Masurarea tensiunii arterialeUn comentariu

Publicat in:


>De ce se masoara tensiunea arteriala? 
   Inima mentine, in mod continuu, in circulatie aproximativ 6 litri de sange, asigurand astfel aprovizionarea organismului cu oxigen si substante nutritive, impiedicand depunerea excretiilor. In acest sens este importanta nu numai cantitatea de sange, ci si tensiunea sangelui care circula in vase, in special in capilare.
Tulburarile tensiunii arteriale
   Simptomele specifice tensiunii arteriale crescute (hipertonia) sunt durere de cap, ameteala, slabiciune, tulburari de vedere si auz, paloare si chiarr contrar, roseata. Tensiunea arteriala scazuta (hipotonia) este insotita tot de simptome neplacute, ca oboseala continua si scaderea performantelor. Aceste simptome sunt relativ inofensive. La bolnavi in varsta, cu hipertensiune arteriala exista din pacate riscul  infarctului miocardic si hemoragiei cerebrale. Deci, sa ne verificam tensiunea arteriala in mod regulat, cu atat mai mult ca procedeul este rapid si nedureros.
Masurarea tensiunii arteriale
   Manseta  gonflabila din cauciuc a aparatului se aseaza pe partea superioara a bratului si se pompeaza aer pana  cand presiunea din manseta comprima artera bratului. Astfel, pulsul nu este palpabil, nu se aude, fiindca in artera nu exista flux sanguin. Stetoscopul se aseaza pe curbura interioara a bratului si se elibereaza incet aerul din manseta.
Valoarea sistolica si diastolica
   In momentul cand se aude o bataie si ( in acelasi timp) pulsul devine palpabil, se citeste valoarea de pe scala gradata. Aceasta valoare indica presiunea sistolica, adica presiunea din momentul contractiei inimii si reprezinta „valoarea superioara” a tensiunii „Valoarea inferioara” este valoarea diastolica, masurata la umplerea inimii, care ne informeaza si in legatura cu flexibilitatea venelor. Valoarea diastolica se poate determina in modul urmator: odata ce iese aerul cu ocazia deschiderii supapei, presiunea mansetei scade. In artera se mai poate auzi un timp suntelul sangelui vajaind. (Cand vajaitul inceteaza, suntelul dispare). „Valoarea inferioara” se citeste inainte de momentul disparitiei sunetului.
Valori normale
   Valoarea diastolica este evident mult mai mica decat valoarea sistolica. La persoane sanatoase valoarea diastolica „minima” este de 55 – 90 Hgmm, valoarea sistolica, „maxima”, este de 130-140 Hgmm. Daca trei saptamani consecutiv tensiunea masurata este peste valorile normale, avem hipertensiune arteriala. Valoarea tensiunii arteriale depinde foarte mult de varsta, de flexibilitatea vaselor, de densitatea sangelui, de pozitia din timpul masurarii (daca persoana sta in picioare, este asezata sau culcata) si de multi alti factori. Din acest motiv numai medicul poate decide clar daca valoarea masurata indica sau nu o boala.
Tensiunea arteriala este mai ridicata la persoanele in varsta.
   Tensiunea arteriala se schimba odata cu trecerea timpului. tensiunea arteriala a sugarilor si a copiilor este mai scazuta decat cea a adultilor. Si activitatea fizica influenteaza tensiunea: la solicitare creste, la odihna scade.  Tensiunea este mai ridicata la persoanele cu varsta inaintata. Ca urmare a artero-sclerozei peretii arterelor devin mai grosi si mai putin flexibili. Aceasta modificare nu este in mod obligatoriu patologica: prin tensiune mai ridicata organismul compenseaza pierderea flexibilitatii vaselor datorata varstei.
E bine de stiut
Ce inseamna hgmm?
    Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur. In cazul in care tensiunea este, de exemplu, de 120 hg mm, inseamna ca gradatia coloanei de mercur se ridica cu 120mm. Aparatele de masurare fara mercur sunt calibrate tot in baza acesteia. Mai nou se utilizeaza si kilopascal (1 hgmm = 1,33 kilopascal) ca unitate de masura.
Aparatele electronice de masurare a tensiunii functioneaza automat, sunetul fluxului sanguin este identificat si detectat de microfonul ce tine loc stetoscopului.
Numai aparatele omologate sunt corespunzatoare.
     In cazul in care cumparati un tensiometru pentru uz personal, trebuie sa aveti in vedere omologarea oficiala a acestuia. Solicitati manualul de utilizare si probati paratul pentru a nu primi valori inexacte.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Masurarea tensiunii arteriale

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns