acest organ relativ mic, pentru toate informaţiile vizuale. In ciuda mărimii lui, noi putem să ne concentrăm asupra unei stele depărtate sau a unui fir de praf, să vedem în lumină strălucitoare sau în întuneric aproape total.

Ochiul uman funcţionează ca o cameră foto. Razele de lumină de la un obiect trec printr-o deschidere (pupila) şi sunt listen de cristalin către retină, un strat fotosensibil de pe fundul ochiului. Calitatea optică şi adaptabilitatea ochiului sunt mult mai bune decât ale oricărei camere foto.

Retina – echivalentul ochiului pentru pelicula de film a camerei foto  este o membrană…

Fecundarea

Publicat pe 26 oct. 2011 at 8:58pm

Fecundarea este primul moment al vieţii. Este procesul prin care materialul genetic din spermatozoidul bărbatului se uneşte cu cel din ovulul femeii, pentru a crea viaţa, în condiţii normale, acest lucru se întâmplă la 12 ore de la contactul sexual.

Prima etapă In timpul unui act sexual, bărbatul ejaculează spermă conţinând între 200 şi 400 de milioane de spermatozoizi. Intre aceştia, câteva milioane se scurg din vagin, aproape imediat,  mulţi sunt distruşi de mediul acid din vagin. Numai câteva sute de mii ajung în uter. In uter, spermatozoizii sunt supuşi unor contracţii uterine puternice,…

Fertilizarea in vitro

Publicat pe 24 oct. 2011 at 2:16pm

Dintre toate tehnicile folosite pentru a ajuta cuplurile fără copii să procreeze. Fertilizarea in vitro este cea mai binecunoscută. In numai 20 de ani a transformat multe vieţi, oferind şansa inseminării artificiale. Fertilizarea in vitro (prescurtare uzuală FIV: traducerea adliteram este fertilizarea în sticlă”) a fost dezvoltată datorită inspiraţiei şi priceperii unui ginecolog, Patrick Steptoe, şi unui om de ştiinţă. Robert Edwards. Steptoe a fost pionierul folosirii laparoscopului, pentru vizualizarea directă a organelor pelviene. în timpul intervenţiilor chirurgicale abdominale. Tehnica permite medicului să vadă ovarele, permiţând colectarea de ovule, cu o tehnică minim…

Pubertate

Publicat pe 23 oct. 2011 at 11:51am

Pubertate – Testosteronul este hormonul principal ce provoacă modificările complexe şi profunde din perioada pubertăţii, atât la băieţi, cât şi la fete.

Băieţii încep să treacă prin pubertate între vârsta de 10 şi 14 ani. Modificările fizice care apar în această perioadă sunt produse de hormonul masculin numit testosteron. Aceasta este un hormon ce favorizează creşterea, produs de către celulele din interiorul testiculelor.

PRODUCŢIA DE SPERMATOZOIZI

Inainte de pubertate testiculele conţin numeroase cordoane de celule spermatice. Odată cu instalarea pubertăţii, celulele din centrul acestor cordoane devin goale pe dinăuntru, şi formează tubii numiţi tubi seminiferi, în care se dezvoltă…