Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

septembrie, 2011

Fracturi

Publicat pe 29 sept. 2011 at 5:47pm

Dacă un pacient este internat în spital cu suspiciunea de fractură, se efectuează, de obicei, o radiografie. Aceste fracturi pot fi dificil de identificat pe radiografiile simple, caz în care se apelează la metode alternative de imagistică. Suspiciunea de fractură este unul dintre motivele frecvente pentru care pacienţii se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Majoritatea fracturilor apar ca rezultat al aplicării unei forţe excesive pe o structură osoasă normală, dar uneori ele se pot datora şi altor cauze, printre care: ■ Fracturile de stres – unde osul normal este supus unor acţiuni excesive şi repetate; acest tip de fractură este frecvent la sportivi şi dansatori; ■ Fracturile în os patologic – apar ca…

Corpul uman de la A la Z Spermatozoid

Publicat pe 28 sept. 2011 at 5:26pm

Spermatid – O celulă de mici dimensiuni produsă într-un stadiu intermediar de dezvoltare a spermatozoidului.

Spermatidele sunt învelite în celulele Sertoli, ale testiculelor, înainte de a se matura, pentru a deveni spermatozoizi.

Spermatocel – Un chist benign ce apare la nivelul scrotului. Spermatocelul se dezvoltă din celulele epididimului (canalul ce conduce spermatozoizii către testicule), care acoperă partea superioară a testiculelor. Diagnosticul se confirmă prin puncţie şi aspiraţie cu acul. Spermatocit – O celulă ce se dezvoltă din sper-matogonie, în pereţii tubilor semi-niferi. Este etapa intermediară a formării spermatozoidului.

Spermatogonie – Primul stadiu celular al formării spermatozoidului. Spermatogo-niile se găsesc în testiculele fătului…

Rinichii si tensiunea arterială

Publicat pe 27 sept. 2011 at 5:03pm

Rinichii joacă un rol esenţial în reglarea pe termen lung a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială trebuie menţinută stabilă, astfel incât organele să primească o cantitate adecvată de sânge si oxigen.

Rinichii sunt organe pereche, de forma unui bob de fasole, localizate de fiecare parte a pelvisului. Ei au două funcţii principale: ■    Reglarea echilibrului hidroelectrolitic din corp; ■    Excreţia unor produşi de degradare, cum este ureea, a excesului de sodiu şi a altor minerale, prin urină. SISTEMUL DE FILTRARE Rinichii conţin milioane de unităţi de filtrare microscopice, numite nefroni, care sunt unităţile componente ale rinichilor. Anumite substanţe din sânge, cum ar fi glucoza, sunt filtrate, dar reabsorbite în fluxul sanguin, în timp ce…

Dureri de spate

Publicat pe 25 sept. 2011 at 9:17pm

Dureri de spate – Tratamentul durerilor de spate se împarte în două categorii mari: ■    Tratament conservator; ■    Tratament chirurgical. Tratamentul conservator este, în principal, neinvaziv şi poate include medicaţie şi fizioterapie. Tratamentul chirurgical este mai radical şi se recomandă într-un număr mic de cazuri. INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ Cea mai frecventă operaţie este microdiscectomia, în care se îndepărtează o porţiune din discul intervertebral, cea care provoacă durerea. Se mai poate face o discectomie, în care este îndepărtat întreg discul. Spaţiul rămas liber se umple, în timp, cu ţesut cicatriceal. In cazul persoanelor ce suferă de stenoză vertebrală, se practică, de obicei, o laminectomie. Această…

Anatomia piciorului la omul viu

Publicat pe 24 sept. 2011 at 9:39pm

Anatomia omului viu, sau anatomia de suprafaţă, se ocupă cu studiul corpului viu, atât în repaus, cât şi în mişcare. Piciorul este un exemplu bun, deoarece relativa lipsă a ţesutului gras subcutanat, alături de prezenţa a numeroase puncte osoase de reperşi tendoane ce iesîn evidenţă, reprezintă un material bun de studiu.

REPERELE OSOASE Cel mai evident reper osos din zonă este reprezentat de cele două maleole, medială (internă) şi laterală (externă), ce ies în evidenţă de fiecare parte a articulaţiei gleznei. La nivelul labei piciorului, cel mai evident reper este tuberozitatea osului navicular, care se poate simţi pe partea internă…