Gura – Anatomia corpului uman0 Comments

Publicat in:


>

Un organ multifunctional

  Mai mult decat un simplu orificiu de intrare al tubului digestiv, gura indeplineste functii multiple. Ea pregateste, datorita enzimelor continute in saliva,  procesele de deglutitie si de digestie. Ea reprezinta, de asemenea, prin intermediul papilelor limbii , organul gustului si joaca un rol major in fonatie. Nu in ultimul rand, ea joaca si un rol secundar in respiratie.

Cavitatea Bucala
  Aceasta este delimitata de buze(in partea anterioara), de cerul gurii (in partea superioara), de limba si de planseul bucal (in partea inferioara), de obraji (in partile laterale) si de faringe (partea posterioara). Volumul sau poate varia datorita mobilitatii maxilarului inferior si prin umflarea obrajilor.

Descriere
  – Buzele
Orificiul bucal este marginit de buze, formate din muschiul orbicular acoperit de piele, in partea exterioara a gurii, si acoperit de mucoasa, in partea interioara a gurii, cu o zona de tranzitie intre ele. Culoarea lor rosie este determinata de prezenta abundenta a vaselor de sange chiar sub mucoasa.
  – Obrajii
Obrajii sunt formati din muschi buccinatori, foarte expusi, acoperiti de piele, in partea exterioara a gurii, si de mucoasa, in partea interioara a gurii.
  – Cerul Gurii
Plafonul gurii prezinta in partea din fata un palat dur, osos, format din oasele palatine si o parte din maxilar, a caror junctiune centrala formeaza o linie numita rafeu. Partea posterioara, sau palatul moale, reprezinta o cuta densa de mucoasa care se prelungeste printr-un apendice mobil, omusorul (lueta). Intre palatul moale si baza limbii se afla, de fiecare parte, cate o amigdala palatina.
  – Limba
Ea ocupa aproape intreaga gura atunci cand aceasta este inchisa. Limba este formata din muschi  extrinseci, legati de oasele craniului, si muschi intriseci, limitati la interior.Fraul lingual face legatura dintre limba si planseul bucal si ii limiteaza miscarile. Limba este acoperita de papile filiforme, conice si aspre de papile fungiforme (in forma de ciuperci), mai putin numeroase, si de 10-12 papile calciforme, de dimensiuni mai mari, dispuse pe o linie in forma de V in partea posterioara a limbii.

Maxilarele
   Acestea sunt formate, in partea superioara, din osul maxilar superior, iar in partea inferioara, din osul maxilar inferior. Fiecare dintre ele este acoperit cu o mucoasa densa care formeaza gingiile si in care exita alveole care adapostesc radacinile dintilor. Mobilitatea maxilarului inferior, articulat cu osul temporal chiar din fata urechii, permite masticatia si varierea sunetelor vocii, datorita actiunii muschilor masticatori, dintre care amintim marele maseter. 
  Dintii 
   Prima dentitie cuprinde 20 de dinti de lapte. Pe fiecare jumatate de maxilar cresc in ordine: doi incisivi, incepand cu varsta de 6 luni, un canin, intre 16 si 20 de luni, un prim molar, spre 1 an si un al doilea molar, in jur de 2 ani. Toti acesti dinti vor cadea intre 6 si 12 ani, pentru a face loc dintilor definitivi. Atunci fiecare jumatate de maxilar va avea:
doi incisivi, a caror functie este aceea de taiere,
un canin,  a carui functie va fi de a rupe si de a perfora
doi premolari si trei molari, insarcinati cu sfaramarea alimentelor.
Fiecare dinte este format dintr-o radacina, simpla sau compusa (in cazul molarilor), ingropata in maxilar, un col, vizibil la iesirea din gingie, si o coroana, acoperita de smalt alb. Forma coroanei este cea care determina functia dintelui.

Faringele
   Faringele bucal, sau orofaringele,  reprezinta pasajul de trecere a alimentelor spre caile digestive si a aerului spre caile respiratorii. Acesta are trei straturi fine care permit propulsarea bolului alimentar catre esofag.

 Structura gurii

 OSUL PALATIN
 MAXILARUL SUPERIOR
 BUZA SUPERIOARĂ (MUŞCHIUL ORBfcULAR)
 BUZA INFERIOARA (MUŞCHIUL ORBfcULAR)
 INCISIVUL SUPERIOR
 INCISIVUL INFERIOR
 MAXILARUL INFERIOR
 GLANDA SALIVARĂ SUB-MAXILARĂ

► LIMBA
►CARTILAJUL
► MUŞCHIUL
LARINGELUI MÂSETER
► MUŞCHIUL MASTICATOR EXTRINSEC

Imagine gura cu diferite tipuri de dinti
 Anatomia gurii cu localizarea glandelor salivare
 Traseul aerului si cel al alimentelor in faringe
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Gura – Anatomia corpului uman

Lasă un răspuns