Evaluarea mamei si a fătului0 Comments

Publicat in:


>Evaluarea medicală în cazul sângerărilor survenite în timpul sarcinii este esenţială, atât pentru precizarea diagnosticului, cât şi pentru reducerea riscului sângerărilor ulterioare. Există mai multe metode prin care medicii evaluează starea mamei şi a fătului.
Orice femeie însărcinată care pre­zintă sângerări trebuie să se pre­zinte de urgenţă la medic, fie în spi­tal, fieîn ambulatoriu, pentru exami­nare medicală de specialitate. Exa­minarea regiunii abdominale poate da indicaţii cu privire la cauza sân­gerării: dacă este vorba de o dezli­pire de placentă, uterul este ferm şi dureros, în timp ce placenta prae­via se asociază cu o prezentaţie pel-viană, deoarece capul fătului nu se poate angaja în pelvis.


EXAMENUL INTERN

Un examen intern poate arăta pre­zenţa unui ectropion, dar acesta se face numai după ce a fost exclusă existenţa unei placente praevia prin examen ecografic, deoareceîn acest caz un examen intern poate preci­pita sângerarea şi trebuie evitată pierderea suplimentară de sânge.
Se efectuează o hemogramă, pentru a determina cantitatea de hematii din sâne şi pentru a avea asigurarea că există sânge com­patibil pentru transfuzie, în cazul în care ar fi necesară adminis­trarea lui în urgenţă. De obicei, ca măsură de precauţie, se insta­lează o perfuzie intravenoasă.

Majoritatea sângerărilor apărute în timpul sarcinii sunt minore şl se opresc spontan. Totuşi, este importantă măsurarea tensiunii arteriale şi controlului hemoleucogramei.


EVALUAREA FĂTULUI

Fătul este evaluat prin monitoriza­rea cu cardiotocograful ICTG), sau urmărirea bătăilor cordului fetal. Sângerarea placentară poate duce la apariţia unor contracţii neregu­late, sau chiar la instalarea trava­liului prematur şi primele semne pot fi observate pe ecranul CTG. Se face o ecografie, pentru exclude­rea unei placente praevia şi pentru aprecierea gradului de dezvoltare si a stării fătului.

Diagnosticul de placenta praevia poate fi pus cu ajutorul ecografiei uterine. Tot ecografia poate da informaţii despre starea fătului.

Alte măsuri

0 femeie însărcinată, care are o sân­gerare vaginală, este internată de obicei în spital, pentru a fi ţinută sub observaţie. în majoritatea cazurilor sângerarea este nesemnificativă şi se opreşte spontan, necesitând o inter­nare de doar 2U de ore.
Totuşi, sângerările date de placenta praevia sunt imprevizibile şi multe dintre paciente vor trebui să rămână internate în spital pe o lungă perioadă de timp. Riscul apariţiei unei hemo­ragii masive este cel mai mare atunci când placenta acoperă complet colul, ceea ce face ca o naştere normală să fie imposibilă, fiind necesar accesul imediat la intervenţia chirurgicală prin cezariană, pentru naşterea copilului.


NAŞTEREA PREMATURA

Sângerările moderate, indiferent de cauză., ridică posibilitatea unei naş­teri premature – fie spontan, fie prin operaţie cezariană.
Cele mai mari dificultăţi pe care le ridică un copil prematur sunt legate de imaturitatea plămânilor. Mame­lor ce prezintă risc de naştere pre­matură li se administrează doze mici de cortizon injectabil, pentru a acce­lera maturizarea plămânilor fătu­lui; această administrare nu are efect negativ asupra fătului, dacă acesta se naşte totuşi la termen.

GRUPA DE SÂNGE

Aproximativ una din 15 femei are un Rh negativ. Pentru a preveni proble­mele legate de sarcinile ulterioare, este esenţial ca lor să li se adminis­treze o injecţie Anti-D, în interval de 72 de ore de la declanşarea unei hemo­ragii antepartum.

Sângerările moderate din timpul sarcinii cresc riscul de naştere prematură. Bătălie cordului fetal sunt monitorizate îndeaproape pentru depistarea oricărui semn de suferinţă fetala.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Evaluarea mamei si a fătului

Lasă un răspuns