Despre saliva – Corpul Uman0 Comments

Publicat in:


Glandele salivare
Saliva, produsa in principal de cele trei perechi de glande salivare, este completata de o secretie mica a unor glande orale minuscule, repartizate in intreaga gura.

Despre saliva

Despre saliva

Glandele parotide, situate in fata urechii si sub acestea, intre maxilar si piele, sunt cele mai mari. Inflamatia acestora poarta denumirea de oreion si este cauzata de o infectie virala.


Compozitia salivei

Saliva este formata din apa, in proportie de 97-98 %. Ea contine mult mai putine saruri minerale (sodiu, potasiu, clor) decat alte lichide ale organismului.

In saliva gasim, de asemenea:

– o proteina,mucina, care lubrifiaza cavitatea bucala,
– anticorpi de tipul imunoglobulinei,
– lizolim, o enzima care inhiba bacteriile si curata dintii,
– un factor de crestere celulare, utilizat in special de animale, care isi ling ranile pentru  a facilita cicatrizarea lor
– si, mai ales, o enzima, amilaza salivara, care incepe, inca din gura, sa digere amidonul alimentelor.

Rolul salivei
O secretie suficienta de saliva asigura in permanenta umiditatea gurii. Sub efectul unei pofte, al perceptiei mirosurilor alimentare placute, al vederii alimentelor sau al prezentei lor in gura, secretia de saliva creste rapid. Secretia totala de saliva vareiaza intre 1 si 1,5 litri pe zi.

O secretie insuficienta de saliva, cauzata de anumite medicamente sau de anumite boli, determina o respiratie fetida, prin acumularea particulelor alimentare si multiplicarea bacteriilor in gura.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Despre saliva – Corpul Uman

Lasă un răspuns